Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cwu Szybko Stygnie. Prośba O Porady. (Schemat)

PunkRock1986

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem jak w temacie.

Kiedy zamknę zasilanie na grzejniki, i palę tylko na ciepłą wodę to woda w zbiorniku CWU już po 20 minutach jest gotowa do użycia (gorąca) Jednak tylko do chwili wygaszenia kotła. Rano już zupełnie zimna. Kiedy temp. na kotle przekroczy 60 *C to powrót północny (zaznaczony na schemacie) który odprowadza wodę z czterech grzejników na ścianie północnej budynku, robi się gorący, a grzejniki na piętrze grzeją. Domyślam się że jest to spowodowane wzrostem ciśnienia w instalacji i wypychania ciepłej wody do góry powrotami. Jednak po wygaszeniu kotła działa to jak chłodnica ( tak myślę ) i wychładza mi wodę w zbiorniku CWU. Myślałem o tym czy można tam założyć jakiś zawór który ograniczy przepływ wody w stronę powrotu ? Może jakieś inne rozwiązanie ?

Instalacja grawitacyjna, górne grzanie zasilana kotłem Camino. A lada dzień w jego miejsce będzie montowany Setlans Air. Chcę się przygotować merytorycznie, kiedy przyjedzie fachman montować kocioł to przy tej okazji mogę pomyśleć o jakiś modernizacjach w kotłowni ale nie chce się dać wpuścić instalatorowi w maliny ;)

schemat.jpg

Opublikowano

Po zakończeniu palenia zamknij zawór zasilania wężownicy lub zainstaluj zawór zwrotny(tak to się chyba nazywa).

Opublikowano

Zawór zwrotny na zasilaniu czy na powrocie wężownicy ?

Opublikowano

Puki co po wygaszeniu kotła zamknij zwór zasilania wężownicy i będzie pan zadowolony.

Opublikowano

Słyszałem coś o elektro-zaworze który sam wykonuje to zadanie. Zdaje to egzamin ?

Opublikowano

Owszem ale jeszcze potrzebny jakiś sterownik,to już pewne koszty.Najprościej zamontować zawór zwrotny klapkowy,czy na powrocie czy zasilaniu to bez znaczenia byleby w poziomie.Jeżeli masz zawory na grzejnikach na lato zakręć.

Opublikowano

Odcinanie zasilania grzejników jest w złym miejscu- zapewne naczynie wyrównawcze jest podłączone do głównego pionu, więc gdy grzejesz samo CWU masz układ zamknięty i w momencie zagotowania mówiąc dosadnie kocioł może j...nąć

Zamontuj ten zawór na powrocie z grzejników.

Opublikowano

Jest tak jak piszesz. Naczynie jest na końcu głównego pionu ( nad tym zaworem). A nadmiar ciśnienia uchodzi teraz właśnie powrotem. kocioł nie j**nie bo ciśnienie ma ujście. Ale kiedy założę zawór zwrotny na powrocie to wtedy zamknę ten odcinek zupełnie i faktycznie jest spore ryzyko.

Metoda z zamknięciem zasilania wężownicy po ogrzaniu CWU nic nie dała - rano woda zimna tak jak wcześniej.

Opublikowano

Daleko mi do bycia fachowcem,ale wytłumacz jak para wodna (powstała w wyniku zagotwania) przedostanie się "powrotem" do naczynia wyrównawczego? Poczytaj sobie na forum o własciwym zabudowaniu naczynia.

Opublikowano

Mówicie o dwóch różnych rzeczach, jeden o parze wodnej a drugi o ciśnieniu. O ile ciśnienie przy spokojnyn grzaniu rozłoży się jakoś w instalacji od końca (czyli od powrotów poprzez grzejniki aż do naczynia) to w przypadku zagotowania kotla para wodna już sobie nie da rady i wybuchnie. Oczywiście jest to niezgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem, zaworu na pionie zamykać nie można.

Miałem podobna sytuacja z wychladzajaca się woda. Pomogło założenie zz przy samym wejściu wezownicy, zaraz za odpowietrznikiem. Wcześniej miałem zz metr dalej przy pompie i woda się wychladzala (gorąca rura aż do zz)

Opublikowano

W takim razie jak grzać samą CWU nie zamykając pionu latem ? Pozakręcać grzejniki ? Same piony będą grzały a w upalne dni to raczej średnio.

Opublikowano

U mnie przy zakreconych glowicach termost. w grzejnikach kawal rury zasilajacej jest goracy. Nie wszystkie maja chyba 100% zamkniecie.

W poprzednim domu zamykalem zawor kulowy zasilajacy cwu na noc.myślałem o roznych rozwiązaniach (elwktrozawory) ale koszta i skonczylo sie na tym ze kulowy mialem doswiadczalnie otwarty na grubosc srubokreta (1-2mm).

Opublikowano

Jest tak jak piszesz. Naczynie jest na końcu głównego pionu ( nad tym zaworem). A nadmiar ciśnienia uchodzi teraz właśnie powrotem. kocioł nie j**nie bo ciśnienie ma ujście. Ale kiedy założę zawór zwrotny na powrocie to wtedy zamknę ten odcinek zupełnie i faktycznie jest spore ryzyko.

Metoda z zamknięciem zasilania wężownicy po ogrzaniu CWU nic nie dała - rano woda zimna tak jak wcześniej.

Jeśli zamknięcie zasilania nic nie dało, to albo zawór puszcza albo izolacja bojlera do kitu.
Opublikowano

Po pierwsze podłącz poprawnie naczynie wzbiorcze - ma być bezpośrednio podłączone do zasilania kotła bez żadnej armatury (zaworów pomp itp.) rurą min. 25mm śr. wewnętrznej!. Po drugie za krótko nagrzewasz ten bojler (piszesz o 20 min). Woda w bojlerze układa się warstwowo (gorąca unosi się do góry) i już po kilku minutach grzania z kranu poleci gorąca woda co nie oznacza że cały zbiornik już się nagrzał. Po trzecie może bojler jest źle podłączony do sieci wodociągowej i po odkręceniu kranu zimna woda z wodociągu szybko miesza się z ciepłą z bojlera.

EDIT:

Do jakiej temperatury nagrzewasz CWU?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.