RedEd Opublikowano 6 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Witam Do willi mojej opisywanej w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21934-pellet-m%C3%B3j-pomys%C5%82-na-ogrzewanie/ chciałbym dołożyć skuteczną instalację wentylacji mechanicznej. Powód to mało precyzyjna wentylacja w okresie mrozów i zanik skuteczności przy dodatnich temperaturach. Założenia: -wymiana powietrza w pomieszczeniach wg zapotrzebowania przebywających tam osób to wg różnych źródeł 20-30m3/osobę/h jest również druga "szkoła" mówiąca o krotności wymiany objętości pomieszczenia -kanały wentylacyjne fi75 z skrzynkami rozdzielczymi ułożone na suficie (stropie) pomieszczeń piwnicznych, ocieplone, przejścia do strefy mieszkalnej w narożniku średniego pokoju i zabudowa kanałów, kratki z kierownicami przy sufitach, najmniejszy pokój podejście od strony klatki schodowej do piwnicy, wywiewy w kuchni i łazience -do wentylowania są następujące pomieszczenia (powierzchnia z dokładnością do 0,5m2): 1)mały pokój 5,5m2 około 13,5m3 2)pokój 12m2 około 30m3 3)pokój 16m2 około 40m3 4)korytarz 6,5m2 około 16m3 5)kuchnia 4,8m2 około11,85m3 6)łazienka 3,4m2 około 8,27m3 -kanały wywiewne zabudowane w kuchni we wnęce za lodówką, anemostaty i kratki nawiewne pod sufitem w zabudowanych przestrzeniach -nawiewy kanałami 2x75 do pomieszczeń 1,2 i 3 -wywiew z pomieszczeń "brudnych" 5 i 6 kanałami 3x75 z każdego pomieszczenia -centrala wentylacyjna to na początek używana LUNA 200 z pilotem Celem nie jest spodziewana oszczędność a świeże powietrze przez 24h, proszę o uwagi szczególnie osoby posiadające WM Pozdrawiam RedEd przydatne linki: http://www.domowyprototyp.pl/ na takich przewodach https://peflex.pl/eltim#przewody izolacja http://oxywent.pl/system-rozdzielaczowy/709-otulina-pe-do-rur-smart-flex.html czy lepiej wełna? ewentualnie http://tqd.com.pl/pl/wentylacja/tqdinvent-wentylacyjny-system-rozdzielaczowy/tqdinvent-wentylacyjny-system-rodzielaczowy-o75/izolacja-termiczna-na-przewod-tqdinvent ps jeśli wiecie o korzystniejszych rozwiązaniach cena/jakość to proszę o informację
RedEd Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Piszę dla niezdecydowanych, ja wiem że będzie w naszej "willi" WM
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Witaj @reded, niespokojna duszo, podjąłeś się realizacji nowego wyzwania. W pomieszczeniu nr.1, dwa przewody PE-FLEX to za dużo. Przyjmując tylko jeden przewód, to przy prędkości powietrza 2 m/s dostarczymy do pomieszczenia 20 - 24 m3 powietrza na godzinę. Kanały wywiewne: Kuchnia - 1 przewód Łazienka - 3 przewody Powstaje pewna dysproporcja pomiędzy ilością kanałów nawiewowych a kanałami wywiewnymi. W niczym to nie przeszkadza, w kanałach wywiewnych prędkość powietrza będzie nieco większa. Podliczając objętość pomieszczeń "czystych" (oprócz korytarza), uzyskujemy wynik 83,5 m3. Taką ilość powietrza musimy przetransportować kanałami wywiewnymi. Przeliczając 83,5 / 4 = 20,9 m3 powietrza na godzinę. Co moim zdaniem warto dodatkowo zrobić: Pre-filtr i zabudować go przy czerpni (jak najbliżej). Podgrzewacz powietrza przed rekuperatorem. Energii elektrycznej u Ciebie pod dostatkiem. Przewodów wentylacyjnych nie musisz izolować oddzielnie, można grupowo.
