Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Instalacji

buzzer11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o ocenę poprawności wykonania instalacji w mojej kotłowni.
Przeglądam to forum od dłuższego czasu ale dopiero teraz postanowiłem prosić o pomoc znawców tematu którzy to udzielają się na tym forum.

Chodzi o to, że hydraulik podczas końcowego montażu nagle zauważył, że coś źle zrobił.
Jego syn pomocnik również po chwili zobaczył to samo. Niestety obaj nic nie powiedzieli i nie poprawiali nic.

Następnie jak na chwilę wyszedłem i wróciłem to rozmawiali o tym i jeden drugiego pytał czy to poprawiamy. Jak zapytałem co do poprawy to udali że "nie nie tu umywalka tutaj itp...".
Zbyli mnie i tyle.

Po tym wiem, że coś jest nie tak tylko niestety się na tym nie znam więc dlatego wasz proszę o pomoc.

Zawór 3d ustawiony na 3. Piec na 62st. Na grzejniki idzie 40st. 3 wyjście z zaworu 3d, które idzie na powrót jest zimne... Woda CWU grzeje się cały czas i na tą chwilę woda osiągnęła 55st.
Jest to za gorąco bo woda w kranie aż parzy. Pompka CWU w ogóle się nie włącza z uwagi na to że temperatura CWU jest o wiele wyższa od zadanej.

Dziś zrobiłem próbę i zamknąłem zawór kulowy za zaworem grawitacyjnym.
Efektem tego nagle wyjście z zawodu 3d które idzie na powrót zrobiło się gorące (było zimne). Na grzejniki nadal idzie 40-45st.
Temperatura CWU już nie rośnie samoistnie a pompka załącza się jak temperatura spadnie.
Dodatkowo piec o wiele dłużej trzyma temperaturę i o wiele rzadziej się włącza (to raczej na plus).

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi.
Wesołych Świąt.

post-46527-0-11963000-1522438119_thumb.jpg

post-46527-0-94851500-1522438746_thumb.jpg

post-46527-0-65141400-1522438758_thumb.jpg

post-46527-0-34549200-1522438769_thumb.jpg

Opublikowano

a sprawdzałeś czy ten zawór różnicowy jest dobrze zamontowany, zgodnie z kierunkiem przepływu?

Gość Digitrax
Opublikowano

W skrócie:

WSZYSTKO

:D

Szczegóły jutro.

Opublikowano

Nie widzę w ogóle przewodu do naczynia wyrównawczego.

Nawet jeśli takowe istnieje, to na jedynym przewodzie zasilającym z kotła znajduje się armatura, co jest błędem kardynalnym zmieniającym kotłownie w bombę.

Kształtek i rur ocynkowanych nie powinno się używać do CO.

Nie bardzo wiadomo co ma odpowietrzać ten odpowietrznik za zaworem różnicowym.

RTL na powrocie podłogówki to pewnego rodzaju mistrzostwo. Zanim ten zawór zorientuje się jaka jest temperatura wody w podłogówce to po domu będzie trzeba biegać w butach hutniczych.

To z takich główniejszych.

Opublikowano

@disaster

Naczynie wyrównawcze jest (zdjęcie tego nie objęło).
Pewnie źle spojrzałeś ale RTL jest na zasilaniu podłogówki.
Reguluje nim temperaturę, która idzie na podłogę i to działa dobrze.

Odpowietrznik przy zaworze pewnie zamontowany bo za dużo miał tego majster na samochodzie ;(

"to na jedynym przewodzie zasilającym z kotła znajduje się armatura, co jest błędem kardynalnym zmieniającym kotłownie w bombę." - co masz na myśli to pisząc?
Może to własnie jest ten błąd o którym mi nie powiedzieli i nie poprawili.

Dodatkowo zauważyłem teraz że choćbym na sterowniku ustawił sobie temperaturę CWU na 60st to pompka CWU oczywiście się włączy ale temperatura za chiny się nie podniesie.
Na noc zamknąłem zawór kulowy za zaworem grawitacyjnym.
Efekt tego taki że temperatura CWU spadła do 43st (na sterowniku ustawione 50st).
Pompka CWU działała ale temperatura wody użytkowej się nie podnosiła.

