Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przewymiarowany kocioł z podajnikiem. Wymiana na mniejszy czy to sie opłaca?

RafalFafi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum i mam problem z prze wymiarowym kotłem.

Wyliczenie na stronie ciepłowłasciwe wynika, że potrzebuje kotła 19kw.
Wyliczenia są dla 240metrów kwadratowych bo na tylu mam grzejniki, ale ogrzewane do poziomu 20 stopni, jest tylko 160 metrów reszta, jest przykręcona na termostatach na gwiazdki.
Link do wyliczeń:
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4hel

Obecnie w domu mam zamontowany piec HKS Lazar eco comfort 38kw wydaje mi się, że taki piec to przesada, ponieważ zużycie opału wydaje mi się, że stanowczo za duże.
Piec ma już 10 lat i zaczął rdzewieć mi rura podajnika i zastanawiam się nad wymianą pieca na mniejszy.
Myślałem nad piecem DEFRO EKO COMFROT LUX 20kW lub 25kW

Moje pytania dla zaawansowanych użytkowników tego forum
Czy po zmianie pieca na mniejszy spalanie węgla spadnie przy takim samym komforcie w domu?
I czy te piece defro to nie jest jakiś BUBEL zachwalany przez sprzedawców i szukać czegoś innego.

Bedę wdzięczny za każda poradę.

Opublikowano

Defro są moim zdaniem przereklamowane - nic ciekawego tam nie ma, ale ludzie kupują je bo ma sąsiad bo mu śwagier polecił, że jego teściu ma bo się pali. Nikt nie wie jak, ale się pali...
Mają też pewnie niezłe modele, ale czasem ceny z kosmosu. Piec masz stanowczo za duży. Jak ten jest leciwy to warto zmienić i mieć spokój - pamiętaj, że sam piec to połowa sukcesu - trzeba jeszcze dobrze instalację zrobić...

Opublikowano

Dzięki bardzo za wypowiedź. Akurat mi nie zależy na jakiś super bajerach tylko na tym żeby piec miał łatwy dostęp do czyszczenia go bo w tym co mam obecnie muszę rozkręcać go od góry i czyszczenie go zajmuje mi ponad 2 godziny a wychodzę z piwnicy jak murzyn.

Jak zmniejszę piec na te 25kw to czy teoretycznie to spalania węgla też powinno się obniżyć sezonowo o jakaś tone - dwie?

Obecnie schodziło mi 7-8 ton Czecha i 1-2 tona polskiego na największe mrozy na rok kalendarzowy w lato ogrzewane CWU. Niestety przy małych obrotach pieca ten czeski znacznie lepiej się spala i nie ma opłacalnej różnicy w ilości spalania.

Opublikowano

Problem w tym, że każdy kocioł będzie się odstawiał, nawet "uszyty na miarę".  Twoje zapotrzebowanie na cieplowlasciwie dotyczy największych mrozów a tych w roku ile jest? 

Opublikowano

No ja rozumiem, że kocioł na 100% swojej mocy przy naszych obecnych mrozach chodzi, może tydzień rocznie może, wcale i że to jest maksymalna moc kotła. Tylko czy powinna być widoczna różnica spalania węgla przy zmianie pieca na mniejszy przy kotle podajnik-owym. Bo teoretycznie piec będzie chodził na większej sprawności niż w tym kotle 38kw. Na moje oko powinno być lepiej ale nie mam jakiegoś super doświadczenia i dlatego chciałem się dopytać.

Opublikowano

Lepiej to na pewno będzie dlatego choćby z powodu wielkości retorty i ilości potrzebnego paliwa do podtrzymania żaru. Więc już w samym podtrzymaniu powinno dać realne oszczędności. Ale na ile? nie mam pojęcia.

Opublikowano

W pierwszym poście napisałem piec 20kw lub 25kw. Tutaj ja jestem skłonny bardziej w stronę tego 20kw, lecz w firmie montującej piece doradzili ten 25kw. Tylko na piecu nawet 25kw jest różnica w mocy już 13kw. Dlatego dopytywałem czy będzie różnica w spalaniu już przy takiej mniejszej zmianie.

Opublikowano

Większy kocioł, wyższa cena, większa marża. Zmień lepiej firmę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.