Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Podajnikowiec Do 7 Tys. Zł

alvaro99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Noszę się z zamiarem zmiany zasypowca GSa na inny kocioł, z poprzedniego założonego tematu doszedłem do wniosku że tani podajnikowiec do 7 tys. zł byłby dla mnie odpowiedni. Nie zależy mi na 5 klasie.

Zależy mi natomiast na:

- możliwości palenia miału i grubszych sortów od eko (np. rokita),

- możliwość włożenia rusztu i zagrzania na ciepłą wodę latem drewnem którego mam trochę koło domu,

- cena do 7 tys. zł,

- komin ceglany, więc w miarę wysoka temp. spalin w kominie,

- najlepiej jakby kocioł był szeroki a nie głęboki - piwnica kiszka z możliwością palenia bocznego.

Z powyższych wymagań, najbardziej pasował by mi sztoker + 18 kW ale chyba miałem i rokitą na nim nie popalę, tym bardziej drzewem, cena też dossyć wysoka. Natomiast bardzo dużym plusem sztokera są wymiary i usytuowanie przyłącz wodnych + czopucha - on najbardziej mi pasuje do piwnicy.

SKAM-P 17kW pasuje mi pod względem ceny. Opinii nie znam.

Może ktoś coś doradzi?

Opublikowano

wypełnij:

http://cieplowlasciwie.pl/

i wklej link z wynikiem

Sztoker i skam to pewnie coś koło 7-8 tys.

Składak z allegro na dobrym palniku i sterowniku wyjdzie koło 6 tys. Dużo zależy od mocy. Skam i sztoker to dobre konstukcje, składak - musisz sam poskładać żeby moc palnika pasowała do wymiennika, dobrać sterownik i znaleźć kogoś kto Ci to poskłada bez rusztu wodnego.

Opublikowano

Warto by było zapytać dział sztokera jak o widzą. Jako, że to klasa 5ta to muszą napisać, że palimy grochem i wkład jest obowiązkowy - tak do końca chyba nie jest.

Jak nie to jakiś skam 12 kW. Ogólnie tyrknij do sztokera i do Skama - tam Ci już powiedzą co trzeba. W inne kotły bym się nie pchał. Chyba że składak z allegro - już wole sam poskładać podzespoły niż dostać gotowca z innych firm za ciężkie pieniądze (nie dotyczy skama i sztokera bo tam mają głowę na karku).

Opublikowano

Dzwoniłem do komizu - firma produkująca sztokera, ogólne wrażenia z rozmowy słabe. Pan przez słuchawkę wydawał się być nie szczególnie szczęśliwy, że zadaje mu się pytania. Odnośnie miału, mówił że można ale musi być suchy, pytałem też czy można palić grubszym sortem (rokita -ziarna do 31mm), to strasznie szukał w instrukcji i na podstawie DTR powiedział, że się nie da (tyle to wiem sam, myślałem, że zna budowę kotła i czekałem na jakąś fachową odpowiedź z doświadczenia).. Pytałem też czy mogą dorobić do niego jakiś ruszt awaryjny, żeby jakoś palić jakby prądu nie było albo w lecie na ciepłą wodę.. to powiedziano, że na ma takiej możliwości, że w tym kotle nie można palić byle czym, ja mówię że nie byle czym tylko sezonowanym bukiem, bo mam trochę... no ale Pan nie chciał słuchać i potraktował mnie jak "idiotę", który nie rozumie pojęcia nie da się. Oczywiście na początku rozmowy zaznaczyłem, że nie zależy mi na tej klasie 5 tylko podoba mi się kocioł ze względu na rozmiary i dogodne rozmieszczenie przyłącz wodnych + kominowego. Pytałem jeszcze o coś takiego jak powietrze wtórne, czy w kotłach z podajnikiem nie stosuje się go jak w zasypowcach... ale ogólnie chyba nie wiedział o czym mówię, więc powiedział że trzeba by poczytać w DTR ;) Miałem jeszcze pytać o zapas mocy, czy przy 12 kW mają jeszcze jakiś zapas (2-3 kW) ale zrezygnowałem, bo pewnie znowu odesłał by mnie do DTR.

Opublikowano

Czyli rozmawiałeś z handlowcem :D
W 5tej klasie nie ma zapasu mocy. Mozna uznać nawet, że podana moc to moc max na bardzo dobrym paliwie.

Zostaje SKAM i składaki z Allegro. Ja mam składaka - nie narzekam. Jestem świadom jego ułomności, ale nie jest źle, oprócz tego że wszyscy chcą Ci kit wcisnąć i trzeba się pilnować.

Dzwoń do Skama lub pisz do Pieklorza z tego forum :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.