Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Opinię Na Temat Intalacji

Deiv82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech "fahofcy" robią jak im karze inwestor i nie pi.....bzdur

Ten zielony ZZ wystarczy

Instalacja będzie zmieniona wg moich "upodobań" więc zastosuję Twój schemat, trójnik wychodzący z pieca (załącznik) obrócę o 90* w prawo i rurkę z przelewowego wepnę od góry a w lewo pójdzie na zawory mieszające. Niestety jak już pisałem rura do przelewowego musi tak zostać bo jest już zainstalowana bez możliwości zmiany na metalową. O instalację będę spokojny bo i tak zastosuję podtrzymanie UPS (bo w mojej "wsi" są częste krótkotrwałe zaniki prądu). Jeszcze pytanie czy pompa kotłowa nie będzie się kłócić z tą z CO i  "kraść" zbyt dużo ciepłej wody spod zaworu 4D? A tak ogólnie patrząc na mój schemat to co jest powodemzimnego powrotu, czy może to jest wina mieszaczy bo są podłączone od dołu a nie z boku?

post-77731-0-28547600-1517943867_thumb.jpg

Opublikowano

Przeczytaj tą normę ,odległość w poziomie zbiornika od kotła też ma znaczenie.

A  jak ci się zagotuje woda mimo ze będziesz miał prąd??? , a termik dmuchawy nie wyłączy  

Opublikowano

Nie strasz już laika :blink: Zbiornik ten mam umiejscowiony w pionie równo nad piecem na strychu (w najwyższym punkcie) a rurki idą max 1m w prawo przy suficie a potem prosto do góry. Zrobię jak wyżej napisałem z przyłączeniem tej rurki. Czy ogólnie tak to może być?

Opublikowano

Witam po zmianie instalacje

Piec w fazie rozgrzewania i już są postępy i duuuża różnica między tym teraz, a tym co było, Panowie duży szacuneczek dla Was. Fachowcy aż zdjęcia robili bo jak wspominałem wcześniej pierwszy raz słyszeli o takim rozwiązaniu.

Pozdrawiam serdecznie! 

Opublikowano

:)

Wczoraj regulowałem rozdzielacz dwuparametrowy 2w1 do podłogówki i grzejników. "Fachowcy" go zainstalowali, ale uczciwie powiedzieli, że robia to pierwszy raz i nie wiedzą jak działa ani jak go ustawić.

W innym rozdzielaczu z mieszaczem pompowym oraz zaworze termo z głowica na rurze zasilającej, dali czujnik kapilary na belce powrotnej :)

Opublikowano

Witam ponownie.

Testy pieca wypadają dobrze ale to nie jest jeszcze ten efekt jaki chciałbym uzyskać. Zadana temp. 55*C, podtrzymanie do 58*C, zawór mieszający na CO 43*C, podłogówka 27*C, powrót 41*C-45*C. Jak zwiększam moc pompy kotłowej to powrót się zwiększa ale piec krócej idzie na podtrzymaniu. Instalacja po zmodernizowaniu wygląda jak na obrazku A; oczywiście wszędzie są zawory zwrotne za pompami (nie wstawiałem ich już na obrazku). Zawory mieszające są jednocalowe.Czy możecie mi ocenić tą instalację pod względem średnicy rurek i zaworów mieszających? Czy może powinny one być takie jak na obrazku B? Byłbym wdzięczny za wprowadzenie zmian na którymś z obrazków. Zawór z prawej strony jest na podłogówkę -  czy lepiej go zmienić na 3D czy może być jak jest?

post-77731-0-59481300-1518290520_thumb.jpg

post-77731-0-46351000-1518290556_thumb.jpg

Opublikowano

Układ A jest dobry, układ B to nowe kłopoty i wcale nie znaczy że zadziała.

Natomiast zaw 3-D to trzeba wszystko wyciąć i robić od zera - chcesz tego?

Temperaturę na kotle masz ustawioną za nisko.

Te 55C powinno być na powrocie a nie na zasilaniu!

