Proxilar Opublikowano 25 Lutego 2018 #1 Opublikowano 25 Lutego 2018 Kochani potrzebuję pomocy, ale po kolei.Mieszkam na 4 piętrze w bloku należącym do spółdzielni, od mniej więcej 2 lat występuje problem czadu. W mieszkaniu używany jest podgrzewacz wody typu junkers w11 kb 23, zamontowany rok temu, wcześniej również junkers tylko starszego typu, w tym samym pomieszczeniu znajduje się czujnik czadu. Standardowo nie ma tygodnia by czujnik się nie uruchamiał, i dzieje się to również wtedy kiedy nie ma nas w domu, a co więcej nigdy nie zdarzyło się tak by mój piecyk był uruchomiony, w trakcie gdy czujnik wykrył czad. Zdarzały się sytuacje gdy kilka kondygnacji niżej było słychać u kogoś z sąsiadów alarm (też czujnik czadu), by po kilku minutach i u nas czujnik wskazywał już 303pm. Wzywane były już straż pożarna, spółdzielnia, kominiarze i ... Straż przyjechała odnotowała kazała wyjaśnić ze spółdzielnią.Spółdzielnia dokonała pomiaru, ciąg jest i tyle, ale każe mi zakładać wywietrzniki (napowietrzacie) żeby zwiększyć siłę - ok zamontowałem napowietrzacie i ... jedyne co na pewno zauważyłem to zdecydowane zwiększenie zużycia ogrzewania (czujnik zużycia mam 3x większy w połowie sezonu grzecznego w stosunku do roku poprzedniego), oczywiście problemu to nie rozwiązało. Kolejne wezwanie spółdzielnia przysyła kominiarzy stwierdzają zimny komin ... i proponują bym założył kolejny napowietrzacz po drugiej stronie mieszkania, i temat znowu nie załatwiony. Pytanie co mogę zrobić skoro ewidentnie problem nie występuje u mnie - czujniki uruchamiały się od niższych pięter i szło to do góry - czasami czujnik uruchamia się tylko u nas - ewidentnie rura od piecyka odprowadzająca spaliny jest zimna i czuć jak przez nią wdmuchiwane jest powietrze i ... spaliny do mieszkania Co mogę z tym tematem zrobić.
Proxilar Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 25 Lutego 2018 oczywiście że otwarte dodam że ciąg jest i był nawet bez nawiewników
marcus312 Opublikowano 25 Lutego 2018 #4 Opublikowano 25 Lutego 2018 Jak to jest wszystko na wspólnych kanałach to raczej nie wiele da się poprawić.Najlepiej jakby każde mieszkanie miało osobne kanały :D
Proxilar Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 26 Lutego 2018 SM twierdzi że kominy spalinowe każdy ma osobny. Tylko dziwne jest to że czasami jeden po drugim włączają się czujniki od dołu do góry.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.