Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielenie Instalacji Co I Cwu Na Dwie Osobne

qqde23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg.mnie schemat OK.Drobne poprawki:

1)Nie wiem po co zawór bezp.3/4" 1.5bar,jest  zbyteczny(to na tej samej rurze miałbyś dwa zawory bezp.i to o różnych ciśnieniach otwarcia)

2)Na dolocie rur które uzupełniają wodę w poszczególnych obiegach musi być zawór zwrotny,kocioł ma zazwyczaj wejście na zawór spust gdyby nie to trzeba takowy zamontować na trójniku na rurze powrotnej do kotła.

3)Nadmiar termometrów(no ale jak to mówią od przybytku głowa nie boli ;) )

4)Troszku inne podłączenie TZM-a zresztą na zaworze będą kolorowe strzałki (przykład zaworu ATM Afriso)

post-32948-0-24035500-1521278443_thumb.png

post-32948-0-77635900-1521279196_thumb.jpg

Opublikowano

Czy poniższy schemat jest prawidłowy i wszystkie elementy mogą być na mniej więcej takich wysokościach?

Schemat OK (po poprawkach kolegi odpowietrznika). Co do wysokości, to ja bym wpiął pompę kotła bezpośrednio w trójnik na wyjściu z kotła (najniżej jak się da). Masz tam bardzo nisko i trzeba zadbać o minimalne ciśnienie napływu dla pompy. 

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Ten napis o zaworze bez. koło zasobnika po prawej to błąd rysownika :D zostawiłem sobie tam treść żeby przekleić w inne miejsce i zapomniałem usunąć :D z ta pompa to faktycznie dam zaraz nisko. A czy ten grzejnik w piwnicy będzie działał?

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Ten napis o zaworze bez. koło zasobnika po prawej to błąd rysownika :D zostawiłem sobie tam treść żeby przekleić w inne miejsce i zapomniałem usunąć :D z ta pompa to faktycznie dam zaraz nisko. A czy ten grzejnik w piwnicy będzie działał?

W układzie pompowym będzie działał.Brak jeszcze rury przelewowej z naczynia(i dowiesz się o tym że instalacja jest napełniona jak się przeleje przez rurę odpowietrzającą ;) )

Opublikowano

Faktycznie nie zauważyłem braku przelewu. Poprawione. Cały czas mnie jeszcze zastanawia wysokość zasobnika. Czy on mógłby być np. równo z linia pieca? Powiedzmy 30 cm od podłogi? Czy powinien być nad? Czy aktualny schemat jest ok?

post-69698-0-44151700-1521284686_thumb.png

Opublikowano

Bojler minimum 30 cm poniżej dna naczynia. W drugą stronę nie ma ograniczenia. Może leżeć na posadzce nawet. 

Czasem mniej miejsca zajmuje wymiennik CWU stojący typu slim.

Opublikowano

Tylko, że te stojące wymienniki są niestety droższe z tego co widziałem. Co do przekrojów rur to rozumiem, że wyjście z pieca, naczynie wzbiorcze, wymiennik płytowy i powrót do pieca to 1 cal (28 Cu). Nie patrzyłem jakie mam przekroje pexów dla grzejników - muszę sprawdzić. Czy w obiegu grzejnikowym pex może dochodzić bezpośrednio do zaworów odcinających (w zasilaniu tym przed zaw. bez. a w powrocie tym przed naczyniem przeponowym) a potem Cu 28? Do CWU to 3/4 cala (22 Cwu). 

Chciałbym wodę zrobić w pex tylko nie wiem jaki przekrój powinien być dla ziemnej i ciepłej wody użytkowej? I czy pex dla ciepłej może od razu iść od TZM dla CWU? Czy przelew do kanalizacji również mógłby być w pex?

Opublikowano

1)Rura PEX może dochodzić bezpośrednio do zaworów odcinających które masz na myśli,należy tylko dobrać jej średnicę.

2)Oczywiście z PEXa można zrobić CWU tylko tu też dobór rur,PEX może iść bezpośrednio od TZMa

3)Mówiąc przelew do kanalizacji rozumiem że masz na myśli przelew z naczynia wyrównawczego niby norma mówi że powinna być stal lub Cu 

Opublikowano

A to zależy od ilości punktów poboru i ich rodzaju tzn.wanna,umywalka,zlew itd

Tak w uproszczeniu jeżeli instalacja nie jest bardzo rozległa to można przyjąć dla rur PEX :główna rura zasilająca zimnej wody(ta od wodomierza )fi.26,podejścia do wanny,natrysku,pralki,jakiś zewnętrzny zawór czerpalny= fi.20;umywalka,zlew,WC =fi.16

Dla ciepłej wody:główna rura od zasobnika fi.26 lub fi 20;wanna ,natrysk= fi.20;zlew,umywalka=fi16

Instalacja PEX zaprasowywany!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.