tomek3216 Opublikowano 3 Maja 2018 #1 Opublikowano 3 Maja 2018 Witam drogich forumowiczów, Proszę o ocenę mojego schematu instalacji c.o. UKŁAD ZAMKNIĘTY. Zaznaczam, że nie jestem doświadczonym hydraulikiem, instalatorem c.o. Starałem się go uprościć by na tą chwilę nie ponosić astronomicznych kosztów. Sorki z góry za słabą jakość (mistrzem Painta to to nie jestem ;) ) Jestem tylko ciekawy, czy konieczne jest zamontowanie siłownika na zaworze 3d do podłogówki? Czy nie wystarczy sam zawór? Jeśli tak to w jaki sposób będę mógł nastawiać temperaturę ogrzewania podłogowego (przez sterownik kotła ecotouch 850p, lub inny sposób np.zawór RTL, chodzi oczywiście o koszty). Ogrzewaniem grzejnikowym chcę sterować z poziomu panela pokojowego (ecoster touch), gdzie będzie zawór 4d z siłownikiem. Jeszcze jedno czy zabezpieczenie kotła, które pokazałem na schemacie jest odpowiednie do kotła na pellet? Czy musi być zawór schładzający ? Np. ten - https://kotly.com.pl/produkt-zawor-schladzajacy-dwufunkcyjny-syr-5067-3-4-z-reduktorem-cisnienia-z-kapilara-1-3-m-1182.html?l=pl Wolałbym oczywiście wężownicę, ze względu na cenę. Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam ;)
krisb Opublikowano 3 Maja 2018 #2 Opublikowano 3 Maja 2018 A kocioł jest przystosowany do układu zamkniętego?Źle wpięta podłogówka!Wywal zawór różnicowy na kaloryfery, brak siłownika, brak regulacji ze sterownika, ale tego sie pewnie domyślasz....Dlaczego zawór 4D?A tak w ogóle, to schemat czysto teoretyczna dywagacja, czy na poważnie? ;-)A tak na poważnie, to na stronie producenta sterownika masz gotowce....
tomek3216 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 4 Maja 2018 Schemat jest delikatnie przerobioną wersją ze strony producenta kotłów. Chodzi mi o to by za pomocą sterownika ecotouch 850P sterować grzejnikami i być może jak się da to też podłogówkę, ale z tego co wyczytałem to ten sterownik jest w stanie obsłużyć tylko 1 mieszacz i zawór 4d w standardzie (na następne obiegi konieczny jest moduł B) .Piec można stosować w układzie zamkniętym przy zastosowaniu odpowiednich zabezpieczeń - info od producenta. Zawór różnicowy myślałem, że jest po to gdy pompa się uszkodzi itp. , to możilwe jest ogrzewanie sposobem grawitacyjnym. A według Ciebie gdzie powinna być wpięta podłogówka?
audilhr Opublikowano 4 Maja 2018 #4 Opublikowano 4 Maja 2018 Schemat jest zły do kotła na pelet nie stosuję się zaworu 4d do ochrony powrotu
tomek3216 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor #5 Opublikowano 4 Maja 2018 Dzięki za uwagę. To oprócz zaworu 4D - zamiana na 3D co powinienem zmienić?
odpowietrznik Opublikowano 6 Maja 2018 #6 Opublikowano 6 Maja 2018 Zrób wg.schematu jak w załączniku.Zawór schładzający SYR fajna rzecz ale porażka cenowa.Jak zależy ci na kosztach to tą samą robotę zrobi odpowiednik Regulus DBV-1http://allegro.pl/regulus-zawor-dbv-1-dwufunkcyjny-schladzajacy-i5718001429.html
tomek3216 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor #7 Opublikowano 6 Maja 2018 Dzięki za uwagę, ale mam pytanko w jaki sposób będę regulował temperaturę obiegu 1 - grzejniki, jeśli nie ma zaworu i siłownika? Bo będę miał termostat pokojowy w salonie za pomocą, którego chciałbym kontrolować przede wszystkim temp.obiegu grzejnikowego, podłogówkę też chciałbym, ale nie jest to konieczne - mogę ją ustawić raz ręcznie za pomocą np.zaworu termostatycznego zamontowanego na belce rozdzielacza podłogówki. Proszę odpowiedz mi czy to jest możliwe w taki sposób?
odpowietrznik Opublikowano 6 Maja 2018 #8 Opublikowano 6 Maja 2018 Temperaturę w pomieszczeniach gdzie są grzejniki można regulować po prostu za pomocą zaworów termostatycznych.
audilhr Opublikowano 6 Maja 2018 #9 Opublikowano 6 Maja 2018 Kolego na co ci ten sterownik termostaty na grzejnikach i sprawa załatwiona a jak już się uparles na ten sterownik to tylko włącz wyłącz pompę
eliks Opublikowano 12 Maja 2018 #10 Opublikowano 12 Maja 2018 Przypominam że mowa o kotle peletowym. Sterownik w pokoju daje sygnał do włączenia/wyłączenia kotła, na tym to polega a wy piszecie że sterownik niepotrzebny....
sambor Opublikowano 12 Maja 2018 #11 Opublikowano 12 Maja 2018 Ale można tak ustawić sterownik kotła że regulator pokojowy będzie pominięty - to tylko kwiatek do kożucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.