shogunzlasa Opublikowano 17 Września 2018 #2 Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) To jest sztoker odwrócony o 90 stopni? Edytowane 17 Września 2018 przez shogunzlasa Cytuj
Pieklorz Opublikowano 18 Września 2018 #3 Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Ogólnie to ten Pan nie wie co mówi za bardzo. Tak weszli w rozwiązania "sztokera" dogadując się z licencją. Mieli w labo pare sztokerów, mieli skamp pv dwukrotnie, w ostatnich miesiącach także więcej kotłów z palnikiem serii sv200 w danych mocach... widzieli jak to wychodzi, jakie sa wyniki i jak dużo lepsze od retort. Nie dziwię się zatem,że skorzystali. Brawo 1.Co do filmiku ta konstrukcja z filmu w zasadzie ma kolano, tj palnik i ślimak pcha na boczną ściankę a tam wykonane w konstrukcji kotła jest kolano zmieniające kierunek wypychu na front na palnik jak w sztokerach 2. Co do cobry, to ten Pan może klika w nią drugi raz w życiu i błądzi w opowieściach. a. prawda jest,że sterownik ma strefy, tyle,że na C.O. oraz CWU.... ma też wykresy pracy dla tych układów, podaje zużycie paliwa dobowe Strefy czasowe można ustawić w menu wg wyboru tylko dobowe albo tygodniowe i zaprogramowac tydzień wg własnego widzi-mi-się b. półprawdą jest,że strefy sa na 3pompę , określenie jest prawdziwe tylko, gdy będzie to opcja wyboru pompa cyrkulacyjna jak jednak będzie siłownik zaworu i pompa za zaworem, to tych stref nie mogę przewalczyć od dobrego pół roku, choc nasłuchałem się obiecanek,że zaraz będą,że to proste itd. Ktoś to blokuje i popchnąc tematu nie idzie. Za zaworem jest jedna nastawa temperatury i koniec. c. menu spalanie, tutaj Pan błądzi w ciemnościach na całego. Fakt,że jest to proste i mega uproszczone w porównaniu z innymi sterownikami, ale tutaj nalezy wpisać dane wyjściowe dla przebadanej mocy kotła oraz zastosowanej dmuchawy. Kotły 8-9kW ze stanowiska badawczego maja dmuchawy 30-35W np. WPa097 a ona wymaga odpowiedniej nastawy dołu dmuchawy dla startu i odpowiedniej góry, aby nie dmuchac za mocno, stąd nastawa dmuchawa max-min, ona ustawia charakterystyke pracy powietrza. Podawanie i pauza- do średnicy ślimaka, motoreduktora wpisywane sa dane dla pełnej mocy tutaj powinno być dal 8kW i od tego sterownik dostosuje się do paliw węglowych w widełkach 24-28MJ ps. odnośnie sztokera, model sztoker+12 na tej licencji wg tej konstrukcji jest jeszcze "żółte ciepło" tj per-eko z modelem Q-PER na MiniSter PID / Argos PID per-eko badania ma wg typoszeregu sztokera+ w mocach 8,12,18,24..., na ich stronie rysunek konstrukcyjny przedstawia rozwiązania Sztokera+12kW to już powinno całemu rynkowi dac do myślenia jaki jest kierunek pracy podajnika, paleniska w obliczu ecodesignu i klasy V-ej, retorty to lamus starej normy sztucznie naciągane pod nowe wymogi Edytowane 18 Września 2018 przez Pieklorz Cytuj
heso Opublikowano 18 Września 2018 #4 Opublikowano 18 Września 2018 "co powiecie o tym" Że mogli się z lekka wysilić i pokazać trochę ognia na tym palenisku. A tak- tylko niedopalone kawałki węgla... Zrobili sobie krzywdę tym filmikiem. Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 19 Września 2018 #5 Opublikowano 19 Września 2018 22 godziny temu, Pieklorz napisał: to już powinno całemu rynkowi dac do myślenia jaki jest kierunek pracy podajnika, paleniska w obliczu ecodesignu i klasy V-ej, retorty to lamus starej normy sztucznie naciągane pod nowe wymogi Dokładnie tak. Sam mam Sztokera i ten sterownik. Kolega Pieklorz dobrze prawi. Teraz porównanie.Gdzieś to przeczytałem. Rozwiązanie z użyciem "wspaniałego" palnika retortowego. Powieś czajnik na kiju nad ogniskiem i spróbuj zagotować wodę. Ile czasu ci to zajmie? Postaw czajnik bezpośrednio na żar. Ile czasu ci to zajmie? U mnie spalanie dobowe najniższe 2,6kg. ekogroszku tylko cwu 100L. Kocił stoi w piwnicy a ja mieszkam na drugim pietrze ,gdzie znajduje się zasobnik. Są straty przesyłowe. Pomijając to uważam że wynik osiągnąłem rewelacyjny na tym palniku. Cytuj
