Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Kotłownia - Modernizacja / Ocena

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heh jakby wiedział ,że instalacja do poprawek i robota latem ,a nie w listopadzie to może sam bym się bawił ,ale znajomy polecił fachowca wyszło jak wyszło.

Opublikowano

Zasilanie na podłogówkę przed pompą na grzejniki(za zaworem 4D)załacznik #1 w poście #22.Masz na myśli chyba termostat przylgowy,jakoś to będzie działać,piszę jakoś bo to urządzenie ma dość długi czas zadziałania,nie będzie zbyt precyzyjnej regulacji temp.

Opublikowano

Zamęczysz mnie na śmierć) inni już dawno "wymiękli" tylko ja ciągle walczę jeszcze z tobą ;) Masz szczęście że czasami się nudzę w pracy)Zawór zwrotny w obiegu podłogowym ma być na rurze(opcja 2) w dowolnym miejscu a podłączenie tej ryry też musisz przerobić-ma być do powrotu z grzejników(ZZ na rurze 1 odciąłby podmieszanie do 3D)Ile jest pętli w tej podłogówce? i jaki jest typ zaworu w tej chwili VTA ile?pisze na zaworze,ale jak obecnie działa to powinno być OK

post-32948-0-50709000-1516777727_thumb.jpg

Opublikowano

Wiem o przeniesieniu aktualnego zasilania 3D ,ale już tego nie rysowałem chodziło tylko o powrót(skoro można tu połączyć i uciąć dalszy kawałek .)

Pętle są 4 z czego 2 duża obiegi odkręcone 2 małe zakręcone . Zawór to VTA 322 20-41.

Opublikowano

Oj tam...pewnie zawór RTL miał na myśli :)

Opublikowano

Kwadratowych? Sam bym takie kupił :) Bieżących - dla 70-80 mb nie ma problemu :) 

Opublikowano

Zamontowany 3D ma zakres 20-41 teraz z kotła leci 60 ,a z 4D będzie leciała 45-50 stopni . Bo pomimo tego zakresu 3d na max otwarciu(6) mam 50 stopni , (2)30 na (1) nie da się go już skręcić ciężko i blokuje,a ustawiając (4-5) 40-45 stopni co mi pasuje bo te długie pętle przy temp. 40+ dopiero  dawają jakieś ciepło. Czy po przeniesieniu 3D po otwarciu na max będe miał tak jak na zakresie max 41 stopni czy mniej ?

Opublikowano

Zamontowany 3D ma zakres 20-41 teraz z kotła leci 60 ,a z 4D będzie leciała 45-50 stopni . Bo pomimo tego zakresu 3d na max otwarciu(6) mam 50 stopni , (2)30 na (1) nie da się go już skręcić ciężko i blokuje,a ustawiając (4-5) 40-45 stopni co mi pasuje bo te długie pętle przy temp. 40+ dopiero  dawają jakieś ciepło. Czy po przeniesieniu 3D po otwarciu na max będe miał tak jak na zakresie max 41 stopni czy mniej ?

Ten zawór ma zakres 20-43st i max tyle puści na instalację

Opublikowano

Ok czyli aktualne działanie zaworu gdzie max to 51 stopni świadczy i potwierdza,że instalacja jest spaprana.

Coś mi się nie chce wierzyć żeby puszczał ok.50st jak ma zakres 20-43 Może masz inny typ zaworu np. ten  z załączniku?

i raczej to że jest w tej chwili 3D podłączony przed 4D to nie ma wpływu na temp.jaką podaje na OP

post-32948-0-03722500-1517132002_thumb.jpg

Opublikowano

Autentyk. Nie wiem czemu tak działa .Mogę porobić zdjęcia ;) na początku myślałem ,że może pudełko z innego ale na zaworze też jest właśnie zakres 20-43

Opublikowano

A wgl zapytam o ten 4D i zimny powrót w przypadku wyłączonego cwu na stałe. Jeżeli 60 z pieca idzie na 4d i na instalację CO puszczane 45-50 stopni to gdzie ta różnica temp ucieka jak nie wraz z powrotem CO do kotła ? Jeżeli na ten moment na średnicy 1 cal logiczne jest ,że mamy przepływ na powrocie 4D skoro pompa CO pracuje? Wiem,że konieczne jest zastosowanie dodatkowej pompy obiegu kotłowego ,ale na tą porę przy otwarciu zaworu 50/50 powinno to jakoś działac?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Postanowiłem 4d 1 cal wywalić i w jego miejsce dać tak jak wyjście z kotła zawor 4d 6/4 , wtedy nie będzie potrzebna pompa obiegu kotłowego bo pojdzie to na grawitacji ?

Koszt zaworu wychodzi mi taniej jak pompa z uzbrojeniem ,a działanie będzie takie samo ?

A proszę mi powiedzieć skoro 4D bedzie na 6/4 to powrót do kotła również w takiej średnicy ,a zasilanie CO oraz powrót CO do 4D moge zostawić takie jakie mam na 1 calu żeby dalej instalacji nie przerabiać ?

Opublikowano

Po starym fachowcu został tylko piec i podłączenie do bojlera .

Jutro już prace z wyprowadzeniem na nowo CO i podłogówki .

Przy termostatach na grzejnikach może całkowicie zbędny będzie zawór 4d(Piec 65 zadane 50 na CO z zaworu było.)  ? 3D termostatyczny zostawię do podłogi .

Chcę aby teraz było zrobione już dobrze i zapomnieć o tym całym problemie.

Opublikowano

Przesyłam w okrojonej formie schemat starej oraz sugerowanej instalacji . Rozumiem ,że wariant 2 mogę spokojnie przekazać instalatorowi jako wgląd czy są jeszcze jakieś uwagi.

post-76136-0-03271900-1518562244_thumb.png

post-76136-0-47392300-1518562251_thumb.png

Opublikowano

1)Zamiana miejscami filtra z zaworem zwrotnym przy pompie pomiędzy 4D a kotłem(filtr za pompą jej nie chroni)

2)Ususnięcie zaworu zwrotnego za pompą podłogówki (wystarczy jeden)

3)Odpowietrznik automatyczny na zasilaniu wężownicy

4)Brak zabezpieczeń dla układu zamkniętego czyli:zawór bezpieczeństwa,naczynie przeponowe,zawór schładzający dwufunkcyjny typu DBV

5)Brak naczynia przeponowego dla CWU+oczywiście ZB 6bar i ZZ

6)Montaż filtrów osadnikowych sitkami w dół

post-32948-0-75597200-1518593659_thumb.jpg

Opublikowano

Naturalnie jest odpowietrznik przed bojlerem czy też zabezpieczenie kotła w ukladzie zamknietym  , kolejność filtr pompa omylkowo ,tylko nie rysowałem już tego .

1.Przy bojlerze nie mam naczynia przeponowego sam zawor bezpieczenstwa 6 bar .- koniecznie trzeba to dołożyć ?

2. Czyli jak już jest jeden zawór zwrotny za pompą podłogową na zasilaniu to może zostać czy koniecznie przełożyć go na powrót podłogówki ?

3. Instalator jeszcze mówi więc zapytam ciebie kolego o to , że teraz podłoga chodzi niezależnie ,a po przepięciu za 4D będzie zależna od ogrzewania CO

czyli gdy na zaworze 4d ustawie 30-40 stopni to cięzko będzie taką wartość uzyskać z 3D na podłogówce ,a jak kiedyś wspomniałem u mnie przy 40 stopniach podłoga dopiero oddaje jakieś ciepło ( może to wina długich pętli) . Więc co radzisz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.