Przypomnę, że jak zawór kulowy za zaw. grawitacyjnym jest otwarty to temperatura CWU dobija do 55st (na piecu ustawiona jest temp 62st). To trochę za gorąco.

Opublikowano

Dodam swoje trzy grosze:

1/ domyślam się, że  zamiarem hydraulików było, żeby  grawitacyjnie dogrzewać bojler - stąd zawór różnicowy. Tak czy siak odpowietrznik pod nim do zaślepienia albo do zakręcenia czarny kapturek a póżniej odpowietrzyć górnym odpowietrznikiem. Sprawdzić, czy strzałka na różnicowym jest do góry. Docelowo: podniesienie pompy i podłączenie jej króćca ssawnego do trójnika, do którego obecnie podłączony jest dolny odpowietrznik.

2/ instalkę można "od biedy" uratować, zamieniając za pompami obiegi grzejnikowy z podłogowym. Wtedy powrót z podłogówki będzie OK, należy jedynie przenieść zawór zwrotny na powrót. Z obiegu c.o. (po zamianie) wywalić zawór RTL oraz to podmieszanie zaworem grzejnikowym z powrotu podłogówki i zamiast niego zastosować grzejnikowe zawory z termostatami. 

3/ Błędem, do którego nie chcieli się przyznać, mógł być brak zaworu RTL z kapilarą i czujnikiem za pompą podłogową (obecną) oraz błędne podłączenie podmieszania do mieszacza 3D w obecnym obiegu grzejnikowym. Podłączyli na zasilaniu  ogranicznik temperatury powrotu (RTL podłogowy). 

Najważniejsze zabezpieczenie kotła, którego brak. Widać jedynie zbiornik przeponowy cwu, nie widać natomiast zaworu bezpieczeństwa i zwrotnego.  PS: jednak jest: za trójnikiem zaworu do napełniania c.o. (edit)

Moim zdaniem wielkiej tragedii nie ma, choć przeróbka konieczna :) Czy do powrotu podłączony jest zbiornik przeponowy c.o.?

Opublikowano

@gmaj22 dziękuję za uwagi

odpowietrznik pod nim do zaślepienia albo do zakręcenia czarny kapturek a później odpowietrzyć górnym odpowietrznikiem.-  po twoich uwagach zakręciłem już ten kapturek. Sprawdziłem strzałkę na różnicowym i jest do góry.

"Błędem, do którego nie chcieli się przyznać, mógł być brak zaworu RTL z kapilarą i czujnikiem za pompą podłogową (obecną)" - ale przecież ten zawór RTL jest tyle że przed pompą podłogową. Reguluje nim temperaturę podłogówki. Jeśli temp na dworzu jest dużo poniżej 0 to ustawiam RTL na ok 30st (czujnik od rtl zamocowany za pompą podłogową) i podłoga jest ciepła. Jeśli temp. jest taka jak teraz czyli 10-11 st to ustawiam na 23st i wtedy podłoga ma taką temp jaką chce.

Zastanawia mnie dlaczego pompa CWU nie jest w stanie dobić temperatury CW do zadanej tylko spada (przy zakręconym zaworze kulowym za zaw grawitacyjnym) lub temperatura rośnie sama sobie (przy odkręconym zaworze, pompa CWU nie załącza się w ogóle w tym wypadku).

Opublikowano

Owszem, pod warunkiem że jest tam RTL z głowicą z kapilarą i czujnik kapilary za pompą podłogową, a tego tam u kolegi nie widać. Stąd domyślam się,ze jest tam zawó RTL z czujnikiem w korpusie i głowicą termostatyczną. Taki, jakie stosuje się na powrotach małych pętli podłogowych.

Chyba że...ta cienka kreseczka "przerwana" napisem "zasilanie podłogówki" to właśnie kapilara, zaś jej czujnik pod pianką za pompą.  Tu autor musi rozwiać wątpliwości. Niemniej w każdym przypadku do przerobienia są powroty c.o. i podłogówki wraz z podmieszaniem do 3D.

Opublikowano

@odpowietrznik to co zaznaczyłeś na zdjęciu jako "rura do ściany" to jest wyjście ogrzanej wody z pieca.