sylwestor Opublikowano 20 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 20 Września 2018 Generalnie nastawiam sie na kupno tego kotła, jak dla mnie to bardziej ustawny niż sztoker ale brak mi doswiadczenia z kotłami podajnikowymi. Wiec pytam zacne grono czy to dobry kocioł, moc odpowiednia dla mnie ale niechciał bym z nim walczyć . Obecnie kocioł zasypowy 7kw ogniwo ktory z biedą trzyma całą noc. Pozdrawiam Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 20 Września 2018 #7 Opublikowano 20 Września 2018 Ja bym go wziął - zważając na to, że poniżej 10kW to chyba nie ma nic ciekawego... Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 20 Września 2018 #8 Opublikowano 20 Września 2018 Mnie nurtuje pytanie . Po co tam dwie dmuchawy? Ta druga z tyłu kotła, dodatkowo dystansuje kocioł od ściany. Facet gadał dwa wyjścia i dwa powroty. Ja widziałem jeden powrót. Ps . Słabo widać ten palnik w środku. Więcej światła! Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 20 Września 2018 #9 Opublikowano 20 Września 2018 Palnik to takie cuś: Co do 2 dmuchaw - ciekawe to faktycznie... Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 20 Września 2018 #10 Opublikowano 20 Września 2018 Chwila chwila, ślimak podajnika powinien być z lewej lub z prawej a nie z tyłu! Z tyłu kotła była dmuchawa. Skąd masz to:) " cuś". To na 100% ten kociol? ;) Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 20 Września 2018 #11 Opublikowano 20 Września 2018 To jakaś podróba sztokera i w dodatku nieudolna. Gorący żar będzie się zsypywał do popielnika. Otwory nawiewu zbyt daleko od ślimaka. Zbyt krótka droga żaru. Cztery nakrętki zamiast dwóch w wyczystce powietrza. Efekt tkwi w szczegółach :) Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 20 Września 2018 #12 Opublikowano 20 Września 2018 Domyślam się że ta dmuchawa z tyłu jest po to aby dmuchać? ;) Tak na serio to do rusztu awaryjnego układanego na tych bolcach po bokach. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 20 Września 2018 #13 Opublikowano 20 Września 2018 To nie jest ten palnik - chodziło mi ogólnie o klepsydrowy czy jak go tam zwał. Ten model 8kW to jedyny sztoker z takim wyjściem (z boku). 2 dmuchawy mogły by być z 2ma mocami - coś ala BiTurbo w samochodach, ale sterownik COBRA tego raczej nie obsługuje... Były testy na SV100 z 2ma dmuchawami ale na jakimś wypaśnym sterowniku z 7 calowym wyświetlaczem :D Cytuj
RedEd Opublikowano 20 Września 2018 #14 Opublikowano 20 Września 2018 Wygląda jak by w kotle nie było wody a dmuchawa chłodzi płaszcz. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 21 Września 2018 #15 Opublikowano 21 Września 2018 Nie przyjrzalem się, ale jest raczej jak mowi reded, to jest na samochodzie pokazowym, a w takich wypadkach często robi się kocioł z płaszczem chłodzonym powietrzem. Co do kotła, można go zobaczyć w danych marketach budowlanych... W marketach stoi najczęściej na MiniSter PID Cytuj
sylwestor Opublikowano 21 Września 2018 Autor #16 Opublikowano 21 Września 2018 Dzisiaj oglądałem w L-M coś takiego, i pytam co byście radzili kupić? Chodzi mi o eko groszek w mocy 8kw Cytuj
