Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pancerpol 10-15kw a ustawienie sterownika ręce opadaję

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Jest niestety niewiele ale jednak jest takie koksiki , ale mam jeszcze jedną modyfikację w planie a mianowicie na talerzu położę jakiś rant nie wiem na początek może z drutu zbrojeniowego np 16mm  bo wydaje się nie tyle że on niedopala a raczej zrzuca czasem niedopalone kawałeczki podczas podczas podawania , nie ma tego podczas normalnego palenia ale na cwu już tak  , nie ma tego dużo ale jednak szkoda paliwa

Opublikowano

Na samo CWU trzeba  zejść z mocą wypróbuj wesoła masz mniejsze zapopielenie  podobną moc i niższą cenę czyściejszy wymiennik

Gość berthold61
Opublikowano

Witam ponownie i od razu melduję że firma elster przygotowuje mi nowy soft do sterownika pod mój kociołek i to gratis a to się chwali ale zanim to będzie to bawiłem się wszelakimi ustawieniami i mowa o trybie CWU . więc jak chodził w trybie ręcznym spalał niecałe 3kg/24h ekogrochu z Chwałowic ale jakimś cudem udało mi się z ustawieniami pod PID i teraz jadę od 2 dni w trybie automat , spala idealnie popiołu prawie sero i bardzo sypki zero niedopałów tylko ciekawe jak na szybcika obliczyć spalanie dobowe ?

skoro moc max to 18 sek podawania i 42 sek przerwy a wydajność czyli przesyp podajnika u mnie to 6.60kg/godz natomiast w PID chodzi na 2,5 sek podawanie i 74 sek przerwy , pewnie jakoś da się to policzyć ale zamotany jestem innymi sprawami .

jednym słowem ten palnik pancerpola 10-15kw nie jest taki zły tylko kwestia ustawień.

Opublikowano

Ciekawe jak w zimie bo w lato też mi się super paliło

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, berthold61 napisał:

jak na szybcika obliczyć spalanie dobowe ?

Jeśli cały czas jest 2.5/74 to przy tym przesypie ok 2.8kg/doba.

Ale jeśli PID to pewnie się to zmienia zależnie od zapotrzebowania i jeśli ster nie pokazuje spalania dobowego to nie policzysz, trzeba spalić worek i podzielić przez dni ;) 

Gość berthold61
Opublikowano

No sterownik nie pokazuje dobowego spalania na razie ale po aktualizacji już będzie pokazywał no i on faktycznie nie pali cały czas nie wiem czy to źle czy dobrze bo nie mam pojęcia ale po nabiciu temperatur kotła i bojlera się odstawia na czas 900 sekund i podawanie 2,5 sek . 

Zimą chyba nie będzie żadnego problemu wg tego co testowałem przez półtorej doby na full cały dom (podłogówka) łącznie z 2 kaloryferami które normalnie zimą muszę wyłączać bo sauna nawet przy -20 i spalał bardzo fajnie płomień żółty a myślę że chłopaki z elstera coś na pewno jeszcze poprawią , kusi mnie jeszcze zmiana zaworu 4 drogowego w mieszaczu podłogówki aby kocioł tym sterował a nie ja ręcznie bo on ma te opcje ten sterownik.

• 2 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano

Przyszedł sterownika nowym programem więc wiadome będzie za jakiś czas dopiero , ale mam pytanie o sadzę  czy grzanie na CWU powoduje że w kotle jest mnóstwo sadzy bardzo lotnej takiego puchu ? czy to raczej wina opału (Chwałowce) lub zbyt mało powietrza , samego popiołu tego ze spalania jest mało tylko tego lotnego sporo wszędzie nawet w ostatnim kanale pionowym , poradźcie co z tym robić .

Gość berthold61
Opublikowano

Zobaczymy teraz na nowym oprogramowaniu , to o popiole tyczyło się starego softu.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

No to jestem już po drobnych przeróbkach palnika i totalnym przestawieniu parametrów i teraz spalam bez najmniejszego problemu zwykły miał z kop Piast oraz obecnie jadę na węglu potłuczonym na ekogroszek totalnie koksującym z kop Rydułtowy typ 34,4 i spalanie na drobny pył bez najmniejszego nawet spieku czy kalafiora nic tylko pył w niewielkiej ilości ale parametry totalnie lajtowe .

miało być  fabrycznie do palnika tej mocy 18 sek podawanie oraz 42 sek przerwy  i dobrze spala na dużej mocy

potem  12 sek podawanie 28 sekund przerwy odpowiadałoby mocy ograniczonej do 10kw i też dobrze spalał na średnich mocach

teraz jest 12 sek podawanie i 65 sek przerwy wentyl min 19% maxymalnie 26% i do koksującego węgla to są idealne parametry , sam popiół

a oto moje drobne przeróbki ,  nie mam zdjęć z dodatkowo powiększonych otworów między tacą a koronką  bo to zrobiłem później

CAM00540[1]

CAM00541[1]

CAM00542[1]

CAM00543[1]

Opublikowano (edytowane)

A tu mam zdjęcie popiołu przed przróbkami palnika i ustawieniami oraz po

CAM00546.thumb.jpg.70a548de6c34b5beea45724d5a2b3caa.jpgCAM00545.thumb.jpg.c8511d9ef142525855239e144315be3f.jpg

a drugie zdjęcie przedstawia popiół po przeróbce palnika i zmianie parametrów głównie wydłużona przerwa w podawaniu o ponad 100 procent i zmniejszeniu nadmuchu .

zdjęcia mi się  pozamieniały

Edytowane przez berthold61
  • 3 lata później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Odświeże temat. Palnik pancerpol 15kw ppsv. Problem z mega kopceniem. Nacinalem koronkę lecz efekt marny. W piecu mam wędzarnie, żadne ustawienia nie pomagają. Zmiana groszku również nic. Sterownik zmieniłem na skzp by mieć więcej opcji ale nic z tego…ma ktoś jakiś patent ? Help

Opublikowano

Tak drożne. Wczoraj czyściłem komin i czopuch nowy założony. Efekt żaden. Kopci i smoli ostro. Nie mam siły na ten palnik. 

Opublikowano

Sprawdź wentylator i kanał którym jest wdmuchiwane powietrze na palnik

Opublikowano

Już wszystko sprawdzałem. Rozbierałem piec kilka razy. Czyszczone cudowane itd… nic nie pomaga