bronis11 Opublikowano 1 Października 2018 #1 Opublikowano 1 Października 2018 Witam, Z góry przepraszam bo jestem nowy na forum, Przymierzam się do kupna pieca na ekogroszek. Dom ma powierzchnie ok 150m2 - ocieplenie zewnętrze 20cm styropian, 25 wełna poddasze, posadzki 10cm - dół ogrzewanie podłogowe - góra grzejniki Zastanawiam się nad piecem, deweloper proponuje mi piec z podajnikiem heitz 24 kw Czy taki piec nie będzie po prostu za dużej mocy? Czy nie będzie tak, że nie będę wykorzystywał i tak jego mocy,a bo poza okresem grzewczym tej mocy będę potrzebował jeszcze mniej Na innych forach czytam że moc jaką potrzebuje biorąc pod uwagę ocieplenie budynku to ok 150m2* 100W to około 15KW mocy jakie potrzebuje Ile w tym prawdy ? Czy lepiej zdecydować się na mniejszy piec np 16kw bym w rezultacie wydał i tak mniej bo wiadomym jest że duży piec o dużej mocy i tak będzie spalał swoje nawet przy wykorzystaniu tylko części tej mocy. Bardzo proszę o pomoc
pawelll Opublikowano 1 Października 2018 #2 Opublikowano 1 Października 2018 Na http://cieplowlasciwie.pl/ wprowadzasz dane swojego domu i masz odpowiedź.
YaroXylen Opublikowano 1 Października 2018 #3 Opublikowano 1 Października 2018 Witam Kolegę. Chatka dobrze ocieplona to 12-15kW max!!!!! Wypełnij sobie taki "samodzielny "audyt na tej stronie i będzie kolega wiedział http://cieplowlasciwie.pl/start Wynik możesz podać tu na forum i fachowcy doradzą Tobie jak się nie dać orżnąć przez developerkę... Pozdrawiam. Yaro
bronis11 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 1 Października 2018 Dziękuje za odpowiedź W przesłanym linku wpisując wszystkie parametry wyszło że potrzebuje ok 10,3kW poniżej czytam że kalkulator proponuje piec max 14kw i tego wydaje będę się trzymał. Jeszcze jedna kwestia ile mogę stracić rocznie montując (niepotrzebnie) za duży piec o mocy 24kw Wiadomo deweloper nie będzie skory do zmiany na inny piec bo na tym pewnie więcej zarabia. Pozdrawiam i czekam na odp
shaft7 Opublikowano 1 Października 2018 #5 Opublikowano 1 Października 2018 Kup max 14kw, i tak mało kiedy osiągnie 60% mocy, przy przewymiarowanym piecu ciężko uzyskać dobre wyniki spalania, będzie syf w piecu szczególnie w cieplejsze dni
JacekFF Opublikowano 1 Października 2018 #6 Opublikowano 1 Października 2018 Ja kupiłem na 175m2 pow użytkowej a 200m2 ogrzewanych podłóg i bojler 200L kocioł 15kw.
bronis11 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 1 Października 2018 Jacek FF Możesz podać model pieca ? oraz jak zachowywał się piec np w temperaturze na zewnątrz -15 stopni ? W sensie czy pomimo takiej temperatury w domu i tak była temperatura zamierzona ?
JacekFF Opublikowano 1 Października 2018 #8 Opublikowano 1 Października 2018 Defro komfort eko lux 15kw. Kocioł jeszcze stoi na palecie niepodłączony więc nic więcej o nim nie powiem.
wuwu Opublikowano 1 Października 2018 #9 Opublikowano 1 Października 2018 Bronis11, u mnie wygląda to tak: Powierzchnia do ogrzania to ok 160m2 + zbiornik 140l, ściana 30 Porotherm +12cm styro,10cm styro na podłodze, 26 cm wełny na poddaszu. Kocioł Skam-P Plus 12kw, Ardeo Iron R. w ubiegłą zimę było kilka dni po -20'C, kociołek pyrkał sobie i uzupełniał straty, nigdy nie szedł na maksa czyli 12kW, za cały rok wyszło mi razem z CWU 3060 kg miału z Piasta, grzanie chaty + ciepła woda dla 4 osób, w domu21/22 'C, sypialnie na noc 18, łazienka 25 'C. Przesiadłem sie na Skama z innego kotła 25kW którego w końcu zdecydowałem sie wymienić po 12 latach. Wierz mi , różnica ogromna, nie daj sie wrobić w nic większego niż 10-13 kW bo przeprowadzisz sie do kotłowni ... A tak swoją drogą skoro chata jest nowa to może pomyśl nad czymś bezobsługowym, choćby gaz albo w wersji full pompa ciepła. Węgiel do nowej chaty, to tak słabo trochę...
