Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prosze O Pomoc W Ustawieniu Pieca Z Podajnikiem 30 Kw

adambłażejowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem piec w Pleszewie Wróblewski kwm-sgr 30 kw ze sterownikiem argon 3 Czy ktoś mógłby mi podać jakieś optymalne ustawienia dla mojego domu dom pustak ceramiczny 26cm ocieplony 15 cm styropianu od środka tynk gipsowy poddasze ocieplone 24 cm piany cały dom ogrzewanie podłogowe 200 M2 plus piwnica 100 m2, piwnicy nie ogrzewam piec 30 kW obecnie średnie spalanie 100 kg w 7 dni ustawienia pieca czas podawania 6 sekund co 99 sekund.zbiornik na wodę 260l.

Opublikowano

2x za duży kocioł Na moje 311m potrzeba max 18 kw z cwu 300L. Twój dom ogarnęło by to spokojnie16 kw lub 20 kw V klasa

Opublikowano

Tak też myślałem. U mnie w iecu praktycznie się tli a nie pali.aty ile spalasz tygodniowo?

Opublikowano

120kg

Opublikowano

Tak jak napisał @szelest kocioł "ciut" za duży, ciekawe jaki w nim palnik drzemie, 38kW, 50kW? ;)

A taki już swoje potrzeby ma i spalaniem chyba nie masz się co przejmować, pewnie niejeden by Ci pozazdrościł, toż to raptem 14kg z hakiem na dobę.

U Ciebie kocioł 30kW pracuje średnio na ok 4.5kW brutto nie licząc sprawności czyli pewnie nie przekracza 20% swojej mocy, więc te 14kg uznałbym za świetny wynik :D

Opublikowano

Najbardziej przeszkadza mi to że nie ma dużego ognia tylko że się tli.piec trochę osmolony od środka.

Opublikowano

To raczej typowe przy mocno przegabarytowanych kotłach ;).

Będzie się kisił i smolił.

Poszukaj gdzieś czy jest możliwość zmniejszenia mocy lub wymiany Twojego palnika na mniejszy. Ewentualnie spróbuj jakiegoś słabego grochu typu Jaret 22Mj (ale nie Jaret Plus z Taurona bo strzelisz sobie w stopę).

Jeśli masz komin z cegły to działaj szybko.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie.jaka temperatura na piecu? Teraz mam 60 stopni podłogówka na parterze na mieszaczu ustawiona na jedynkę na piętrze ustawiona na półtora w domu 24 stopnie Czy mogę zmniejszyć temperaturę na piecu na 50 taką mam ustawioną temperaturę CWU.

Komin ceramiczny

Opublikowano

Najlepiej to ustaw taką temp zadaną by powrót był nie mniejszy niż zaleca producent kotła, tak dla świętego spokoju.

Opublikowano

Witam. Kupiłem piec w Pleszewie Wróblewski kwm-sgr 30 kw ze sterownikiem argon 3 Czy ktoś mógłby mi podać jakieś optymalne ustawienia dla mojego domu dom pustak ceramiczny 26cm ocieplony 15 cm styropianu od środka tynk gipsowy poddasze ocieplone 24 cm piany cały dom ogrzewanie podłogowe 200 M2 plus piwnica 100 m2, piwnicy nie ogrzewam piec 30 kW obecnie średnie spalanie 100 kg w 7 dni ustawienia pieca czas podawania 6 sekund co 99 sekund.zbiornik na wodę 260l.

Witam! Nie masz się czym przejmować, z tego co podajesz to masz wzorcowe spalanie, pokaż mi na forum kogoś co przy tych metrach i 24-stopniach temperatury w pomieszczeniach spala mniej. Zasada jest prosta, jak dobrze przyciśnie mrozem, to po prostu podkręcisz, a w słabym, to najwyżej morza sobie pochuchać w dłonie żeby było cieplej.  A żeby mniej kopcił, to podejdź do niego ze stoperem, musisz ustawić idealnie stosunek powietrza do paliwa, w tedy jest najlepsze spalanie i najmniej dymu, to tak jak w samochodzie i to w zasadzie za każdą zmianą węgla powinno się to ponownie sprawdzić, bo z tym opalem to tak jak z chorągiewką na wietrze, to jest podstawa, a reszta to tak jak na forach piszą, czyścić, wymieniać sterowniki ze złotymi guzikami, smarować cudowną maścią itd..

Pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie. Co paliwo, to inne spalanie i konieczność ponownego dobierania ustawień. Palę dopiero drugi sezon ale przekonałem się o tym wiele razy eksperymentując z opałem. 120 kg na tydzień to nie dramat. Ja ogrzewam około 160 m powierzchni domu nieocieplonego kotłem 19kW i zużywam tyle samo, przy czym całą zimę po mieszkaniu chodzimy w krótkich rękawkach. Niektórzy "lubią jak jest chłodno" i zimują w domu w swetrach i ciepłych dresach. Przewymiarowany kocioł też nie pomaga w ekonomicznym ogrzewaniu.   

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.