Daj na zasilanie 60-65C to zobaczysz że na powrocie będzie dobrze.

Opublikowano

Przy takich małych mocach i pompie na powrocie to średnice nie są istotne.

Ale widzę, że będzie kolejny który chce mieć na zasilaniu 55C i tyle samo na powrocie.

Choć na priv trafił się większy orzeł - na kotle 50 , ale na powrocie miało być 55C, gdyż taki był wymóg gwarancji.

Jak zaproponowałem gościowi grzałkę el to się obraził i przestał bywać na forum.

Opublikowano

Panowie ja nie chce uzyskać 55 na powrocie mając 55 zadane. chce się dowiedzieć czy zawory 4d są odpowiedniej średnicy bo się doczytałem ze nie powinno się redukować na mniejsze niż wyjcie z pieca, dopiero za zaworami redukować na mniejsze.Czyli schemat na rysunku B jest lepszy oczywiście pompy jak na rysunku A średnice rur dobre na rysunku B jak nie to które zmienić i co zmienić proszę o pomoc. Zmiana instalacji przy piecu i tak mnie czeka bo muszę wymienić piec na 5 klasa do 2027r mam zamiar sam to wykonać dlatego się wypytuje.

PS. Zadana 67 podtrzymanie 70 powrót 55 ale nadal krótko na podtrzymaniu, może dać na 74 a moc pompy kotłowej troszkę zmniejszyć żeby trzymała 55

Opublikowano

Czytałeś w ogóle post #41 @sambora? W pierwszym zdaniu masz odpowiedź.

Opublikowano

Czyli na rysunku B jest dobrze ale wtedy bez pompy na powrocie rozumie.Czyli dobrze się doczytałem o tych średnicach aż do zaworów i powrocie. A co myślicie żeby zmienić te zawory by były jak na rysunku B chodzi tylko o pozycje bez kolanek wtedy w razie czego lepsza grawitacja.

Opublikowano

W razie jakiego czego ta grawitacja miałaby być?

Już nie szukaj dziury w całym, tylko podnieś temp na kotle o min 5C i powinno być prawie dobrze, ponadto zmniejsz biegi na pompach grzejników i podłogówki.

Opublikowano

Średnice rur powinny być dobierane do mocy jaką muszą przenieść i różnicy temp.zasilania i powrotu a zawory typu 3D czy 4D nie dobiera się do średnicy rur wychodzących z kotła tylko również do mocy obiegu instalacji na której są zamontowane i także różnicy temp.zasilanie-powrót (lub alternatywnie wielkości przepływu)

Opublikowano

Dobrze,że o przepływach w ostatnim zdaniu wspomniałeś, bo wielu o tym zapomina. Moc to w końcu temperatura X przepływ :)

Opublikowano

Dobra ogarniam juz to powole. Jak narysuje caly schemat mojej instalaci ( niemam juz zamiaru czegos zmieniac dopiero jak co przy wymianie pieca) to mozecie powiedziec mi co zmienic na przyszla wymiane pieca zeby bylo choc w miare ok

Opublikowano

witam..w zwiazku z tym ze bede mial bufor tylko 600litrow chcialem zapytac kogos madrego czy  instalacja ktora jest widoczna na zdjeciu jest mozliwa do wykonania i bedzie prawidlowo dzialac...oczywiscie pominalem wszystkie zawory , rury powrotne , pompki itd...chodzi mi wylacznie o zasade dzialania...

1.bojler jest grzany osobno aby latem grzac wode uzytkowa niewielka iloscia opalu...(bojler -300l)

2.ciepla woda na grzejniki idzie z pominieciem bufora tak aby zasilal on podlogowke jak najdluzej poniewaz jest ona zainstalowa na na calej powierzchni domu...a grzejniki beda zamontowane tylko opcjonalnie...(na ciezkie zimy)

3.prosze sie nie smiac jesli to kompletnie zla koncepcja..nie mam pojecia o instalacji c.o.

z gory dziekuje za pomoc...

post-74348-0-55429700-1518358431_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.