bronis11 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #10 Opublikowano 1 Października 2018 WUWU Dziękuje za taką odpowiedź i przedstawienie sprawy. Co do rodzaju ogrzewania już decyzja zapadła mam swoje przekonania, ale wiem że będę musiał chodzić do kotłowni :) Kolejną rzeczą jest że jestem fanem kominka i w domu również będzie kominek z zamontowaną instalacją rozprowadzającą ciepło do wszystkich pomieszczeń Także chyba tym bardziej w razie ciężkiej zimy mam alternatywne źródło ciepła. Boje się trochę że ten piec: Kocioł EKO 16 kW HEITZ będzie za słaby? Jest się czego bać ???
wuwu Opublikowano 1 Października 2018 #11 Opublikowano 1 Października 2018 16kW za słabe przy tak ocieplonej chacie ?! Skoro masz jeszcze kominek to już całkiem pozamiatane, kup piec wg potrzeb, sprawdź jego moc maksymalną pamiętając że moc nominalna w klasie 5 to moc maksymalna, chociaż tu jak widać producenci juz robią figo fago ...;) kup na dobrym palniku bo coraz trudniej o dobre paliwo na rynku, kup z dobrą elektroniką która zrobi za Ciebie prawie wszystko i ciesz sie nową chatą. A jak już chcesz mieć całkiem dupochrona, zrób OZC, na jego podstawie dokonasz wyboru, oby słusznego.
JacekFF Opublikowano 1 Października 2018 #12 Opublikowano 1 Października 2018 Prawda jest taka że za duży kocioł to problem. Za duży to moim zdaniem nie 2-3kw więcej niż pokazują wyliczenia tylko z 10kw. Znów za mały kocioł to jeszcze większy problem. Sam się o czymś takim przekonałem jak w poprzednim domu zacząłem ogrzewać piętro. Kocioł chodził na full, pożerał gigantyczne ilości opału a w domu max 19 stopni.
bronis11 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 1 Października 2018 Jacek FF Ok tylko powiedz co to za Piec ? Jaki metraż? I jak dom ocieplony?
JacekFF Opublikowano 1 Października 2018 #14 Opublikowano 1 Października 2018 Przypadek o którym wspominam to dom z lat 80 tych, podwójne mury, nieocieplony, ogrzewane ponad 200m2. Wcześniej był kocioł 18kw i nie wydalał. Teraz jest 24kw i działa bez zarzutu. Ja kupiłem tego defro 15kw do nowego domu. Ściany 15cm grafit 0,031, podłoga 15cm grafit 0,031, dach 30cm wełny 0,033, okna 3 szybowe. Jak będzie działał to się wypowiem dopiero w przyszłym roku. Znajomy na 120m2 ma kocioł 17kw lub 18kw i sobie chwali chodź moim zadaniem jest za duży. Ale napewno znajomy nie mieszka w kotłowni jak wyżej napisano.
bronis11 Opublikowano 1 Października 2018 Autor #15 Opublikowano 1 Października 2018 Głównie chodzi o to czy przy podanych przezemnie parametrów domu ten większy piec 24kw z uwagi na jego moc będzie palił więcej niż ten piec 16 kw, cena tego i tego to te same pieniadze więc aspekt kosztów zakupu pieca wg nie jest ważny Czyli np piec 16kw spali powiedzmy 3 tony A piec 24 spali 4 tony zupełnie bez sensu
JacekFF Opublikowano 1 Października 2018 #16 Opublikowano 1 Października 2018 Ja bym 24kw nie brał bo jest za duży. Moim zdaniem max 15kw
rafcioa4 Opublikowano 1 Października 2018 #17 Opublikowano 1 Października 2018 sorki, że się wtrącam ale podam swój przykład. Ja ogrzewam chatę 300m2 z lat 80-tych kotłem 17KW. Przy mrozach kocioł chodzi z mocą 10KW. Kotłownia w budynku gospodarczym. https://ekotlownia.pl/sterownik-5/326
shaft7 Opublikowano 2 Października 2018 #18 Opublikowano 2 Października 2018 Ten piec ma palnik ok 35 kw, dużo za duźy jak na piec 16 kw, są lepsze piece
eliks Opublikowano 2 Października 2018 #19 Opublikowano 2 Października 2018 U rodziców 224m2 grzania, na murach 10 styro, kocioł Defro Sigma Uni R 16KW nigdy nie poszedł powyżej 80% mocy a nowe kotły mają 30% zapasu. ...
