Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Pieca Na Pellet

TomaszW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem trochę zielonym w sprawach ogrzewania. Poszukuję pieca na pellet do domu jednorodzinnego w zabudowie bliźniaczej o powierzchni użytkowej ok. 100 m2. Dom dwupoziomowy. Na dole kuchnia z aneksem i ogrzewanie podlogowe, na górze pokoje i łazienka z grzejnikami. Kotłownia 6.36 m2, dokładnych wymiarów na chwilę obecną nie znam. Wyczytałem, że przy moim metrażu 12 kw wystarczy. Przedstawiciel defro polecił mi smart ekopell, czekam jeszcze na ofertę Kostrzewa. Co Wy o tym sądzicie? Co możecie jeszcze polecić? Nie chcę za dużo wydać, ale jeżeli ma być solidnie to i skąpił nie będę. Zapewne jak każdy, chcę coś dobrego w rozsądnej cenie.

post-77647-0-98040300-1517391463_thumb.jpg

Opublikowano

Najważniejsze by była dobrze wykonana instalacja

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

NIe jestem użytkownikiem kotła na pellet ale swego czasu mocno się tym interesowałem. Na forum ogólnie polecane są kotły Biawar Pellux i Red. Nie są najtańsze ale opinie mają b. dobre. Ja osobiście jeszcze zastanawiałem się nad Lazarem Smartfire. 

Producentów kotłów jest dużo i wszystko zależy od zasobności portfela. Kostrzewa ma sporo opini że kasują za wszystko gruby hajs. 

Palniki KIPI i PELLAS mają tutaj dobre opinie. 

To tyle jeśli chodzi o podsumowanie tego forum przez niedoświadczonego osobnika. 

Opublikowano

Witam . Nie chcę za dużo wydać, ale jeżeli ma być solidnie to i skąpił nie będę. Zapewne jak każdy, chcę coś dobrego w rozsądnej cenie.

Szukaj czegoś z palnikiem KIPI dobrze Ci radzę jako sąsiadowi za miedzy. Odpuść sobie Kostrzewę bo pójdziesz z torbami. Poszukaj lokalnie samego wymiennika czyli kotła ( a tego jest dużo w pobliżu nas) do tego palnik i będziesz mega zadowolony. 

A z tym solidnie ( u tych potentatów walą cenę a bebechy marne,  możesz się przejechać i to grubo). Masz w Bielsku kilku podjedź  popytaj nie wspomnę o okolicy. Najlepiej wymiennik aby był pionowy. Wyjdzie Ci dużo taniej.

Opublikowano

Wiem, że jest Markos na szkolnej i chyba coś na sportowej było. Polecisz jakąś firmę do której mógłbym udać się?

I co to dokładnie jest ten wymiennik, do czego służy i jak działa?

Opublikowano

Wymiennik to innymi słowy kocioł , piec ale już zaizolowany sam, bez osprzętu , do niego dołożysz palnik i po kłopocie. Dam Ci później namiary do gościa który Ci to wszystko zamontuje. Ale na razie szukaj samego kotła najlepszego producenta w Bielsku. Cena za kocioł 15 KW max 3000 zł. Jak będą krzyczeć więcej to już ździerstwo, i to totalne. Jak nie znajdziesz to coś zaradzimy. śpieszy Ci się , czy to spokojny temat.

Na Rejonowej tam gdzie skład złomu był jakiś dobry producent swego czasu jakiś czas temu. Wszyscy u niego zamawiali i bardzo chwalili.

Popytaj znajomych.

Opublikowano

Kotła Red nikt nie poleca oprócz jego sprzedawców.

Nooo i nikt nie kupuje oprócz klientów. A w sumie też kto ma polecać - jeśli ludzie nie siedzą nie grzebią w nich nie ustawiają w nieskończoność. Siedzą d... grzeją i w ............ mają pisanie na forach

Opublikowano

Majstry - komuś chce się bawić w szukanie pieca, wiercenia dziur i montowania palnika osobno? Do tego jeszcze ani pół klasy na to nie będzie, producent pieca się wypnie bo piec nie będzie użytkowany wg zaleceń bo przecież nie sprzedał Ci podajnikowca żebyś mu drzwi dziurawił...

Masz przegląd kotłów do 10 tys - wybierz coś z tego. Są z piątką, palnikiem samoczyszczącym, są i z palnikiem KIPI w standardzie, piątą klasą, gwarancją...

Opublikowano

Brawo, wreszcie rozsądna odpowiedź. Kupić same bebechy?! Bzdura!

Kupując kompletny kocioł otrzymasz skonfigurowane urządzenie gotowe do pracy... z pełną gwarancją - super istotne.

Spójrz na moją stopkę, kotłem 10kW z ogrzewam 170m2 +CWU. Od września do dziś spaliłem 1400 kg pelletu.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Spójrz na moją stopkę, kotłem 10kW z ogrzewam 170m2 +CWU. Od września do dziś spaliłem 1400 kg pelletu.

Brawo przez 156 dni spaliłeś 93 worki peletu x 15 kg co daje 1395 kg  jak podzielimy to przez te dni wychodzi 8,94 kg na dobę. Toż to szok. Kolego chwal się tym kotłem daj namiary na to cudzo a zapewniam Cię producent nie nadąży z ich produkcją. :D 

Wszyscy rzucą się na ekologię nawet zwolennicy węgla i skończy się problem smogu w Polsce.

Opublikowano

Wyczuwam sarkazm?

Przy obecnych "wyspiarskich" temperaturach spalam 12-13 kg dziennie. Zauważ, że we wrześniu czy październiku było cieplej i wtedy schodził worek na dwa dni.

... w tym oczywiście CWU, bo pompa zimą nie pracuje.

Kostrzewa MiniBio 10kW + Ariston Nuos 240. Dom MIŁY II 170m2

Opublikowano

Ile masz na mieszkaniu. Tylko szczerze ile jest na parterze a ile na piętrze. Do tego czy garaż jest w bryle budynki. Jak duży bojler?

Prawdę powiedziawszy i mi ciężko uwierzyć. Z drugiej strony sam na ekogroszku przy domku jak w profilu od końca września spaliłem 1400kg.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie ma żadnego sarkazmu.

Jedynie zdziwienie takim niskim spalaniem pelletu trudno mi jest w to uwierzyć , ale jak piszesz , że tak to nie pozostaje nic jak tylko to , że kolega @TomaszW znalazł już swoje źródło ciepła które ogrzeje jego dom. 

Pozdrawiam :)

Opublikowano

A jaka temperatura w domu u kolegi Mario?

Opublikowano

Parter 21.5 (podłogówka) , Sypialnie 19.5 (grzejniki) , bojler 240l, garaż w bryle, ale ściana działowa izolowana. Wentylacja grawitacyjna. Dwa psy podnoszą sprawność energetyczną

Kostrzewa MiniBio 10kW + Ariston Nuos 240. Dom MIŁY II 170m2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.