JacekFF Opublikowano 20 Października 2018 #1 Opublikowano 20 Października 2018 Dzień dobry. Jestem przed instalacją kotłowni. Hydraulik namawia mnie na układ zamknięty. Ja osobiście takiego układu się boję bo jednak jeśli coś zawiedzie to mamy niezłą bombę w domu. Może są tu instalatorzy którzy rozjaśnią trochę temat, podadzą plusy i minusy jednego i drugiego rozwiązania. U mnie kocioł na ekogroszek Defro komfort eko lux, ogrzewanie podłogowe w całym domu, 3 grzejniki (2 drabinki w łazienkach i grzejnik w garażu) bojler 200L.
RedEd Opublikowano 20 Października 2018 #2 Opublikowano 20 Października 2018 Witam Nie jestem instalatorem. Kotłownie "składałem" sam, układ zamknięty jest lepszy, a przy podajniku nawet jak zabraknie prądu nie ma szans na zagotowanie kotła, więc jednak zamknięty. Pozdrawiam RedEd
pięknyroman Opublikowano 21 Października 2018 #3 Opublikowano 21 Października 2018 w tym systemie tylko układ otwarty cała reszta jest niezgodna z przepisami...nie wiem co miał na myśli przedmowca ale lepiej żeby nie wykonywał instalacji
hamis Opublikowano 21 Października 2018 #4 Opublikowano 21 Października 2018 Jeśli masz odpowiednie zabezpieczenia (zawór bezpieczeństwa i urządzenie schladzajace) to układ zamknięty jest jak najbardziej dopuszczalny.
Hermogenes Opublikowano 21 Października 2018 #5 Opublikowano 21 Października 2018 Pięknyroman Skoro powiedziałeś A to powiedz B i daj ten przepis który tego zabrania. poz Hermogenes
PioBin Opublikowano 21 Października 2018 #6 Opublikowano 21 Października 2018 Jesli tylko producent dopuscil kociol do montazu w instalacji zamknietej to tak bym polecil. Z drugiej strony gdyby nawet dopuscil a w kotle znajdowalby sie awaryjny ruszt do palenia smieci to przy nieogarnietym operatorze lepiej zrobic mu uklad otwarty.
krisgie Opublikowano 21 Października 2018 #7 Opublikowano 21 Października 2018 Ja też sam składałem kotłownię i zrobiłem otwarty po stronie kotła i zamknięty po stronie instalacji. Jak każde rozwiązanie ma to swoje wady i zalety ale myślę że jest bezpiecznie a o to mi głównie chodziło bo przez dwa sezony nie mogłem być częściej niż co tydzień-dwa.
JacekFF Opublikowano 21 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 21 Października 2018 Producent kotła dopuszcza układ zamknięty jeśli jest zawór DVB. W instrukcji jest też informacja że jeśli jest układ zamknięty to musi być odbiór przez UDT. Czyli kolejne koszty. Tak czy inaczej układ otwarty jest chyba bezpieczniejszy?
teres Opublikowano 21 Października 2018 #9 Opublikowano 21 Października 2018 UDT nie robi żadnego odbioru, jakaś bzdura. Zrób sobie albo całość zamkniętą (zawór dbv) albo kocioł na układzie otwartym przez wymiennik, a reszta za wymiennikiem w układzie zamkniętym. PS. jeśli masz hydrofor i wodę ze studni, to tylko ten drugi sposób wchodzi w grę.
Norman1212 Opublikowano 22 Października 2018 #10 Opublikowano 22 Października 2018 Też mam układ zamknięty na całości, robiłem wszystko sam, działa już 3ci rok, instalacja praktycznie bezobsługowa.
pawelll Opublikowano 22 Października 2018 #11 Opublikowano 22 Października 2018 Najbardziej bezpieczny jest układ otawarty, ponieważ masz tylko kilka metrów rury ( minimum 1" ), zbiornik i to cały układ. Zadziała zawsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.