Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Schematu Instalacji Co

Fiodor58

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojemnością instalacji - naczynie ok 5% pojemności instalacji lub więcej

Przy czym jest to pojemność nominalna(od dna do wysokości przelewu) a nie całkowita

Opublikowano

Małe sprostowanie: nominalna to pomiędzy króćcami przyłączeniowymi rur: Jesli są podłączone z boku, to nie liczymy od dna.

PS: Mam tu na myśli poziomy, na których przyłączone są rury sygnalizacyjna i przelewowa.

Opublikowano

Ale apteka :P

Od rurki do denka od denka do rurki.

Chłopy- ja kupuję lub zalecam kupić NP = 10% pojemności instalacji i jest OK, przecież w naczyniu przed pracą i podczas najwyższych temp instalacji też musi być woda .

Inaczej wam po skończeniu pracy i wystudzeniu zostaje praktycznie pusty zbiornik - a to nie jest dobre.

Opublikowano

To jest praktyczne podejście: rozszerzalność zładu X 2 :)  Przy niewielkich pojemnośćiach litr w tą czy w tamtą nie zrobi różnicy. A od za dużego naczynia krzywda nikomu sie nie stanie. ( o ile konstrukcja wsporcza jest odpowiednia ;) )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie ma jeszcze jedno pytanie jeżeli chciałbym zrobić instalacje zamknięta i zabezpieczyć zaworem DBV1 czy mogę go umieścić na piecu ponieważ mam tam kruciec 1" który jak podaje instrukcja może być wykorzystany do CWU, oczywiście pod zawór trzeba zredukować do 3/4 czy może ktoś ma inny pomysł gdzie go zamontować?

Opublikowano

Możesz go wkręcić w ten króciec(w płaszcz kotła) Oczywiście dla tego typu zaworu zasilanie musi być z sieci(nie z hydroforu)

Na dolocie zimnej wody z sieci zamontuj filtr i reduktor ciśnienia wody.Ustaw ciśnienie na reduktorze 1,2bar a w instalacji ciśnienie wyższe o 0,2-0,3 bar czyli ok.1,5bar Oprócz DBV musi być jeszcze naczynie przeponowe układu zamkniętego(na powrocie) i zawór bezpieczeństwa 2-2,5bar(na zasilaniu)

Opublikowano

Akurat montowałem zawór schładzający dwufunkcyjny SYR 5067 który jest 3x droższy od Regulusa.Ma już wbudowany reduktor ciśnienia.Podałem ci instrukcję montażu  wzorując się na zaworze SYRowskim bo Regulus takowej nie ma a przecież nie puścisz ciśnienia na kocioł takiego jak w instalacji wody użytkowej 3bar a czasami i więcej(zależy na jakie ciśnienie jest nastawiony reduktor na wejściu do domu)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam Panowie chciałem zapytać czy do tego schematu wyżej mogę dołożyć jeszcze dwa rozdzielacze z grzejnikami jeżeli tak to w które miejsce podłączyć, a druga sprawa czy ktoś się spotkał z podłączeniem grzejników łazienkowych bezpośrednio pod piec żeby miały taką samą temperaturę jak na kotle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.