shogunzlasa Opublikowano 2 Października 2018 #20 Opublikowano 2 Października 2018 10 minut temu, eliks napisał: a nowe kotły mają 30% zapasu. ... W klasie 5tej kotły raczej już zapasu nie mają. Przykładowo kocioł normalnie nazywałby się 16 kW, ale żeby zrobić dobre wyniki na 30% i 100% mocy (wymóg klasy 5tej) to cisną tę moc na maksa - żeby to 30% wyszło wyżej - więc kocioł nazywa się 20kW bo tyle uciągnie...
eliks Opublikowano 2 Października 2018 #21 Opublikowano 2 Października 2018 Nie będę polemizować bo ekspertem nie jestem, zacytowałem gościa które dobre grochy tłucze.
JacekFF Opublikowano 2 Października 2018 #22 Opublikowano 2 Października 2018 Podobno 5 klasa czy ecodesign zapasu mocy nie mają. Jest to opisane np tutaj http://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/
shogunzlasa Opublikowano 2 Października 2018 #23 Opublikowano 2 Października 2018 W klasie 3 i 4 to normalka - teraz pewnie też jeszcze jakieś są - zwłaszcza jak ktoś włożył większy palnik niż wymiennik i jest w stanie z mocą zjechać - ale raczej producenci idą w tą stronę żeby wycisnąć na maksa co się da, żeby badania zrobić.
eliks Opublikowano 2 Października 2018 #24 Opublikowano 2 Października 2018 Rozumiem. Tylko dodam że w Sigmie jest opcja 110% mocy. Jak to działa, nie miałem okazji sprawdzać ☺
wuwu Opublikowano 2 Października 2018 #25 Opublikowano 2 Października 2018 10 godzin temu, bronis11 napisał: Głównie chodzi o to czy przy podanych przezemnie parametrów domu ten większy piec 24kw z uwagi na jego moc będzie palił więcej niż ten piec 16 kw, cena tego i tego to te same pieniadze więc aspekt kosztów zakupu pieca wg nie jest ważny Czyli np piec 16kw spali powiedzmy 3 tony A piec 24 spali 4 tony zupełnie bez sensu Jest szansa że spali więcej i na pewno gorzej, większość czasu paliwo być może będzie się kisić a nie spalać, wymiennik będzie szybciej zarastał, sprawność będzie spadać, itd, ale to w dużej mierze zależy od samego palnika i sterownika. Palnik jeśli dobrze widzę na broszurze to stary Brucer (zapytaj producenta jaką moc ma palnik w tym kotle) było już kilka tematów na tym forum o nich i jeśli dobrze zrozumiałem to chyba nie były to do końca udane konstrukcje. Bardziej bym celował w coś z Ardeo albo SVkę, na gorszym bardziej spiekającym się paliwie jest szansa że te palniki sobie lepiej poradzą, ale to czytałem, nie miałem okazji sprawdzić organoleptycznie ;) Zapytaj też o sam motoreduktor, jaki typ tam jest, pamiętaj że są napędy ciche i dość głośne, na innym forum była o tym mowa. Kultura pracy moto może mieć znaczenie jeśli kocioł znajduje się blisko pomieszczeń mieszkalnych. Ja tak mialem i musiałem wymienić na coś innego bo nie szło w nocy spać. No i sterownik, jak kupisz sprytny ster to połowa problemów odpadnie, ja jade na SPPv2 i nie narzekam, ostatnio miałem styczność z Defro i tam na pokładzie jest pełen wypas ;) Nie wspomniałeś jeszcze czy kocioł będzie grzał CW, czy będzie pracował cały rok czy tylko przez sezon grzewczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.