zip20 Opublikowano 19 Lutego 2018 #1 Opublikowano 19 Lutego 2018 Kilka lat temu pisałem na forum i doradziliście mi jakie rozdzielcze i rurki zamontować :) W domku podłogówka w salonie, kuchni, przedpokojach i łazienkach zrobiona - nie robiłem podłogówki w pokojach na parterze jak i na pietrze. Zakupiłem rozdzielacze z rotametrami ( już zamontowane) do podłogówki - osobny na parter jak i na piętro. Posiadam tez instalacje pod grzejniki wykonaną na osobnych rozdzielaczach (piętro parter) bez rotametrów. Wszystko ładnie schodzi się w kotłowni. Plan był taki Całość miała być na dwóch zaworach trójdrożnych jeden na grzejniki (piętro parter) i drugi na podłogówkę (piętro i parter). Między czasie plany się zmieniły co do kotła jestem na etapie uzgodnień gazu - chce kocioł na gaz I pytanie jaki kocioł wybrać kocioł ma grzać również wodę użytkowa. W załączniku zamieszczam plan instalacji jaki został wykonany - bez kotła i bez podłogówki Dom powierzchnia użytkowa 145m2 ocieplony w calości 15 cm styropianem 0,031, wylewka 9cm styropianu 0,031, fundamenty 5cm styroduru, strop na poddaszu wykonany z betonu ocieplony zwykłym styropianem 0,040 26-28cm, okna pakiet dwuszybowy współczynnik dla całego okna 1,0 W/m2 - Dom posiada okna 180x150 x 5szt Okna balkonowe 180x230 x 3szt Okna 150x150 x2szt Okna dachowe 4 szt jakieś typowe Okno w łazience 70x 150 Okno w 2 łazience 70x100 Jaki piecyk dla takiego domu wybrać i jakie grzejniki liczyłem pod kocioł i dobrałem już liczbę żeberek ale czy pod gaz jest sens to zmieniać - dokładać
zip20 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #2 Opublikowano 20 Lutego 2018 Czytam forum i widzę że z kotłem gazowym który ma zasilać podłogówkę i grzejniki to już wyższa jazda jest. :wacko: Doradzi ktoś jak to wszystko będzie najlepiej połączyć. Podłogówka jest głownie na parterze, prócz jednego pokoju. Na pietrze dwa małe obiegi, łazience i w korytarzu. Jaki piecyk który to wszytko udźwignie ? Może jakiś gotowy schemat z podobnej instalacji
zip20 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 20 Lutego 2018 Dodatkowo dokonałem wyliczeń na stronie Ciepło właściwe link do wyliczeń Poniższe wyliczenia zakładają utrzymanie w domu przez całą zimę średniej dobowej temperatury 23,0°C. 8,1kW – maksymalna moc grzewcza 13kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU) http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3msc
hajtaler428 Opublikowano 20 Lutego 2018 #4 Opublikowano 20 Lutego 2018 Przy gazie i instalacji mieszanej potrzebne jest sprzęgło i osobna pompa na grzejniki i osobna pompa z mieszaczem na podłogówkę. Oczywiście do tego automatyka która obsłuży siłownik zaworu Celuj w kocioł z jak najniższym dolnym zakresem modulacji mocy
odpowietrznik Opublikowano 20 Lutego 2018 #5 Opublikowano 20 Lutego 2018 Pod kocioł gazowy kondensacyjny dobiera się grzejniki dla niższych parametrów niż dla kotła stałopalnego. Powiedzmy 55/40 aby były oszczędności z procesu kondensacji,czyli grzejniki powinny być znacznie większe. Tak na marginesie to nie może być jedna wartość współczynnika przenikania dla wszystkich okien jak podałeś 1,0 W/m2xK czy przeszkolonych drzwi tarasowych.Te współczynniki są różne dla poszczególnych okien (chyba że mają te same wymiary)w zależności od powierzchni przeszklenia i powierzchni ramy.Pewnie podałeś współczynnik dla samej szyby. Sama instalacja jak w załączniku na przykałdzie Vaillanta.Moc kotła zależy jeszcze jak zamierzasz grzać CWU czy przepływowo czy zasobnik
zip20 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #6 Opublikowano 20 Lutego 2018 Wiem ze to wszystko nie jest takie proste dlatego na chwile obecną chciałbym dobrać grzejniki do pomieszczeń i instalacji i tu pojawia się problem. Liczę grzejnik dla dużego pokoju na poddaszu (są takie dwa) o wymiarach 4,7x5,52 (powierzchnia podłogi) nie wiem jak program liczy kubaturę pomieszczania ale w tych pokojach są skosy. Według strony http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3msc/grzejniki/ Moje zapotrzebowanie na moc w pomieszczeniu, po starannym wypełnieniu ankiety wynosi 39/Wm2, algorytm na stronie podpowiada ze dla tego pomieszczania odpowiedni będzie grzejnik o mocy 1000W - liczone po powierzchni podłogi - ok najwyżej będzie lekko przewymiarowany przy kotle kondensacyjnym nawet lepiej. Wchodzę na stronę purmo http://www.purmo.com/pl/produkty/calculator-1.htm Wypełniam ankietę: Strefa klimatyczna - III Kondygnacja: najwyższa warunki wietrzności: niekorzystne Izolacyjność: bardzo dobra ścian zewnętrznych 2 Stopień przeszklenia poniżej: 10% Rodzaj i jakość przeszklenia: energooszczędne długość, szerokość jak na poprzedniej stronie Wysokość 2,7 W wyniku otrzymuje 1892W ≠ 1000W Dlaczego tak rożne wyniki ? który przyjąć za bardziej trafny ?
