Pablos14 Opublikowano 31 Maja 2018 #1 Opublikowano 31 Maja 2018 Mam w swoim domku zastosowany rozdzielacz podłogówki TECE z 8 obwodami . Mam ogrzewanie : na parterze podłogówka + grzejniki a na pietrze tylko grzejniki. Chcę zrobić sterowanie pompy obiegowej podłogówki aby nie pracowała cały czas czyli przez 24 godziny na dobę (w sezonie grzewczym) i płacić za niepotrzebnie zużyty prąd . Nie bawi mnie zabawa aby gdy włączy się piec gazowy biec do rozdzielni i włączać bezpiecznik aby działała pompa w podłogówce a potem gdy piec się wyłączy wyłączać zasilanie pompy. W dalszym czasie planuję zastosowanie sterowników do sterowania obwodami w poszczególnych pomieszczeniach ale na razie ze względów finansowych nie będę tego robił w tej chwili . Zastanawiam się nad zakupem sterownika do pompy obiegowej podłogówki z czujnikiem temperatury. Jak widzę z oferty sterowników są takie ,które mają histerezę na poziomie 2 stopni i takie ,które maja regulowaną od 1 do 10 stopni Celsiusza. http://allegro.pl/sterownik-do-pompy-obiegowej-podlogowki-cs-07c-i6785801606.html czy http://allegro.pl/promocja-sterownik-mr-9-do-pompy-c-o-i-podlogowka-i6504831933.html Pierwszy ma histerezę stałą 2 stopnie , a ten drugi regulowaną od 1 do 10 stopni. Czy ktoś z Was ma , któryś z nich zastosowany lub inny ? Czy ma sens zastosowanie takiego z bardzo dużą regulacją histerezy czy wystarczy ten ze stałą 2 stopniową choć wydaje mi się praktyczniejszy tez z możliwością zmiany w zależności od warunków od 1- do 10 stopni. Co sądzicie i jak macie to rozwiązane u siebie abym zastosował je w swoim domku
odpowietrznik Opublikowano 31 Maja 2018 #2 Opublikowano 31 Maja 2018 W swoich domkach nie mamy rozdzielaczy TECE z pompą mieszającą)to złe rozwiązanie dla kotła gazowego kondensacyjnego ,tylko mamy zawory 3D z siłownikiem na ogrzewanie podłogowe i tym można sterować
Pablos14 Opublikowano 31 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 31 Maja 2018 U mnie cały układ jest zrobiony i jakoś nie wyobrażam sobie nowegonkucia i zmian w instalacji bo byłoby to pewnie drogie i skomplikowane.
elmagico33 Opublikowano 6 Czerwca 2018 #4 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Ja również mam 2 rozdzielacze Tece zintegrowaną pompą i termostatycznym zaworem 3-drogowym na 7 pętli każdy. Do sterowania temp w pokojach mam regulatory salusa + listwę sterującą w której znajduje się moduł do którego można podpiąć kocioł i pompę ( niestety jedną). Zasada działania jest prosta, w momencie kiedy siłowniki na rozdzielaczu są zamknięte wówczas listwa wyłączy pompę. W tym tygodniu mam plan to wszystko elektrycznie podłączyć, czekam jedynie na info z salusa czy listwa co jakiś czas włącza pompę chroniąc ją przed tzw zastaniem TECEfloor_rozdz_pod_zaw3drog_03_2015_YONOS.pdf
Pablos14 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Wersja z bypasem jest z pewnością lepsza choć mojemu koledze raz juz na gwarancji wymieniali bypas.Ale to rozwiązanie ma więcej plusów niż mój prosty rozdzielacz.Automatyki nie mam bo sa inne wydatki a pieniądze schodzą jak woda.Na razie chce proste rozwiązanie potem zmienię na inne ze sterownikami.Jakiej marki masz sterowniki salusa czy inne?
