Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Waga Bufora

instalator777

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...mam problem z waga bufora...chodzi o to ze w kotlowni mam warstwe 5cm twardego styropianu..pozniej 7cm posadzki wylanej...i chcialbym wstawic 1000 litrowy bufor...tylko ze w miejscu
w ktorym moze on stanac(mala kotlownia)pod posadzka na  styropianie przebiegaja rurki pex idace z calego domu do rozdzielacza na scianie...i zastanawiam sie czy bufor wazacy razem z woda okolo 1200kg
nie uszkodzi w jakis sposob tych wezy???czy ktos moglby sie wypowiedziec?wielkie dzieki za pomoc...

Opublikowano

Nie wiem jak ten bufor stoi - na całym obrzeżu czy ma jakieś nogi?

Czy miejsce przegania tych rur jest większe niż podstawa bufora?

Jakieś rys lub zdjęcie przydałoby się.

Opublikowano

Dokładnie waga tu ma drugorzędne znaczenie ważna jest powierzchnia podstawy ( czołg na polu ). Możesz go postawić (jeśli ta powierzchnia jest mała np. nogi) na płycie ze sklejki szalunkowej 30 mm  1m x 1m wtedy nacisk jednostkowy będzie mniejszy niż ten wytwarzany przez Ciebie. Można pod tą płytą położyć cienki styropian 1 cm aby zniwelować niedokładności wylewki jeśli są . poz Hermogenes

Opublikowano

Sam styropian się tak nie sprasuje gdyż obciążenie zostanie rozłożone po powierzchni wylewki. Pytanie czy zasyp fundamentowy został bardzo dobrze zagęszczony w tym miejscu. Jeśli jest ok toi przez wylewkę właściwą wycinasz otwory następnie przez styropian aż do chudziaka (otwory 10x10cm które następnie zalewasz betonem izolacji przeciwwilgociowej nie wycinasz). Takich słupków robisz 4-6 najlepiej pod nogami bufora. Szkoda że tego nie zrobiłeś na etapie robienia wylewek bo teraz te dolane słupki to nie to samo co zrobione razem. Nie wiem czy w tej sytuacji nie było by zasadnym pod całym buforem zrobić dodatkową wylewkę.

Opublikowano

Ja zamiast plyty ze sklejki proponowałbym zbrojony fundament oparty na podłodze bez rur - zrobi ramę z desek, napchać zbrojenia, zalać i poczekać ok 1 msc.

Taki fundament musi min 20-30cm być większy niż ta słaba część podłogi.

Opublikowano

Jaka płyta?, przecież ona też będzie sporo ważyć, nie mówiąc o kosztach - stal grubości 10mm pow 2m2 to prawie 160kg, a i ona też się wygnie

Raczej jakieś 3 szt ceownika 100 i na to stawiać.

Nadal nie wiadomo  jak stoi bufor - czy nogi czy ciągły cokół

Opublikowano

bufor jest na nozkach...kurcze a czy gdyby zmniejszyc pojemnosc do 500l to lacznie bedzie wazyl okolo 600kg...czy wtedy posadzka wytrzyma???dom ma 140 metrow powierzchni...czy 500l  jest sensownym rozwiazaniem przy takim metrazu czy musi byc wiecej?

Opublikowano

Defro Optima Komfort 15kw  za 3300   lub

MPM DS   17kw  za 4300     
mysle ze wiecej bede palil drzewem...Mpm to dolne spalanie...wiec chyba jest  bardziej oplacalny jesli chodzi o zuzycie opalu..

ale chialbym zapytac czy przy podlaczeniu do bufora mpm bedzie dalej oszczedniejszy czy jednak to juz bedzie bez znaczenia??mam 140 m do ogrzania...sama podlogowka

Opublikowano

Do palenia drewnem to mpm lepszy choć to nie jest dla niego paliwo, ale może przy jakiś lekkich przeróbkach kotła i buforze będzie to miało sens

Jak podłogówka i palenie drewnem w DS-ie to bufor 1000l.

