Gość Oldek Opublikowano 23 Stycznia 2018 #26 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ja nie miałem klucza żeby rozkręcić i wyjąć tę klapkę, więc na silicon złapałem ją do góry, podkleiłem taśmą do klejenia folii, siliconem jeszcze raz po krawędziach taśmy i niby ren regulator ciągu podpiąłem tak aby cały działał na otwarcie. Nie mam RCK, mam coś podobnego na myśl @gmaj, jak wieje to klapkę wciąga w komin Pamiątka po kotle miałowym, żeby komina nie rozdupcyło.
gmaj22 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #27 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Rozumiem. Co do wentylacji, to ciężko mi powiedzieć czy mam dobrą wentylację. Pomieszczenie jest zamknięte, z jednej strony drzwi do części mieszkalnej, z drugiej drzwi do garażu. Brak okien, dwie kratki wentylacyjne, przy których widać mały ruch powietrza. Dziwi mnie jeszcze jeden fakt. Zapomniałem napisać, że dzwoniłem wcześniej do serwisu, pracownik powiedział mi, że takie ustawienie klapki od wentylatora jest prawidłowe i żeby rozkręcić go, wyczyścić dmuchawę oraz palenisko z ewentualnego popiołu od dołu (jest tam taka śrubka i idzie dojść do tej części pod rurą kolanka, dojście od popielnika) gdyż to może powodować błędną prace tej klapki, która przy nadmuchu powinna wychylać się w lewą stronę i otwierać się :blink: :blink: :blink: Popatrz na swó wentylator a nie słuchaj tego, co serwis mówi, bo on tego nie widzi. W jaki niby sposób mając oś obrotu na górze, kalpka przy nadmuchu wychyli się w lewo? Zeby tak było, to wentylator musiałby zasysać, a klapka najprawdopodobniej zahaczyłaby o wirnik.
marcus312 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #28 Opublikowano 23 Stycznia 2018 To co teraz napiszę, to robisz na własną odpowiedzialność pod warunkiem, że masz dobry komin, dopływ powietrza do kotłowni oraz wentylację. Zamiast dawać RCK, możesz lekko uchylić tą wyczystkę. Zrób to w dzień, nie w nocy. Musisz mieć nad tym kontrolę. Tyle czasu wystarczy, żeby sie przekonać, czy w ogóle takiego RCK potrzebujesz. Warto pamiętać o tym żeby eksperyment się udał to musi być czysto w wyczystce czyli wybrany nagromadzony tam osad i drożny kanał inaczej nici z zabawy ;) :D
Dancych Opublikowano 23 Stycznia 2018 #29 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ja nie mam klapki przy dmuchawie i po zamontowaniu RCK kopczyk nie zapada sie. Dodam ze moj tesc zamontowal komin 200 ceramiczny. Uwazam ze 160 by spokojnie wystarczyl. Mam przewymiarowany kociol i srednia temp spalin to 61c. Odziwo mam czysto w kotle, komin drozny i spalanie jak na 200mkw obecnie 22kg/24h z cwu. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
kubryn Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #30 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Odpowiadając na jedno z pytań, raczej trudno u mnie z napływem świeżego powietrza. Rozumiem, że chodzi tu o ewentualne zadymienie, zaczadzenie, itp.? Komin mam raczej drożny, przekrój chyba 200 mm, ceramiczny. Muszę popróbować czyli tą klapkę najlepiej wywalić w ogóle i wtedy kombinować z tą wyczystką ewentualnie zamontować RCK tam?
konopka Opublikowano 23 Stycznia 2018 #31 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Po co od razu wywalać,musiałbyś rozebrać dmuchawę.Możesz tak ustawić przeciwwagą że będzie otwarta i będzie to samo bez roboty.A swoją drogą napływ powietrza do kotłowni bardzo wskazany,zdarza się,że w przypadku jego braku,potrafi zrobić cofkę przez wentylację
Gość Oldek Opublikowano 23 Stycznia 2018 #32 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Możesz tak ustawić przeciwwagą że będzie otwarta i będzie to samo bez roboty.A swoją drogą napływ powietrza do kotłowni bardzo wskazany, Też tak można, ale wydaje mi się że będzie wówczas jakieś niepożądane dźwięki wydawała. A napływ, pamiętam jak musiałem zrobić go pod gaz. Kotłownia w piwnicy, kratka z otworem fi 150 mm może z 80 cm powyżej gruntu i zejście rurą do poziomu ok. 25 w kotłowni. Bez tego kominiarz i gazownia nie dałaby zezwolenia na ogrzewanie gazowe.
