tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #251 Opublikowano 30 Marca 2018 Mówisz,dmuchawe zamontować o wtedy to będzie dawało czaduuuu z komina. Dmuchawa=Zadyma w kotłowni.
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #254 Opublikowano 30 Marca 2018 Gdzie? W prostokątny czopuch wejdzie?
rumunn9r Opublikowano 30 Marca 2018 #255 Opublikowano 30 Marca 2018 a dlaczego nie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22588-problemy-z-ci%C4%85giem-kominowym/
Gość berthold61 Opublikowano 30 Marca 2018 #256 Opublikowano 30 Marca 2018 Skoro masz problemy z dymieniem na naturalnym ciągu to powinieneś zrobić kocioł DS z nadmuchem są sterowniki PID gdzie można dokładnie sterować dmuchawą wtedy robisz palnik na przykład rurowy z zawirowywaczem może być wtedy małej średnicy, dmuchawe dajesz w drzwi paleniska a opał ładujesz od góry emisja powinna być dobra. Brak problemów z zatykaniem palnika, z rozpalaniem, z dokładaniem i dymieniem na kotłownie... Gdy nie jesteś skazany na ograniczenia naturalnego ciągu wtedy masz duże pole do kreacji palnika. A jest w ogłoszeniach ledwo co parę razy używany buderus dolniak z wyciągiem i sterownikiem za 2200 moc 15kw ja go chciałem ale w końcu podajnika capłem .
SONY23 Opublikowano 30 Marca 2018 #258 Opublikowano 30 Marca 2018 Chcesz palić drewnem, bo masz go tony więc kocioł musi mieć słusznej wielkości komorę. Do węgla zawsze można sobie zmniejszyć ale z małej już dużej nie zrobisz. I od tego trzeba zacząć a nie rysować jakieś bzdury z komorą tylko na ekogroszek, bo nawet zwykły groszek już się zaklinuje... A brak ciągu, to znak że masz zbyt zimne spaliny. Powód zbyt mała moc, czyli albo jeszcze zbyt mały palnik albo ten co jest ma jakieś wady. W teorii jesteś już ekspertem ale w praktyce oblewasz wszystko po całości...
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #259 Opublikowano 30 Marca 2018 Nie oblewam,lecz obkopcam sąsiadów i okolice po całości. Jak zbyd zimne spaliny jak czopuch gorący był.
SONY23 Opublikowano 30 Marca 2018 #260 Opublikowano 30 Marca 2018 Co to znaczy gorący ? Jak Ci po ścianie zacznie kawa spływać do chałupy, to się dowiesz co znaczą zimne spaliny. Sto razy już było napisane, że najpierw robi się przeróbki na wyrost z zapasem, czyli i 300 st. w komin a potem stopniowo poprawiamy gdzie się da. A tu większość speców zaczyna od takiego zdławienia kotła, że dym nad kominem, dym w kotłowni, smoła w kotle i płacz, że DS-y, wymagają jakiegoś super ciągu, są niewygodne w obsłudze i inne powtarzane bzdury... Masz tutaj obrazek palnika w kotle na drewno. Nawet na taki wlot potrzebny jest wyciąg a Ty chcesz na szparce palić... Mam nadzieję, że prawnicy od Very nie zobaczą, że ktoś zajumał ich patent...
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #261 Opublikowano 30 Marca 2018 Jaka kawa? Kawa to poleci kominem i wyleci do sąsiada.
Norman1212 Opublikowano 30 Marca 2018 #262 Opublikowano 30 Marca 2018 Ja mysle, że ty jak i wielu specuf z tego forum nie umiesz czytać ze zrozumieniem a przede wszystkim nie chce ci się więc wątek juz dawno umarł. Wiesz, to jak w reklamie amerykańskich filmów obejrzysz raz i myślisz, że umiesz kung fu tak samo jest patentami od very i ich prawnikami :) bo przecież chyba na każdej stronie producenta kotłów widać jakiś patent, który świeci po oczach :)
drewniak Opublikowano 30 Marca 2018 #263 Opublikowano 30 Marca 2018 Dziwię się wam, że dajecie się wciągnąć w tajnego głupie żarty.