RedEd Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Witam Dzięki za odzew, kanały z kuchni 3x75 (jest płyta gazowa więc wg przepisów 70m3/h) i z łazienki 3x75 (50m3/h) dla równowagi nawiewów, Luna ma niezbyt szczęśliwą obudowę (no i te gąbki które ma za filtry- wymieniać to to porażka) więc będą zewnętrzne filtry. Na temat pomieszczenia nr 1 też mam wątpliwości ale wole mieć przydławiony nawiew niż ewentualne braki, choć jeden przewód łatwiej schować. Prądu też przydało by się więcej bo to tylko 1,82kW paneli. Wg danych z tabeli przepływów wystarczyłyby 4 nawiewy i 4 wywiewy, ale po konsultacjach z producentem (mają infolinię) i niezależnym projektantem/instalatorem obecnym na innym forum zdecydowałem dać po 2 na każde czyste i po 3 na każdy wywiew aby mieć pewność że będzie ok np jak przyjdą goście. Pozdrawiam RedEd PS: na razie jest to w fazie "projektowania" jedynie używaną Lunę 200 zakupiłem i się zaczęło... przed remontem robiłem wycenę w jednej firmie, wyszło strasznie dużo, teraz czekam na wycenę materiału w regionalnej hurtowni i sprawdzę z internetowymi.
Ksieciunio Opublikowano 9 Kwietnia 2018 #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 @reded czy za bardzo nie przesadziłeś z ilością rur w łazience i kuchni ? U Ciebie nie powinno być max po 2 rury / pomieszczenie ? (nawet po jednej powinno być ok). Teraz to zaczynam się martwić o koszta bo ja mam pomieszczenia dwa razy większe i co dawać po 6 rur ?
RedEd Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Witam Właśnie która szkoła "ważniejsza" wymiana ok 1 raz kubatury czy te 20-30m3/h/osoba? Jedna rura to za mało przy 3m/s przetłoczy ok 35m3/h więc dwie w kuchni + dwie w łazience dały by 140m3/h. W małym domku zwiększenie liczby osób (goście) jest bardziej dokuczliwe niż w większym kubaturą dwukrotnie stąd moje takie założenia. Pozdrawiam RedEd
krisgie Opublikowano 9 Kwietnia 2018 #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Miałem podobny dylemat która "szkoła" ważniejsza. Rozstrzygnąłem go - choć dalej nie wiem czy słusznie - na korzyść 25m3/osoba. Ale mam dość sporą kubaturę i to podejście wydało mi się bardziej racjonalne i nie powodujące nadmiernego przesuszania pomieszczeń w zimie. Do instalacji użyłem PE-FLEX dając 2 rury 50mm na każde 25m3/h co daje niewiele ponad 2m/s jeśli dobrze pamiętam. Użyłem 50-tek by ukryć w warstwie styropianu pod wylewką. Centrali jeszcze nie mam i nie wiem jak to się sprawdzi...
Andrzej_M_ Opublikowano 9 Kwietnia 2018 #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 ,,,, kanały z kuchni 3x75 (jest płyta gazowa więc wg przepisów 70m3/h) ,,,, Nie potrafię ustosunkować się do sytuacji, gdy w pomieszczeniu jest otwarte źródło ognia. Musisz pamiętać o tym, że w procesie spalania gazu z przestrzeni pomieszczenia (budynku) zużywane jest powietrze (tlen) a w zamian powstają gazowe produkty spalania gazu. ,,,, Właśnie która szkoła "ważniejsza" wymiana ok 1 raz kubatury czy te 20-30m3/h/osoba? ,,,, To jest pojęcie abstrakcyjne, nie do zrealizowania przy założeniu kierunku przepływu powietrza, z pomieszczeń "czystych" do "brudnych". Kubatura pomieszczeń "czystych" jest zazwyczaj sporo większa od pomieszczeń "brudnych". Jeżeli przyjmiemy całkowitą wymianę powietrza co godzinę z pomieszczeń "czystych", to w pomieszczeniach "brudnych" przepływ powietrza będzie większy.
RedEd Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Witam Myślę, że wymiana dotyczy całości użytkowej, w moim przypadku to niecałe 118m3, co do kuchni gazowej to 70m3/h to są wymogi minimum dla wentylacji w tym przypadku zrównoważonej nawiewno-wywiewnej. Można by dać pięć rur nawiewnych i pięć wywiewnych, ale wolałbym mieć możliwość zwiększenia w razie potrzeby strumienia wentylacyjnego bez większego hałasu, w ekstremalnych przypadkach mogę okno otworzyć :-) Pozdrawiam RedEd
RedEd Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor #10 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Witam A czy przy tak małych pomieszczeniach nie powinno się odliczyć np lodówki i innych "gabarytów" (choć w części) os wymiany? Czy np w korytarzu nie będzie przeciągu? Pozdrawiam RedEd
Ksieciunio Opublikowano 10 Kwietnia 2018 #11 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Nie boisz się, że jak dasz za dużo rur to nawet przy minimalnych obrotach będziesz miał "przeciąg" w domu ?
szakallo Opublikowano 11 Kwietnia 2018 #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Uważam że lepiej mieć większe przekroje i pokryzować je w razie czego niż w przewodach mieć przepływy ponad 2,5m/s i możliwość hałasowania instalacji.