odpowietrznik Opublikowano 20 Lutego 2018 #7 Opublikowano 20 Lutego 2018 Staranne wypełnienie ankiety to nie wszystko.Aby uzyskać miarodajne wartości obciążenia cieplnego dla poszczególnych pomieszczeń należałoby wykonać projekt OZC. Załóżmy tą optymistyczną wartość 39W/m2 to daje w tym konkretnym pomieszczeniu prawie 26m2x39W=1014W Z tabeli doboru grzejników firmy Purmo wychodzi: Załącznik #1 dla temp.zasilanie/powrót 55/40 i temp.wewnętrznej=20st grzejnik V22-600x1400 Załącznik #2 dla tej samej zasil/powrót przy temp.wewn.=23st grzejnik V22-600x1600 To by było zbyt piękne aby prawdziwe żeby grzejniczek 1000Wtowy ogrzał taką "halę"(nie przy kondensacie :) )
zip20 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 20 Lutego 2018 Gdy ujrzałem ten wynik to zgłupiałem :blink: podejrzanie mało. Więc ile średnio można przyjąć że będzie jako tako ? 50? 60? 70 100Wm2 ? (wiem ze znacznie ma liczba ścian zew., okien, usytuowanie itd i ten wynik nie będzie w pełni miarodajny ale jednak, ile średnio?)
sambor Opublikowano 20 Lutego 2018 #10 Opublikowano 20 Lutego 2018 Ogrzać taki pokój, na dodatek na poddaszu jednym grzejnikiem przy Tz mniejszym niż 55C i Tw =23C będzie bardzo ciężko, tam raczej pasowałyby 2 grzejniki nawet po 1,4m.
zip20 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #11 Opublikowano 20 Lutego 2018 Na stronie Purmo wychodzi średnio 74W/m2 Temperatura zasilania 55 Temperatura powrotu 40 Czyli dla tego pokoju np taki kwiatek: Purmo Compact 33 - 2042W 600 wysokość 2000 długość Sporo, ale pokój też mały nie jest ;) pytanie czy zamontowanie takiej kolubryny jest ekonomiczne. O ile spadnie sprawność kotła gdy podniosę wodę na wejściu o 5°C 60/45/20 wtedy grzejnik Purmo Compact 33 - 1933W 550 wysokość 1600 długość - 40 cm mniej !
zip20 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #12 Opublikowano 20 Lutego 2018 Ogrzać taki pokój, na dodatek na poddaszu jednym grzejnikiem przy Tz mniejszym niż 55C i Tw =23C będzie bardzo ciężko, tam raczej pasowałyby 2 grzejniki nawet po 1,4m. Masz racje jeden grzejnik wychodzi 2m trzeba będzie zrobić trójnik na pex i rozbić to na 2 mniejsze <_<
sambor Opublikowano 20 Lutego 2018 #13 Opublikowano 20 Lutego 2018 Wychodzi ci 2 m grzejnika i to 3 płytowego. Rozbicie na 2 mniejsze jest sensowne, tylko trzeba przeliczyć przepływy i sprawdzić czy rurki wydadzą , szczególnie jak zrobisz na nich trójniki Wg mnie rura nawet z trójnikiem powinna wydać, ale przelicz to sobie jeszcze raz sam.
