adam Opublikowano 20 Kwietnia 2009 #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Marcinie adminie,sorry,ale nie wiem co się dzieje.nijak nie mogę wstawić linka na te nowelizacje,żeby działał.Czy możesz zrobić z tym porządek? Poza tym nie wiem jak się tu usuwa swoje błędne wpisy. Cytuj
marcin Opublikowano 27 Kwietnia 2009 #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Nie ma możliwości usuwania wpisów. Aby to uczynić proszę o kontakt na PW. Linka poprawiłem. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 27 Kwietnia 2009 #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Dodam szukajcie: Dziennik Ustaw Nr 56 461 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 12 marca 2009 r. zmieniajàce rozporzàdzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie2) A to brzmienie tego punktu: B) 20) w § 133:ust. 7 otrzymuje brzmienie: „7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo sta- łe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.” Wejdzie w życie w lipcu tego roku Cytuj
kazik Opublikowano 27 Kwietnia 2009 #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Na to czekałem B) Rozsądek zwyciężył. Pozdrawiam Cytuj
jeanpascale Opublikowano 22 Maja 2009 #5 Opublikowano 22 Maja 2009 a co to jest :"urzadzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła"? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 28 Maja 2009 #6 Opublikowano 28 Maja 2009 Dodatkowa wężownica w kotle sterowana termostatem, poprzez którą w momencie osiągnięcia 100 st. C na kotle przepływa woda wodociągowa, odprowadzana do kanalizacji, schładzając tym samym kocioł i odprowadzając nadmiar ciepła. Jest to strata , ale zabezpiecza kocioł przed skutkami zagotowania się wody w kotle. Oczywiście przyłącze wodociągowe musi spełniać minimalne wymagania aby układ działał właściwie. Określa to DTR kotła (indywidualnie) zależnie od mocy kotła. Cytuj
baca350 Opublikowano 21 Stycznia 2010 #7 Opublikowano 21 Stycznia 2010 --czyli niekoniecznie wężownica. Chyba Honeywell robił takie cóś, które montowane na kotle upuszczało wode już od 90stC a woda dobijała sie samoczynnie przez czuły reduktor chyba Meibes. Zimna woda powinna byc dobijana raczej na zasilaniu ale trzeba sprawdzić. Na powrocie było by szybciej ale niebezpieczniej z uwagi na możliwość uszkodzenia kotła. Cytuj
tomek66 Opublikowano 21 Stycznia 2010 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Może być taki zawór. http://www.zen-pol.eu/zenpol/web/index.php...dukt/show/id/41 Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Stycznia 2010 #9 Opublikowano 21 Stycznia 2010 W internecie można znaleźć również zewnętrzne urządzenia zabezpieczające kocioł na bazie wymiennika płytowego. Cytuj
m77 Opublikowano 21 Stycznia 2010 #10 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Ciekawy jest tytuł tego wątku ... :o Cytuj
marcin Opublikowano 21 Stycznia 2010 #11 Opublikowano 21 Stycznia 2010 To raczej dyskusja rozwinęła się w dość nieprzewidywalnym kierunku :o Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi