sambor Opublikowano 30 Maja 2018 #26 Opublikowano 30 Maja 2018 Na rynku wtórnym jest od groma UPS-ów np ja kupuję dla siebie tylko APC i jak można to przerabiam na większe baterie, rekordzista to Smart 1000VA z baterią 24V/320Ah - zasilający kotłownię, czas pracy na baterii ponad 30h. W moim przypadku dodatkowy wymóg , oprócz sinusa, to obowiązek pracy UPS-a z agregatem a nie wszystkie potrafią. Pompa z autoadapt tylko wtedy jak są głowice termostatyczne na grzejnikach, w innym pompa elektroniczna ale bez autoadapt.
GREMIK Opublikowano 30 Maja 2018 Autor #27 Opublikowano 30 Maja 2018 Odwiedziłem dzisiaj sklep Cast..... gdyż potrzebowałem nowego pojemniczka do mieszanki do piły. Przechadzając się pomiędzy regałami natrafiłem na gotowy zestaw obejścia pompowego poziomego. Poszedłem po miarę i zmierzyłem wysokość takiego obejścia, wychodzi jakieś 25~26cm. Więc raczej na pewno da radę zamontować obejście na zasilaniu. Z tą różnicą, że w moim przypadku z kształtek mosiężnych + miedź. Na grzejnikach są głowice termostatyczne i od początku plan zawierał pompkę autoadapt. Chciałbym jeszcze się zapytać o ten autoadapt. Zakładając, że dom się nagrzeje, głowice termostatyczne zaczną przymykać przepływ czynnika to jak ten autoadapt zachowa się gdy mam zabezpieczenie kotła przez obieg cwu? Będzie to działało? No i czy zdecydować się na propozycję instalatora czyli 25/40? grzejniki 22szt, 2 z nich 9-10m od piwnicy Sambor http://www.apc.com/shop/pl/pl/products/APC-Smart-UPS-1000VA-LCD-230V/P-SMT1000I# jak rozwiązałeś kwestię gniazd wyjściowych IEC na takie jak w gniazdkach?
sambor Opublikowano 30 Maja 2018 #28 Opublikowano 30 Maja 2018 Taki UPS, tylko chyba nie nowy, a z tylu masz gniazdka na kabel do komputera , na takim kablu tą wtyczkę co idzie do komputera obcinam i daję gniazdko np 2x natynkowe lub hermetyczne albo zestaw od przedłużacza
dormario Opublikowano 31 Maja 2018 #29 Opublikowano 31 Maja 2018 20 godzin temu, GREMIK napisał: Chciałbym jeszcze się zapytać o ten autoadapt. Zakładając, że dom się nagrzeje, głowice termostatyczne zaczną przymykać przepływ czynnika to jak ten autoadapt zachowa się gdy mam zabezpieczenie kotła przez obieg cwu? Będzie to działało? Będzie. Zmniejszy się przepływ proporcjonalnie do zapotrzebowania a co za tym idzie pobór mocy.
GREMIK Opublikowano 31 Maja 2018 Autor #30 Opublikowano 31 Maja 2018 Dzięki wielkie Panowie za pomoc. Ostatnie pytanie i będę już wiedział wszystko. Wybrać pompę 25/40 czy 25/60? W domu są 22 grzejniki. Powierzchnia 350m2. Pozdrawiam Gremik
GREMIK Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor #31 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Według wilo, potrzebuję pompy 25/80. Instalator proponuje 25/40 elektroniczną. W 2007 roku inny instalator proponował 25/60 starego typu, grundfos ups pracuje do dziś. I jak tu podjąć decyzję =)
sambor Opublikowano 1 Czerwca 2018 #32 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Poprzednio miałeś obieg grawitacyjny - wystarczy pompa 25/40 oczywiście elektroniczna. Ja polecałbym Grundfossa.
GREMIK Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor #33 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Gremik
GREMIK Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor #34 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Witam ponownie, Chciałbym jeszcze się zapytać czy rury fi 42 można łączyć lutem miekkim? Pozdrawiam, Gremik
odpowietrznik Opublikowano 6 Czerwca 2018 #35 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Raczej się nie powinno tak dużej średnicy na miękko.Miękki lut do średnicy fi28
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.