elmagico33 Opublikowano 7 Czerwca 2018 #6 Opublikowano 7 Czerwca 2018 wszystko salusa: listwa kl08 - w niej jest wbudowany sterownik pompy i pieca siłowniki salusa regulatory pokojowe z lini htr Expert - przewodowe jedyne co mnie wkurza w tym rozdzielaczu że zaworem 3d nastawy temp dokonuje się manulanie, stąd też jeśli dobrze rozumiem nie można podłączyć do pieca czujnika pogodowego, ponieważ rozdzielacz wymaga aby temp. na kotle była zawsze wyższa o min. 5st C niż na rozdzielaczu.
PioBin Opublikowano 7 Czerwca 2018 #7 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Jak spisuja sie te regulatory htr expert? Producent opisuje ze maja pwm. Ale brak wzmianki o regulatorze pid.
Pablos14 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor #8 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Ile Cię kosztował system sterowania podlogowką ?
elmagico33 Opublikowano 7 Czerwca 2018 #9 Opublikowano 7 Czerwca 2018 nie licząc oczywiście kwesti związanych z przygotowanie instalacji elektrycznej pod regulatory to całość wyniosła mnie 2300zł + 300zł montaż 14 pętli >> 8 regulatorów ( 1 master, 7 slave) https://www.salus-controls.pl/produkty/sterowanie-offline-ogrzewanie-podlogowe/system-przewodowy/htrp230v-50-przewodowy-cyfrowy-regulator-temperatury-tygodniowy 14 zaworów https://www.salus-controls.pl/produkty/sterowanie-offline-ogrzewanie-podlogowe/t30nc-230v-m30x1-5-silownik-termoelektryczny-nc-230v-m30x1-5 1 listwa https://www.salus-controls.pl/produkty/sterowanie-offline-ogrzewanie-podlogowe/kl08nsb-przewodowa-listwa-sterujaca-8-stref-230v co do działania regulatorów, to nie mam porównania z innymi, po pierwszym sezonie wiem że największy komfort to ustawienie stałej temp. dzień i noc. Kombinowanie z innymi nastawami w różnych porach dnia i na noc to fikcja. Przy podłogówce i prędkości reakcji to się w ogóle nie sprawdza.
PioBin Opublikowano 7 Czerwca 2018 #10 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Godzinę temu, elmagico33 napisał: ... co do działania regulatorów, to nie mam porównania z innymi, po pierwszym sezonie wiem że największy komfort to ustawienie stałej temp. dzień i noc. Kombinowanie z innymi nastawami w różnych porach dnia i na noc to fikcja. Przy podłogówce i prędkości reakcji to się w ogóle nie sprawdza. To jest składowa wielu rzeczy i nie można tego uogólniać dla wszystkich. U Ciebie nie wyszło. Jednak jest to cenna uwaga dla zwolenników tylko podłogówki. Zgodzę się z tym, że jest to trudne a czasami, podkreślam czasami - niemożliwe.
Pablos14 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor #11 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Też rozmawiałem z gościem z TeCe i mówił mi ze stalą temperatura w dzień i noce sprawdza sie najlepiej a kombinowanie to tylko niepotrebna zabawa.ja ustawiłem wszystko ręcznie i na razie jest ok.Tylko nie chce aby pompa pracowała przez cala dobę bo szkoda kasy na prąd.
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2018 #12 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Nie wiem o co walczysz - u mnie pompa pracując non stop przez 150 dni - od początku listopada do końca marca pobrała prądu ok 57-58kWh czyli ok 36-38zł za cały okres 150 dni na miesiąc to ok 7-max 8 zł.
Pablos14 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor #13 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Chwilowo to mało ale ja zawsze patrzę długoterminowo.Wole teraz wydać 100 zł aby to odzyskać i tyle. Patrząc na różne urządzenia i ich pobór prądu to kazda oszczednosc jest oplacalna. Zeczlotowek robią się dziesiątki a potem.setki zlotych.Tego mnie nauczono w domu i w pracy.