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #264 Opublikowano 30 Marca 2018 To nie głupie żarty tylko prawdziwa zasłona dymna. Wczoraj jak dawało to drogi nie było widać.
marcus312 Opublikowano 30 Marca 2018 #265 Opublikowano 30 Marca 2018 To zgłoś do straży pożarnej że widzisz dużo dymu który wydostaje się z pobliskiego domu i istnieje podejrzenie że się gdzieś coś pali albo zapalił się komin tego nie jesteś pewny bo wszystko zasłania gęsty dym niech przyjadą i sprawdzą ,może przy okazji pouczą jak palić bez dymu będzie zdrowiej dla wszystkich szczególnie dla tych dzieci które tam widać biegają w tym dymie :D
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #266 Opublikowano 30 Marca 2018 Wczoraj to jakiś czarny diesel się zrobił z węgla. Dysze duże,ogień krótki zadyma duża?
marcus312 Opublikowano 30 Marca 2018 #267 Opublikowano 30 Marca 2018 Dymcie tak dalej a dołączycie do statystyk http://niskaemisja.com/nowotwory-gardla-krtani-pluc-a-niska-emisja,182
Gość berthold61 Opublikowano 30 Marca 2018 #268 Opublikowano 30 Marca 2018 tajne wywal tego złoma i kupuj tego z linka bo nówka sztuka stoi po 9,5 tys zł no i nigdy nie zakopcisz to pewne i tony sadzy brak a do tego nie potrzeba taczki szamotów , no i sama skorupa kotła taka jaką ja mam tylko ja mam na ekogroch https://www.olx.pl/oferta/prototyp-kotla-agat-10-kociol-wyprzedazowy-uzywany-zebiec-CID628-IDsIIAx.html#2f0416e5d7
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #269 Opublikowano 30 Marca 2018 Zakopcenie ustało po drastyczym zmniejszeniu PW. Mówi się,że niedobór powietrza powoduje czarną zadyme a u mnie było odwrotnie nadmiar powietrza powodował czarną zadyme. Berthold jaki pelet w nim pujdzie? Zwykły czy musi być ten super?
Gość berthold61 Opublikowano 30 Marca 2018 #270 Opublikowano 30 Marca 2018 Tego nie wiem bo nie dowiadywałem się jaki tam mają palnik , ale ta cena jest giciorowata bo to nawet mniej niż połowa nowego , medytowałem medytowałem i doszedłem do wniosku że węgiel będzie na prawie stałym poziomie cen a pelet już nie koniecznie no to kupiłem za 3 tys też po testach tylko
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #271 Opublikowano 30 Marca 2018 Jak pelet za 300-400zł pujdzie to kupuje.
Gość berthold61 Opublikowano 30 Marca 2018 #272 Opublikowano 30 Marca 2018 Są takie pelety , słonecznikowy, celulozowy ,, i jeszcze jakieś tam po ponad 300 ale rok temu słonocznikowy z UA szło dostać po 170 zł a teraz cwaniactwo złapało rynek w swoje szpony i siup po 400
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #273 Opublikowano 30 Marca 2018 Tak samo z ekogroszkiem będzie. Czy w takiej komorze drewno będzie się zawieszać??? Wiem,że nie jest szeroka ale taki model najłatwiej było zrobić. Ogień w... Pytanie techniczne: Czy w kotle dolnego spalania do czystego spalania potrzebna jest gruba warstwa żaru? Czy zamiast żaru może być mocno rozgrzany palnik i dopalacz?
sambor Opublikowano 30 Marca 2018 #274 Opublikowano 30 Marca 2018 Zakopcenie ustało po drastyczym zmniejszeniu PW. Mówi się,że niedobór powietrza powoduje czarną zadyme a u mnie było odwrotnie nadmiar powietrza powodował czarną zadyme. To tak samo jak z gorzałką - nadmiar szkodzi, a czemu to powinieneś się douczyć. A ty nie chcesz się pouczyć teorii spalania , tylko zachowujesz się jak słoń w składzie porcelany lub małpa z brzytwą
tajne Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #275 Opublikowano 30 Marca 2018 Szaleje huragan i chłodzi i lub zrywa płomień? Z czego mam się pouczyć?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.