Dawidbelka Opublikowano 23 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam mam problem z ustawieniem pieca termo tech aqua duo 15kw Strasznie mi przesypuje ekogroszek i nie dopala węgla przez co szuflada jest codziennie pełna. Moje ustawienia to Czas podawania 5s Przerwa podawania 45s Siła nadmuchu 20% Praca w podtrzymaniu 10s Przerwa podtrzymania 15min Temp.zał. pompy 35 Prosze o pomoc
mafik Opublikowano 23 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wydłużaj przerwe podawanie w trybie pracy np. co 2 s i obserwuj co będzie i skróć podawanie w podtrzymaniu do 4-5s bo tu chyba też za dużo dokładasz
Jozefg1 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ja bym nie ruszał nastawów tylko zwiększył nadmuch
Dawidbelka Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 23 Stycznia 2018 A poktywa wentylatora odsłonięta czy zasłonięta? Bo różnie slyszalem ..
Jozefg1 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 23 Stycznia 2018 A tu cie boli.... :D To masz zamkniętą??? Na wstępie zrób szczelinę tak ze 2 cm i zobacz jakie będzie spalanie.
Dawidbelka Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Tu cie boli nie rozumiem? Jedni mowili mi ze na maxa odsłonięta inni ze rak jak ty piszesz szczelina 2cm..dlatego pytam
Dawidbelka Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Na ta chwile mam szczeline 2cm na oko bo nie widac dokładnie
Jozefg1 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zostaw te 2 cm i zobacz jak będzie spalać. Popatrz też na płomień - powiększaj szczelinę tak aby nie dymiło a przestaną niedopały spadać
Dawidbelka Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 23 Stycznia 2018 A czy ma znaczenie to ze jak kupiłem Ekogroszek to byl tak mokry ze az z niego kapalo... :/ ?
januszcc Opublikowano 23 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Drugi sezon użytkuję kocioł DEFRO z podajnikiem AKM DUO 19 KW. Piec na miał , eko groszek, pelet + wodne ruszta stałe - można palić węglem , drewnem w zeszłym roku eksperymentowałem z paliwem, obecnie palę eko-groszkiem pojemnik 150 l wystarcza na 6 - 7 dni Dom dwu poziomowy- trzy kondygnacje , ocieplony + piwnica, ogrzewane 185 m2 + 100 l bojler ( praktycznie cały czas ciepła woda) Przy temp. plusowych na dworze: - temp. nominalna kotła ustawiona na 60 st. na liczniku na piecu 10 więcej -czas podawania 40s - przerwa w podawaniu 8 do 8,5 min - nadmuch: dmuchawa bez przysłony 70% czas nadmuchu 70s przerwa 30 s. - zawór czterodrożny: ustawienie na 2- 2,5 w dziesięciopunktowej skali - temp. w domu 21-22 st obecnie mamy poniżej zera więc zawór czterodrożny na 4 - 4,5 , przerwa w podawaniu 6 - 6,5 min - temp. kotła bez zmian Węgiel wypala się na pyłek, wybieram co cztery dni kilka łopatek Jedynie problem z sadzami ale to chyba wina paliwa Odpaliłem go 27 października do dzisiaj tj. 23 01.2018 - spalił 2 t. Wcześniej przepalałem drewnem na stałych rusztach Zużycie energii el. niezauważalne. W zasadzie najważniejsza jest regulacja zaworem czterodrożnym, właśnie po to jest Ale poprzedni sezon nie był taki, musiałem nauczyć się tego pieca i na nic wszystkie instrukcje Na jakość życia z tym kotłem wpływ ma wiele czynników
januszcc Opublikowano 23 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 23 Stycznia 2018 A czy ma znaczenie to ze jak kupiłem Ekogroszek to byl tak mokry ze az z niego kapalo... :/ ? Oczywiście , jak już pisałem w zeszły sezonie eksperymentowałem z paliwem i też w markecie kupiłem mokre Jakość paliwa ma ogromny wpływ przede wszystkim na zużycie kotła, ale też jakość ogrzewania.
gmaj22 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Skąd takie długie podawanie i przerwa? Wynika z wolnej przekładni czy faktu, zeby opał dłużej na palniku polezał? To jest podajnik ślimakowy, palnik zaś rynnowy, czy tłok?
Jozefg1 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 24 Stycznia 2018 - temp. nominalna kotła ustawiona na 60 st. na liczniku na piecu 10 więcej -czas podawania 40s - przerwa w podawaniu 8 do 8,5 min - nadmuch: dmuchawa bez przysłony 70% czas nadmuchu 70s przerwa 30 s. - zawór czterodrożny: ustawienie na 2- 2,5 w dziesięciopunktowej skali - temp. w domu 21-22 st obecnie mamy poniżej zera więc zawór czterodrożny na 4 - 4,5 , przerwa w podawaniu 6 - 6,5 min - temp. kotła bez zmian.......................................... Zużycie energii el. niezauważalne. Przyznam że nie rozumiem tych nastawów..... Podaj jeszcze raz ze sterownika ale wszystkie nastawy Każdy przeciętny kocioł z podajnikiem pobiera około 2~2,5 kWh energii na dobę, cudów nie ma. :D
Dawidbelka Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor #14 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Jeszcze mam pytanko Wszedlem w opcje pompa podlogowa I mam Wylaczona Zalaczona Co tutaj powinno byc zaznaczone? Podlogowke mam caly czas wlaczona i zaznaczone mam ze pompa wylaczona. .. Może powinno byc ze zalączona?
tomaszzd74 Opublikowano 20 Lutego 2018 #15 Opublikowano 20 Lutego 2018 Pomocy musialem wymienic podajnik w piecu Akua duo termotech 25kw stary dzialal bez zazutu ,po wstawieniu nowego niemorze osiongnonc zadanei temperatury podejzewam ze przyslali inny model ,korona ma wiencej nacienc ,podajnik byl jeden odlew zeliwny teraz dwu czensciowy ,jak zmusic zeby grzal?
Jozefg1 Opublikowano 21 Lutego 2018 #16 Opublikowano 21 Lutego 2018 Tomasz - to by oznaczało że zwoje w nowym są "drobniejsze". Zwiększ podawanie paliwa - pozostałych nastawów nie ruszaj. Poobserwuj czy temperatura osiąga zadaną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.