Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie dopuszczania wody do układu w przypadku instalacji jak w temacie. Po zakupie domu, poprzedni właściciel powiedział mi, że co jakiś czas trzeba dopuścić wody do układu, sam nie wiedział jak często. Doczytałem, że jeżeli wszystko jest szczelne, powinno robić się to raz w sezonie. Tyle, że ciężko mi ocenić czy wody ubyło czy nie. Ostatni raz woda była dopuszczana we wrześniu ubiegłego roku, doczytałem gdzieś, że nie ma sensu za często tego robić bo z świeżej wody osadza się kamień, a w moim rejonie jest akurat bardzo twarda woda. Ponadto wiążę się to z wygaszeniem pieca, a zawsze jest to jakiś problem zimą. Żadnego urządzenia, które wskazywało by mi ciśnienie w układzie nie mam

Edytowane przez kubryn
Opublikowano (edytowane)

U mnie w zbiorniku wyrownawczym jest zawor z plywakiem ktory niby sam ma sobie dopuszczac. Nigdy nie dopuszczalem wody, a nie raz mi sie woda zagptowala (mam kominek z pw). Więc chyba dziala.

U tescia hydraulik zamontowal na rurze wznosnej do maczynia manometr, ktory pokazuje cisnienie slupa. Odpalil wszystko, ustawił sie na 0.2 bara i powiedział, ze jak spadnie to trzeba dolac.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

1 bar to około to 10 metrów słupa. Jak zbiornik ma 25 cm z czego 20 to woda to ciężko na niektórych zobaczyć ubytek (musi mieć małą skalę).
Można też podprowadzić rurę kontrolną poniżej przelewowej - jak się z niej nie leje to znaczy, że wody nie ma.

W praktyce jak nie zagotujesz wody a naczynie nie jest ciepłe to dolej na wiosnę jak będzie piec wygaszony do czyszczenia

Opublikowano

Właśnie przydało by się jakieś urządzenie do pomiaru, ale pomyślę nad tym przed nowym sezonem grzewczym. W praktyce właśnie tak chciałbym robić, aby dolewać wodę raz max dwa w sezonie.