RedEd Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Witam Raczej zostanę przy tym układzie góra: i rozprowadzenie podpiwniczeniem jest jeszcze problem z czerpnią i wyrzutnią i czy krótkie kanały wywiewu nie sprawią jakiś nieprzewidzianych niespodzianek. Pozdrawiam RedEd PS Ponieważ działka nie jest jeszcze zagospodarowana rozważam GWC
RedEd Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor #14 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Witam Temat trochę się czasowo przesuwa, ale do rzeczy. Na czerpnie i wyrzutnie wg przepisów nie mam szans, musi "wyjść" z kotłowni od razu na "dwór" . Znalazłem takie coś : http://tqd.com.pl/pl/wentylacja/tqdinout-czerpnio-wyrzutnia tylko co z przepisami? No i nie ma szans na wysokość 2m nad gruntem tylko 0,9m. Nie szukałem jeszcze (w przepisach) ale może czerpnie i wyrzutnie można zgodnie z przepisami wyprowadzić gruntem tak jak GPWC, rozwiązałoby to problem umiejscowienia na ścianie południowo-zachodniej i odległości między wyrzutnią i czerpnią, było by również skromne GPWC (można spróbować jakiś mały płytowy wymiennik zrobić). Czy ktoś widział/robił takie rozwiązanie? Jakich problemów można się spodziewać? Pozdrawiam RedEd
Andrzej_M_ Opublikowano 12 Czerwca 2018 #15 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Wtaj @reded. Czy masz jakiś wolny kanał wentylacyjny ?. Jeżeli tak, to tam doprowadź powietrze z kanału wyrzutowego rekuperatora. Wadą takiego rozwiązania, jest sporo większe zachwianie równowagi ciśnienia pomiędzy nawiewem i wywiewem. Równowaga ta zmienia się w zależności, od zewnętrznych warunków atmosferycznych. ps. Nie podoba mi się rozmieszczenie wywiewów w łazience i kuchni.
RedEd Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor #16 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Niestety wolny komin zasłonięty buforem, a umiejscowienie centrali w innym pomieszczeniu naraża na hałas i/lub problemy z rozprowadzeniem kanałów z powodu np kłopotu z ominięciem rury z gazem, no i logicznie lepiej jak wywiew jest krótszy ze względu na filtry na anemostatach wywiewnych. Co do anemostatów wywiewnych i ich umiejscowienia to pomieszczenia są na tyle małe że wymiana kubatury w ciągu godziny i tak będzie kilkukrotna więc nie powinno być problemu z "martwą" strefą. Dziękuje i proszę o dalszy udział w dyskusji RedEd.
krisgie Opublikowano 12 Czerwca 2018 #17 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Może głupio myślę ale u siebie przeznaczyłem jeden kanał kominowy do podłączenia wywiewu (kiedyś tam) bo uznałem że właśnie z powodów filtrów na wywiewach ciąg kominowy trochę pomoże i zbilansuje większe opory na tych anemostatach a być może umożliwi jakąś szczątkową wentylację jak braknie prądu. Ale u mnie akurat się tak dało zrobić...