kubryn Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #33 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Czyli tak. Mam dwie kratki, takie zwykłe, ale one raczej nie mają kontaktu z powietrzem "świeżym". Są umieszczone przy kanale kominowym. Widać, że przy nich jest jakiś ruch powietrza. Mogę wstawić małe okienko czy kratkę między ścianą garażu a kotłownią czy coś takiego zdałoby egzamin? A to jak palicie to zawsze macie otwarte bądź uchylone okna? Oldek i odpowiedziałeś mi właśnie na kolejne pytanie, bo już nie chciałem zaśmiecać forum, właśnie w fazie przejścia w podtrzymanie pieca wentylator dudni mi tak, że słychać go przez chwilę w całym domu, później jest cisza, to już wiem co, bo mnie to denerwowało, dzięki ;)
krisgie Opublikowano 23 Stycznia 2018 #34 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Powietrze jest potrzebne do spalania a nie po to by w kotłowni było świeże powietrze. Od tego i by sie nie zaczadzić jest kratka wywiewna w komplecie z nawiewem. Jak nie masz nawiewu (Z-tki) to zostaje uchylenie okna.
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Stycznia 2018 #35 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Krisgie sam sobie zaprzeczasz. Świeże powietrze jest nie tylko do spalania ale także dla bezpieczeństwa. Też do tego by działała skutecznie wentylacja. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
krisgie Opublikowano 23 Stycznia 2018 #36 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Mniej więcej to miałem na myśli, ale może trochę nieskładnie napisałem :D Edit. Przeczytałem jeszcze raz, rzeczywiście bez sensu napisane, dzięki za poprawienie ;)
kubryn Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #37 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Panowie temat klapki rozwiązany a co najlepsze wystarczyło tylko w odpowiedniej pozycji ustawić tą dźwigienkę i na odpowiednią odległość wkręcić 1 śrubkę. Trochę błędnie zakładałem kierunek obiegu powietrza i działania tej klapki, ale suma sumarum mój ojciec luknął na to i po 10 minutach klapka już działała tak jak powinna :) Teraz jest ustawiona w granicach godziny 12. Jak wentylator dmucha wychyla się w lewo (około 10-15 mm przy nadmuchu na 3 WPA07) ,a jak kończy w prawo domykając dopływ powietrza. Może w przyszłości komuś się to przyda. Miałem też problem z zapowietrzonym 1 układem podłogowym, robiłem cuda wianki a okazało się, że zablokował się zawór. Ojciec wysunął szczypcami tylko ten bolczyk z głowicy i działa ;) Pomimo wszystko chciałem podziękować Wam za odzew i chęć pomocy :)
konopka Opublikowano 28 Stycznia 2018 #38 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Dokładnie o tym pisałem,post 7
gmaj22 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #39 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Tylko że wtedy klapka i śruba ma bardzo mały zakres ruchu: zaledwie miedzy godz. 12-stą a 1-szą. Jak mocniej dmuchniesz, to śruba "przeleci" przez pion i klapka pozostanie otwarta cały czas.
kubryn Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #40 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Rozumiem, ale dotychczas nie używałem nadmuchu mocniejszego niż 3 bieg bo nie miałem takiej potrzeby. Powyżej tej siły wydmuchiwało mi ciepło i dłużej dobijało do zadanej temperatury. Z tego co wyczytałem chyba najczęściej korzysta się na sile nadmuchu max 3-4 bieg, ale oczywiście mogę się mylić.
Przemyslaw85 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #41 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Można dać na max a przepływ dławić przysłoną. Dużo tu zależy od sterownika jakie on daje możliwości sterowania wentylem. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
kubryn Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #42 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Z ciekawości sprawdzałem na biegach do 7 i klapka na szczęście nie przeskoczyła, także temat rozwiązany :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.