lukas1004 Opublikowano 1 Listopada 2018 #1 Opublikowano 1 Listopada 2018 Witam Proszę o ocenę schematu instalacji i o sugestię co należy w nim zmienić. Instalacja powstanie w miejsce starej która nadawała się już do dalszego użytku. Jest to dom wybudowany w latach 80, powierzchnia użytkowa ok. 110 metrów. Instalacja będzie składała się z dwóch pionów(po przeciwnych stronach budynku)+cwu ogrzewana przez kocioł z podajnikiem na ekogroszek prawdopodobnie o mocy 14kW(jeszcze nie wybrany). Czynnikiem będzie płyn bazujący na glikolu propylowym(przewiduje się przestoje w pracy kotła w czasie zimy). Proszę o informację czy schemat jest poprawny, czy jednak lepiej wprowadzić pewne zmiany. Z góry dziękuję za pomoc i porady.
hajtaler428 Opublikowano 1 Listopada 2018 #2 Opublikowano 1 Listopada 2018 Schemat jest poprawny. Przy tej średnicy obiegu kotłowego i jeśli będzie odpowiednio zbudowany(możliwie jak najkrótszy i o minimalnej ilości kolan, sam zawór też ta sama średnica) to jest szansa na obieg grawitacji. A kocioł nie za duży na ten metraż? Nie ocieploy dom?
sambor Opublikowano 1 Listopada 2018 #3 Opublikowano 1 Listopada 2018 Tu są dwie odrębne sprawy - poprawność schematu i prawidlowe działanie , To drugie może być niepewne , gdyż mamy obieg napełniony inną cieczą niż woda.i tu może być problem. Ja bym wykonał obieg kotłowy na Cu28 i pompie kotłowej za 1" zaw 4-D
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #4 Opublikowano 1 Listopada 2018 A ja nie jestem zwolennikiem rozwiązania aby przy zaworze 4D robić obieg kotłowy grawitacyjny. 1)Wg. mnie grawitacja w dobie pomp energooszczędnych to przeżytek. 2)Wyższy koszt zakupu samego zaworu 4D często rozmiarów 6/4" czy nawet 2" (jak wyjście z kotła) 3)Zastosowanie tak dużego zaworu(przewymiarowanego) z siłownikiem wiąże się z nieprecyzyjną regulacją temp.na instalację i bardzo szybkim zużyciem siłownika bo nieustannie koryguje swoje położenie(efekt wachlowania;) ) Konkluzja-dobrać zawór 4D o odpowiednim Kvs,rury w domku jednorodzinnym wystarczą stal 1" lub Cu 28+pompa na poworcie+sterownik mający możliwość kontroli temp.zasilania obiegu grzewczego oraz temp.powrotu do kotła '
hajtaler428 Opublikowano 1 Listopada 2018 #5 Opublikowano 1 Listopada 2018 Też nie pisałem że jestem zwolennikiem. Schemat jako taki jest poprawny i widać że autor nie nakreślił schematu byle jak jak to robi wielu tylko się rozeznał w temacie. Też bym to zrobił inaczej - albo sama pompa kotłowa i na wyjściu zawór 3d albo jeśli są termostaty na grzejnikach i nie przeszkadza wysoka temperatura zasilania to 3d stałotemperaturowy do ochrony powrotu z pompą i to wszystko
lukas1004 Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 1 Listopada 2018 Dziękuję za wypisanie wszystkich tych porad. Załączam więc zmieniony schemat z prośbą o stwierdzenie czy tak powinno to wyglądać. Układ kotłowy planowany z Cu28, zawór 4d 1'' z siłownikiem i pompa kotłowa 25/40. Myślę o tym, aby do grzejników od pionów odchodziły Cu18. Dom w którym będzie pracował kocioł nie jest ocieplony i znajdują się w nim drewniane okna. Wydaje mi się, że 14kW wystarczy aby utrzymać komfortową temperaturę w najgorsze mrozy.
hajtaler428 Opublikowano 1 Listopada 2018 #7 Opublikowano 1 Listopada 2018 Teraz jest ok. Za pompą kotłową też zz. Żeby uzyskać przybliżone zapotrzebowanie wpisz dane na cieplowlasciwe.pl
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2018 #8 Opublikowano 1 Listopada 2018 Czy ten 4D jest tylko do ochrony powrotu, czy autor planuje obnizac też temp. na grzejniki, ponieważ sa bez termostatów? A gdyby tak zrobić układ na jednej pompie, z ochroną powrotu, obniżeniem temperatury na grzejniki i temperaturą cwu jak na kotle lub obniżoną, ale do tego potrzeba zamiast pompy zaworu z głowicą i kapilarą w bojlerze albo siłownika EM 230V/NC zasilanego z gniazda pompy cwu.
Gość Digitrax Opublikowano 1 Listopada 2018 #9 Opublikowano 1 Listopada 2018 Tak jak mówisz gmaj. Jedna pompa z TZM na powrocie do ochrony kotła. Na grzejnikach zawory termostatyczne. Na wężownicy zbiornika CWU zawór z kapilarą do 55 stopni zanurzoną w zbiorniku. Cały układ pracuje stabilnie. Powrót dogrzany. Ciepła woda z kranie zawsze jest. Regulacja temperatury pomieszczeń też. I to wszystko za pomoca jednej pompy.
lukas1004 Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 1 Listopada 2018 Założenie jest takie, aby salon na parterze który jest pomieszczeniem największym i najzimniejszym wyposażyć w czujnik pokojowy, do tego korzystać z siłownika i pogodówki. Pokoje sypialne na piętrze rozważam wyposażyć w termostaty aby mieć możliwość zdławienia mocy gdy temperatura będzie za duża.
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #11 Opublikowano 1 Listopada 2018 Tylko przy TZMie i pompie na powrocie naczynie musi być odpowiednio wysoko
hajtaler428 Opublikowano 1 Listopada 2018 #12 Opublikowano 1 Listopada 2018 Na zasilaniu też można to zamontować i naczynia nie trzeba podnosić
Dragster Opublikowano 1 Listopada 2018 #13 Opublikowano 1 Listopada 2018 6 godzin temu, odpowietrznik napisał: 3)Zastosowanie tak dużego zaworu(przewymiarowanego) z siłownikiem wiąże się z nieprecyzyjną regulacją temp.na instalację i bardzo szybkim zużyciem siłownika bo nieustannie koryguje swoje położenie(efekt wachlowania;) ) Ja się zastanawiam jak z tym przewymiarowaniem tak naprawdę jest. Bo nawet zaw 4D 1cal ma z 12m3/h KVS i będzie co najmniej 4 razy przewymiarowany jak nie więcej. To jaki w tym obiegu kotłowym? Źle wyregulowany układ i tak będzie wachlował/oscylował. Przyczyn zresztą może być wiele.
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2018 #14 Opublikowano 1 Listopada 2018 22 minuty temu, hajtaler428 napisał: Na zasilaniu też można to zamontować Tak.Wtedy nie powinno być problemu z wysokością naczynia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.