To co dodałeś w screenach (rysunek 2) to ja mam dokładnie to samo (identycznie wygląda) tj zawór termostatyczny oraz głowica termostatyczna z czujnikiem przylgowym.

@gmaj22 ta cienka kreseczka o której wspomniałeś to przewód który łączy RTL z czujnikiem przylgowym.

post-46527-0-42788300-1522502804_thumb.jpg

Opublikowano

Czy zaznaczona na zdjęciu poniżej rura idzie do naczynia wyrównawczego?

post-55697-0-80326600-1522504634_thumb.jpg

A jeśli chodzi o to grzanie CWU to sprawdź zawór zwrotny za pompą i samą pompę , bo wygląda to tak jakby po zamknięciu zaworu nad różnicowym pompa nie pompowała mimo tego że jest zasilana, a przy otwartym zaworze Bojler grzeje grawitacyjnie.

Opublikowano

OK. Zatem powrót podłogówki nie może być podłączony tak jak teraz, zaś samo podmieszanie do 3D z obiegu grzejnikowego również przerobione.

Szkic poniżej jako wskazówka podłączenia powrotów, choć najlepiej będzie zamienic miejscami obiegi c.o. i podłogowy, żeby uniknąć zbytniego krzyżowania przewodów. Autor musi sam zdecydować, czy poprawiać jak najmniejszym nakładem sił i środków to co jest, czy "wszystko won" i  od nowa robić np. na sprzęgle. Bo jak pompa cwu nie chodzi, to brak jest ochrony powrotu. 

post-51897-0-57303800-1522508913_thumb.png

PS: poprawka umieszczenia ZZ na powrocie podłogówki dzięku czujności kol. odpowietrznika :)

Opublikowano

Nie jestem pewien, ale chyba widać spód naczynia przeponowego (wentyl) obok zasobnika i samo (białe) naczynie na pierwszym zdjęciu Tak czy owak zabezpieczenie kotła niewłaściwe zamontowane i niekompletne. Też nie jestem pewien, czy tam jest "rura do ściany", czy  dwa kolana?

Opublikowano

W załączeniu kilka dodatkowych zdjęć z kotłowni tak aby rozwiać wątpliwości.

Wolał bym to poprawić jak najmniejszym nakładem sił oraz środków. Tylko ciekaw jestem ile teraz taka przeróbka może kosztować...

post-46527-0-88794400-1522524334_thumb.jpg

post-46527-0-49997000-1522524351_thumb.jpg

post-46527-0-29322500-1522524359_thumb.jpg

Opublikowano

A faktycznie ten RTL jest z kapilarą słabo widać było.

A CWU będzie się grzało samoistnie.

Przy rurach 5/4 i odkręconym zaworze nad zaworem różnicowym, grawitacja hula aż miło.

Pierwsza rzecz do zrobienia, to otwarcie tego układu.

Czyli w miejsce dwucalowego kolano na piecu trójnik, a nad trójnikiem stalową 1 calową rurą do otwartego zbiornika wyrównawczego w najwyższym punkcie instalacji.

Opublikowano

A faktycznie ten RTL jest z kapilarą słabo widać było.

A CWU będzie się grzało samoistnie.

Przy rurach 5/4 i odkręconym zaworze nad zaworem różnicowym, grawitacja hula aż miło.

RTL jest z kapilarą na 1000%. Na jednym z ostatnich zdjęć widać ten zwinięty w kłębek przewód łączący RTL z sondą. Przewód ten jest długi stąd takie zawinięcie.

Na tą chwilę robię test polegający na tym iż zawór kulowym nad zaworem różnicowym jest "niedomknięty" do końca. Temperatura CWU jest cały czas 51st.

Jak temp wody spada to załącza się pompka i dopompowuje do 51st.

Opublikowano

A jeśli chodzi o to grzanie CWU to sprawdź zawór zwrotny za pompą i samą pompę , bo wygląda to tak jakby po zamknięciu zaworu nad różnicowym pompa nie pompowała mimo tego że jest zasilana, a przy otwartym zaworze Bojler grzeje grawitacyjnie.

A który to ten zawór zwrotny za pompą i jak go sprawdzić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.