Opublikowano

bufor jest na nozkach...kurcze a czy gdyby zmniejszyc pojemnosc do 500l to lacznie bedzie wazyl okolo 600kg...czy wtedy posadzka wytrzyma???dom ma 140 metrow powierzchni...czy 500l jest sensownym rozwiazaniem przy takim metrazu czy musi byc wiecej?

Bufor + woda u mnie to okolo 850kg. Stoi na swoim obrysie chyba 70cm srednicy. Pod spodem plytki, wylewka betonowa okolo 6-7cm, styropian eps 100 - 15cm, chudziak okolo 10cm, zageszczony piach. Nastapilo pekniecie posadzki i opodniecie czesci pod buforem o okolo 2-3 mm. Nie wiem dokladnie ktory element jest winny. Podejrzewam styropian gdyz idzie tam sporo rurek pex do ogrzewania i byl wycinany, a same rurki izolowane okladzina. Woda nie cieknie - na szczescie.

2 metry obok stoi kociol ok. 400kg nic sie nie dzieje.

Generalnie trzeba uwazac.

Opublikowano

To źle zaplanowałes, chodzi o rury pex pod spodem. Zrób stopę zbrojona jak pisze lol. Sambor i powinno być ok.

PS ja nie mam rurek pod buforem, dałem na chudziak 8cm eps200 i na to 8cm solidnej wylewki z mieszalnika - b15 na pewno. Na to płytki i nic się nie dzieje.

Bufor zajmuje około 0,5m.kw , zatem obciążenie jego wynosi okolo 2,5 tony na m.kw.- czyli nawet eps100 powinien to wytrzymać

Pozdr.

Opublikowano

Konstruktorem nie jestem ale na logikę to jak zrobiłby zbrojoną stopę pod bufor 0,9x0,9x0,1m i zakotwi zbrojenie w ścianie to ciężar rozlozy się na powierzchnię obecnej posadzki na ponad 1 m.kw.

Opublikowano

Tylko ta konstrukcja musi się sporo - min 30cm na stronę opierać po za obszar z rurkami pod podłogą,

Prosiłem o rys sytuacyjny lub zdjęcie z zaznaczeniem co i jak ale autor tematu nic nie dał.

Opublikowano

kurcze zdecydowalem ze postawie bufor ale 750 litrow w innym miejscu..(.najwyzej bedzie waskie przejscie...)...mam sama podlogowke  140m...wiec moze wytrzyma 4-5 godzin...a jesli wytrzyma mniej to przynajmniej bedzie sluzyc jakoi sprzeglo bo glownie bede palil drewnem...i za rada kolego poloze 3  stalowe laty 10cm na 200cm o grubosc 0,7cm tak zeby ciezar bufora rozlozyc na wieksza powierzchnie...

Opublikowano

Kolego, ja mam bufor 800L który stoi na 10cm styropianu grafitowego podłogowego zalanego ok. 8cm betonu /posadzkowy/. Tyle, ze dodatkowo jest w posadzdze siatka (prefabrykowana z gładkiego cienkiego /3mm/ drutu/. Na tym leżą płytki. Na razie się nic nie dzieje i nie pęka. Z tego co pamiętam to obciążenie dla tego styropianu jest na poziomie 2000kG/m2.

A co do ogrzewania podłogowego - u mnie na tych 800L przy ok. 100m2 powierzchni grzanej bez problemu trzyma ok. 6..8h dla częściowo rozładowanego bufora (instalacja c.o. pracuje na temp. 40'C). Przy samej podłogówce (u mnie 26'C) to by pewnie i 24h obleciało... (zależy jak często by się zbiornik c.w.u. doładowywał...

Opublikowano

post-74348-0-50894500-1518191621_thumb.jpg

pod folia jest 5cm styropianiu...na folie zostala wylana posadzka 7cm...i teraz jest pytanie czy moge wstawic ten bufor 800l (jakies 900kg) w zaznaczone miejsce?czy konieczne bedzie wylanie dodatkowej posadzki wzmocnionej pretami>?

Opublikowano

Ja tam widzę jeszcze inny problem: przegrzanie posadzki w miejscu zagęszczenia rur. Powinny być w otulinie, również w przejściu/drzwiach jeśli jest tam dylatacja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.