Pieklorz Opublikowano 21 Września 2018 #17 Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) To jest to samo... Różnica taka, że jest prostszy w obsłudze sterownik MiniSter PID, on jest na 3pompy CO, CWU, Cyrkulacyjna. Za 310zł rozbudowujesz sterownik o moduł obslugi zaworu mieszającego i czwartej pompy za zaworem np podłogowej Za 200zł możesz dorzucić mu panel firmowy T1000 A dosłownie od dzisiaj dostępny jest także moduł internetowy SAFE IT za 492zł. Modul jest do sterownikow MiniSter pid oraz Argos PID z softem od 2.18, najwczesniej po kontakcie z serwisem działa na sofcie 2.15 jak w markecie jest coś ze starszym softem trzeba dokonac aktualizacji softu. Ps jak kojarzę do marketu jest to bodajże z 5mm blachy robione Edytowane 21 Września 2018 przez Pieklorz Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 21 Września 2018 #18 Opublikowano 21 Września 2018 34 minuty temu, Pieklorz napisał: Ps jak kojarzę do marketu jest to bodajże z 5mm blachy robione Ale płaszcz zewnętrzny czy wewnętrzny kotła? Często producenci dają z grubej to co widać , to co schowane czyli zewnętrzny płaszcz jest z 3mm blachy. Przykryty obudową. Pieklorz wiesz coś o tym ? Cytuj
sylwestor Opublikowano 21 Września 2018 Autor #19 Opublikowano 21 Września 2018 różnica taka że ten na początku postu jest za 6500 a ten drugi za 5500. Ja tam się nie znam i nie wiem nawet jak się w tym pali, Te większe mają garnek żeliwny do którego wpada węgiel i w nim się pali. To widzę pierwszy raz i martwię się czy żar nie przejdzie do zasobnika przez śrubę Cytuj
Pieklorz Opublikowano 21 Września 2018 #20 Opublikowano 21 Września 2018 Grubosci blach w domysle zawsze dotyczą wnętrza, czyli tego, co ma kontakt z agresywnymi spalinami. Zewnetrzne dla takich mocy powinny wg normy być z 4mm,chociaż zdarzaja się firmy robiące to z 3mm... Czytac z czego to zrobione, od bodajże ponad roku markety mają obowiazek to podawac(i grubosci blach poszly w górę chociaz do 5mm) tam bowiem wcześniej szly jeszcze wieksze wały i tanioche się robilo z 4mm i np palnik tak nisko, że już nawet popielnika nie dawano. Ta taniicha z czegoś wynika, coś jest uproszczone, inne... Cytuj
CIHYMUR Opublikowano 21 Września 2018 #21 Opublikowano 21 Września 2018 Żar nie przejdzie , ale to pewnie zależy od sterownika. Ja mam sterownik Cobra 2, jest super. Sypie ekogroch i ustawiam temperaturę na jaką chcę i tyle , aa jeszcze popiół wynoszę. Wprowadzasz raz dane do danego kotła i resztą procesu spalania i za razem regulacją temperatury z płynną modulacją mocy zajmuje się sterownik. Z funkcją PID. Ja ustawiłem dmuchawę sobie na wolniejsze obroty bo na razie grzeję tylko bojler. Cytuj
magmus79 Opublikowano 26 Marca 2019 #22 Opublikowano 26 Marca 2019 Witam czy można więcej szczegółów Cytuj
stefn Opublikowano 27 Lipca 2019 #23 Opublikowano 27 Lipca 2019 Witam. Posiadam ten kociołek w wersji z Leroy Merlin "equation" niestety z błędem konstrukcyjnym a mianowicie chodzi mi o zawleczkę na ślimaku. Żeby dostać się do zawleczki trzeba wyjąć cały ślimak - porażka. Ale nie o to chcę zapytać Mam problem z pracą letnią na eko z wesołej a mianowicie piec cały czas mi gaśnie, nie mogę dobrać ustawień do normalnej pracy. Aktualnie mam ustawienia: Czas podawania 3 Przerwa 45 Moc dmuchawy 10% Praca z załączonym PID Jak ktoś jest wstanie mi coś poradzić to będę bardzo wdzięczny. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 27 Lipca 2019 #24 Opublikowano 27 Lipca 2019 PID na lato się nie nadaje, przełącz na dwustan i sprawdź w sterowniku czy masz jakieś przedmuchy itp . Cytuj
Kijasr Opublikowano 27 Lipca 2019 #25 Opublikowano 27 Lipca 2019 Berthold co ty to gadasz ja cały czas mam w automacie. Musisz zobaczyć opcje w czuwaniu/podtrzymania Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi