Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grzałka Do Bojlera Na Lato

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli 140 miesięcznie to bardzo dobra cena , najbardziej boli mnie spuszczanie wody z układu aby tą grzałkę założyć , ale nie ma złego tylko najpierw muszę złapać z dwie beczki 200-tu litrowe deszczówki i przy okazji przepłukam cały układ bo woda z sieci to sam kamień i żelazo

Przecież w bojlerze cały czas masz świeża wodę wodociągowa... Spuszczenie wody i założenie grzałki to max 20 minut. Tylko od razu programator sobie kup ;-)

• Odpowiedzi 58
  • Wyświetleń 27.4 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Normalnie to było nas dwoje z żoną ale zjechał najmłodszy syn i się rozgościł na dobre więc 3 ludków i wanna ale w planach dodatkowa kabina prysznicowa i to powinno trochę uszczuplić pobory wody , po głowie cały czas chodzi mi ta pompa ciepła z zbiornikiem 300 litrów podobno ten zbiornik nierdzewka koszt ok 1700-1900 zależy kto sprzedaje no ale na sam początek założę tą grzałkę nie sprawdzę nie będę wiedział

Opublikowano

Przecież w bojlerze cały czas masz świeża wodę wodociągowa... Spuszczenie wody i założenie grzałki to max 20 minut. Tylko od razu programator sobie kup ;-)

Ale ze mnie cymbał , faktycznie wystarczy tylko zakręcić dopływ a ja przekonany że układ lącznie z kotłem muszę spuścić :blink:

Opublikowano

Jeśli masz dostęp, żeby wkręcić grzalke na wiszacym bojlerze, to wcale nie musisz obiegu kotła ruszać ;-)

Opublikowano

No właśnie dostęp jest (poziomy bojler 140l) nie wiem dlaczego myślałem o spuszczaniu układu , człowiek czasem się zamota i dobrze jak go ktoś z mroku wyciągnie  :D 

Opublikowano

Ze względu na to zamotanie podpowiem jeszcze jeden banał - odkrec krany przy spuszczaniu wody z bojlera, żeby miał którędy powietrze pociągnąć. I tak samo napelniaj - do przelewu wody z kranow.

Opublikowano

To ja napisze jak zabudować grzałkę bez spuszczania wody .Krany pozakręcane wystarczy zamknąć zaworem dopływ wody z sieci i otworzyć zawór spustowy pod bojlerem żeby rozprężyć ciśnienie i zostawić go otwarty .Potem wykręcasz zaślepkę 5/4 cala jak jest końcówka gwintu bierzesz grzałkę do ręki np prawej przystawiasz przy korku ,lewa ręką wykręcasz korek i szybko wkładasz grzałkę i zakręcasz gotowe.Woda praktycznie nie poleci bo wytworzy się podciśnienie .Nie polecam tego sposobu dla ślamazarnych  :D

Opublikowano

Gorzej jak się spozni i poleci 70l wody ;-)

Dla bezpieczeństwa jednak bym spuścił wodę. Jeśli jest zawór spustowy to serio kilka minut

Opublikowano

Gorzej jak wypadnie z ręki korek i grzałka ,ale to można zawsze ręką przytrzymać i wołać na pomoc w szukaniu grzałki ;) .Wody nie poleci dużo bo jest podciśnienie wytworzone wręcz będzie zasysać tym otworem po korku powietrze bo  dolny zawór będzie otwarty .Ja tak robiłem ale bojler w piwnicy to mi nie zależało czy tam trochę wody wyleci . :D