Skocz do zawartości

Staszek2

Nowy Forumowicz
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnie wizyty

369 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Staszek2

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam! Regulacja nadmuchu wydaje mi się bardzo prosta, tylko trzeba wiedzieć o co chodzi, bowiem dobre spalanie to nic innego jak odpowiedni dobór powietrza do konkretnego paliwa, to tak jak w samochodzie. Ja to zrobiłem w prosty i skuteczny sposób, wszedłem na Allegro kupiłem elektroniczny stoper za 7 zł., na kartce A4 narysowałem tabelę, procent powietrza, nagrzewanie i oddawanie ciepła, zajęło mi to roboczą dniówkę, a następnego dnia jeszcze raz to sprawdziłem. Trudno uwierzyć ale zmiana na sterowniku dwóch procent powietrza wydłuża sporo nagrzewanie i skraca oddawanie. Na moim piecu i moim paliwie (Pieklorz) wyszło że najszybciej dogrzewał i najdłużej oddawał ciepło przy 24% powietrza i tak już zostało, a do rozpalania pieca najkorzystniej 8% zapala się od razu, przy 24 podmuch gasi płomień i trudno rozpalić . Pozostaje tylko ustawić podawanie i przerwę tak żeby zawsze był równy kopczyk na palenisku i w tedy spalanie jest najekonomiczniejsze i ciepełko w domu. Nie sugerujcie się moimi procentami, bo na to wpływa rodzaj paliwa, szerokość kanału nawiewu wentylatora, wlot powietrza do niego, po prostu trzeba mieć ten stoper, bo na oko to najlepiej się strzela do tarczy z karabinu a z komina to naprawdę trzeba się przypatrzeć żeby zobaczyć delikatny biały dymek jak z papierosa. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.