zip20 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #14 Opublikowano 20 Lutego 2018 Wychodzi ci 2 m grzejnika i to 3 płytowego. Rozbicie na 2 mniejsze jest sensowne, tylko trzeba przeliczyć przepływy i sprawdzić czy rurki wydadzą , szczególnie jak zrobisz na nich trójniki Wg mnie rura nawet z trójnikiem powinna wydać, ale przelicz to sobie jeszcze raz sam. Rura do tych pokojów jest pex 20 podobnie w salonie :) i to dzięki twojej sugesti kilka lat temu kiedy myślałem o kotle węglowym... Pex 16 x 2 przy parametrach zasilania i powrotu podanych wyżej , bez problemu zasili grzejnik o mocy 2.2 kW. Jak się obawiasz to daj Pex 20x2
sambor Opublikowano 20 Lutego 2018 #15 Opublikowano 20 Lutego 2018 No to naprawdę należy mi się flaszka
odpowietrznik Opublikowano 21 Lutego 2018 #16 Opublikowano 21 Lutego 2018 A ja sądzę że przy tak dość dobrze ocieplonym budynku 70W/1m2 to za dużo.Sugerowałbym ok.55W co daje dla omawianego pomieszczenia wartość 26x55=1430W Czyli wystarczyłyby dwa grzejniki dwupłytowe 22x600x1200 Po drugie grzejniki w katalogach są dobierane dla temp.zewnętrznej -20st a że spytam ile było dni tej zimy o takiej temp?ani jednego)A chociażby pojawiły się 2,3 dni o takiej temp.zewn.to kociołek najwyżej wyjdzie z temperaturą powyżej 55st i stanie się coś?)może użytkownik nie zbankrutuje przez to.W Polsce widać przez ostatnie zimy że klimat się ociepla zimy "odchodzą" do miejsc na świecie gdzie dotąd "nie widzieli śniegu")
zip20 Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor #17 Opublikowano 21 Lutego 2018 Jak liczyć moc ogrzewania podłogowego na m2 rozstaw rurek co 15cm w łazience co 5-7cm. Rozumiem ze jak mam podłogówkę w pomieszczaniach na parterze to mogę dać mniejsze grzejniki
odpowietrznik Opublikowano 21 Lutego 2018 #18 Opublikowano 21 Lutego 2018 Moc ogrzewania podłogowego zależy od:temp.zasilania,rodzaju pokrycia podłogi(płytki,panel itd) rozstawu rur. Tak możesz dać mniejsze grzejniki aby tylko sumarycznie pokryć straty ciepła dla danego pomieszczenia
odpowietrznik Opublikowano 21 Lutego 2018 #19 Opublikowano 21 Lutego 2018 W łazience szkoda "dziubdziać" co 5cm) i tak jak jest okno będzie deficyt czyli standardowo jak dla łazienki 10cm deficyt- grzejnik
zip20 Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor #20 Opublikowano 21 Lutego 2018 Przyjmując ze wykonawczynie to panele a temperatura zasilania podłogi około 28C jaka będzie moc grzewcza 1m2 (plus minus )
odpowietrznik Opublikowano 21 Lutego 2018 #21 Opublikowano 21 Lutego 2018 W projektach nie przyjmuje się tak niskich temp.zasilania.Najniżej dla pomp ciepła powiedzmy 35/30 Mogę ci podać moc np.dla 1m2 przy rozstawie 0,15,oporze paneli 0,105m2xK/W, temp.zasilania 34,74st schłodzenie czynnika grzewcz.5,69 Dla tych wartości gęstość mocy grzejnika podłogowego W/m2 wynosi 39W Niby program łyknął jeszcze temp.zasilania 30st)
sambor Opublikowano 21 Lutego 2018 #23 Opublikowano 21 Lutego 2018 Mój program poradził sobie i z 28C na zasilaniu i delcie 5C. ale dla łazienki i 24C wymaganych wychodzą trochę bzdurne wyniki, Powodem jest to że temp powrotu jest niższa niż wymagana temp pomieszczenia i następuje częściowe chłodzenie posadzki :unsure: Ale przy delcie 2C , wyniki są niezłe, tylko mocno rosną przepływy. Wyniki są dla płytek podłogowych ceramicznych
zip20 Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor #24 Opublikowano 22 Lutego 2018 Dzięki, to mi w zupełności wystarczy :) Zastanawiam się nad samą kotłownią i jaki kocioł do tego. Czy ta instalacja będzie podobna do tej - oczywiście bez tego wymiennika, kotła węglowego, bufora i kominka ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.