RedEd Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor #18 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Witam Warunki techniczne : http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_6_wentylacja_i_klimatyzacja tylko czy użyte słowo ..."powinna" ... należy interpretować "nie mniej" czy mogą być odstępstwa? Czy lepiej zapłacić za projekt (taki na podstawie rysunków a nie wizji lokalnej) aby później nie było problemów? RedEd
RedEd Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor #19 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Witam Znalezione na innym forum: https://nape.pl/upload/File/biblioteka_ibp/budownictwo_energetyczne/projekt_gruntowego_wymiennika_ciepla.pdf . W moim przypadku będzie 27m rury 200mm w poziomie 2 kolana 90* , trójnik i rura pionowa, 16m już leży, połączenia doszczelnione silikonem i owinięte taśmą "na gada" i na to taśma do pakowania aby zabezpieczyć przed piaskiem, całość "zakopana" "ręcznie" (nie polecam) w gruncie rodzimym (przeważnie piasek drobny) z wymaganym spadkiem. Część prac dotyczących wnętrza też wykonana, między innymi przejścia przez ściany, uchwyt centrali itp, brakuje czasu... może na początku września rozruch... Pozdrawiam RedEd
Andrzej_M_ Opublikowano 1 Września 2018 #20 Opublikowano 1 Września 2018 W dniu 12.06.2018 o 21:02, reded napisał: ,,,, Co do anemostatów wywiewnych i ich umiejscowienia to pomieszczenia są na tyle małe że wymiana kubatury w ciągu godziny i tak będzie kilkukrotna więc nie powinno być problemu z "martwą" strefą. Dziękuje i proszę o dalszy udział w dyskusji RedEd. Na pewno śledzisz na innym forum, barwne wypowiedzi T.B. . Pojawił się tam niedawno nowy forumowicz @jaroom, mnie zaskoczył tym, że pokazał rozkład wymuszonego przepływu powietrza w pomieszczeniach. Na moje pytanie o narzędzia z jakich korzystał, odpowiedział: ,,,, Tylko uprzedzam od razu, że to wymaga umiejętności modelowania 3d i przede wszystkim znajomości przynajmniej podstaw symulacji komputerowej. Korzystałem z serwisu onshape.com do modelowania i simscale.com do symulacji CFD. Częściowo zaletą jest to, że wszystko chodzi na przeglądarce, a ciężkie rzeczy są liczone w chmurze. Jeśli znasz dobrze angielski to znajdziesz sporo pomocy na youtube, ,,,, Dziś wieczorem zamieścił wyniki symulacji 3d.http://www.forumbudowlane.pl/wentylacja-i-klimatyzacja/sam-robie-wentylacje-mechaniczna-t31304/3765#p470533 ps. Próbowałem z ciekawości kiedyś skorzystać z serwisu, niestety nie wiem dlaczego ale nie potrafiłem się zalogować. Zapewne zimowe wieczory będą bardziej łaskawe.
RedEd Opublikowano 1 Września 2018 Autor #21 Opublikowano 1 Września 2018 Witam Dzięki Andrzeju. Ciekawa symulacja. Często rzeczywistość narzuca rozwiązania. Prace postępują pomału, obudowa Luny jest nieszczelna wewnątrz, zastanawiam się: nowa czy robić. Anemostat w łazience już zamontowany, strop przekuty, skrzynki rozprężne zamontowane, autotransformator od 70V jest i termometr czterokanałowy z alarmem i możliwością sterowania przekaźnikiem jest, a i do tego pelet 4t, i samochód mi rozbili (jak ktoś ma chęć się pobawić w blacharkę to mam mondeo mk3 2.0 tddi 115 KM z uszkodzonym lewym tylnym narożnikiem) ot takie tam... Pozdrawiam RedEd
RedEd Opublikowano 9 Września 2018 Autor #22 Opublikowano 9 Września 2018 No i stało się. Uruchomiłem wentylacje, na razie podłączone są oba wywiewy i mały pokój, do pozostałych muszę jeszcze dwa przejścia zrobić (strop i ściana). Luna "zmieniła" obudowę i wygląda tak Wygląda tak sobie ale już działa (środek i tak jest wyłożony styropianem xps i "twardym" fasadowym ), jeszcze pozostałe pomieszczenia podłączyć, zrobić zabudowy, zabezpieczyć dotychczasowe nawietrzaki i komin, założyć termometr, sterowanie tzw. "turbo" itd. itp. A tu jeszcze z etapu budowy To rozwiązanie będzie do puki się nie zepsuje lub będzie zbędnych parę tysięcy na nowe reku. Pozdrawia RedEd edyta, coś duże to pierwsze zdjęcie wyszło...
Ksieciunio Opublikowano 9 Września 2018 #23 Opublikowano 9 Września 2018 Co to za skrzyneczki nad rekuperatorem i do czego służą ?
RedEd Opublikowano 9 Września 2018 Autor #24 Opublikowano 9 Września 2018 Filtry kanałowe a nad rozdzielacz a drugi poza kadrem z lewej.
Ksieciunio Opublikowano 9 Września 2018 #25 Opublikowano 9 Września 2018 Swoja drogą wg.mnie świetnie to wygląda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.