PioBin Opublikowano 7 Czerwca 2018 #14 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Przy inwestycji w sterownik pompy za 100zl to zwrot z inwestycji kilka/kilkanascie lat. Mnie nie przekonales.
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2018 #15 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Przy takim zaw 3-D - (termostatyczny) - to więcej na gazie stracisz niż na prądzie - tam powinien być zaw 3-D z siłownikiem sterowanym przez czujnik pogodowy i automatykę kotła.
odpowietrznik Opublikowano 7 Czerwca 2018 #16 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Co niniejszym napisałem autorowi tematu już w pierwszej odpowiedzi na jego post)
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2018 #17 Opublikowano 7 Czerwca 2018 To wg zasady mojej Św Pamięci Babci - oszczędź złotówkę aby wydać stówkę.
Pablos14 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor #18 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Jak na razie za,cały rok z wodą i gotowaniem wydaje na gaz rocznie 1300 zł przy 115 m domu.
PioBin Opublikowano 7 Czerwca 2018 #19 Opublikowano 7 Czerwca 2018 @Pablos14 W dniu 31.05.2018 o 11:41, Pablos14 napisał: Nie bawi mnie zabawa aby gdy włączy się piec gazowy biec do rozdzielni i włączać bezpiecznik aby działała pompa w podłogówce a potem gdy piec się wyłączy wyłączać zasilanie pomp Jeśli się uparłeś na tą pompę to może jest możliwość wyciągnięcia sygnału z kotła do jej załączenia? Wystarczy w tym momencie przekaźnik za 5zł który załączy / wyłączy tą pompę. Masz jakiś schemat (elektryczny) tego kotła? Zwrot z inwestycji już po roku...
Ksieciunio Opublikowano 7 Czerwca 2018 #20 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Jak nie masz opcji w sterowniku to podlacz do pompy takie cos. https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-akcesoria-do-kotlow-i-piecow-111867?string=REGULATOR TEMPERATURY TERMOSTAT CYFROWY&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Button&bi_c=Product&bi_term=Dom i Ogród-5_Budownictwo i Akcesoria-1520_Ogrzewanie-111865_Akcesoria do kotłów i pieców-111867&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-hou-1-4-0329
Pablos14 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor #21 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Tez o tym myślałem.Do rozdzielacze mam diciagniete przewody z pieca i mogę je wykorzystać.Piec to Termet Gold 25
PioBin Opublikowano 7 Czerwca 2018 #22 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Poczytałem (może za pobieżnie) ale tam nic takiego nie ma. Pozostaje Ci dołożyć coś zewnętrznego - może być to z linku od @ksieciunio. Ja jakoś tego pomysłu nie czuje.
Ksieciunio Opublikowano 7 Czerwca 2018 #23 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Mozesz kupic urządzenie z linka poniżej, w pełni sterowalne przez internet, ustawianie harmonogramu. Ogólnie fajny bajer na smartfona. http://allegro.pl/sonoff-th16-czujnik-temp-i-wilgotnosci-wifi-i7316313372.html
elmagico33 Opublikowano 7 Czerwca 2018 #24 Opublikowano 7 Czerwca 2018 4 godziny temu, sambor napisał: Nie wiem o co walczysz - u mnie pompa pracując non stop przez 150 dni - od początku listopada do końca marca pobrała prądu ok 57-58kWh czyli ok 36-38zł za cały okres 150 dni na miesiąc to ok 7-max 8 zł. a w okresie wiosna lato, wyłączasz pompę zupełnie ? Zastanawiam się, czy wyłączenie na pół roku faktycznie może działać na pompę aż tak niekorzystnie ?
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2018 #25 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Od nadzoru nad pompami mam sterownik kotła który o te sprawy dba Pompy od CO i podłogi są załączane co 3 dni na 10min każda i więcej nie potrzeba
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.