gmaj22 Opublikowano 8 Stycznia 2018 #26 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Tak...podobnie jak to jest przy mieszaczu obok. I gniazdka elektryczne równiez dałbym w rogu pomieszczenia powyżej pomp :)
Krzysiek21 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #27 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ale chodzi ci o estetykę czy zasadę działania?
gmaj22 Opublikowano 8 Stycznia 2018 #28 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zasadę działania. Co do gniazdek-to głównie o bezpieczeństwo.
Krzysiek21 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #29 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Czyli ten zwrotny zawór teraz nie pełni swojej funkcji?
PioBin Opublikowano 8 Stycznia 2018 #30 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Też tak myślałem, jak okazało się, że jest tam ruszt wodny. Może niekoniecznie pęka, ale uwalniając się z rusztu może ulegać gwałtownemu ochłodzeniu w wodzie i tym samym zmniejszeniu objętości, co moze powodować to chwilowe podciśnienie w instalacji. Ale to raczej słaba teoria. Skłaniam się ku temu, że uwolniona z rurki bańka wędruje szybko w górę rurą zasilającą, mija trójnik z manometrem i na chwilę powoduje zassanie wody od strony manometru (efektem eżektora). Gdyby jeszcze dało się zauważyć subtelny wzrost ciśnienia przed skokiem "wstecz", to byłoby to. Do wyboru... edit: Chociaż i zawór zwrotny może w tym skoku brać udział. Na lekkie zaburzenie ciśnienia w rurach może reagować gwałtownym zamknięciem( lub otwarciem), na co reaguje manometr. Byc może wskazówką na zawór zwrotny zasugerowałem się swoją dotyczczasową pracą w instalacjach przemysłowych. Tylko, że tam walczymy często z uderzeniami (wzrostem) ciśnienia. Ten pomysł z bąblem wędrującej pary jak najbardziej możliwy.
heso Opublikowano 8 Stycznia 2018 #31 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ten pomysł z bąblem wędrującej pary jak najbardziej możliwy. Nie do końca jestem przekonany... Może w innej wersji decyduje to , że woda jest nieściśliwa. Bańka bardzo rozgrzanej pary wyrzucona z rusztu wodnego może rzeczywiście ulegać implozji i woda reaguje razem z nią gwałtownym skurczem objętości, stąd podciśnienie. Jeszcze o tej parze- zdarzały się wypadki rozerwania np. kominka z płaszczem wodnym dlatego, że dochodziło do zagotowania się wody w takim kociołku. Samo zagotowanie wody nie musi stworzyć dużego ciśnienia dla spowodowania rozerwania obudowy. Ale woda jest wypychana stopniowo z kotła. Przez dłuższą chwilę kocioł jest częściowo lub całkowicie jej pozbawiony. W następnym kroku dochodzi do powrotu wody z góry do kotła, rozgrzane ścianki w sekundę zamieniają wodę w parę i ...bumm! Czy podobnie w mniejszej skali może dziać się w rurkach rusztu? Nie wykluczam, regularne taktowanie ciśnienia co kilka sekund może to potwierdzać.
PioBin Opublikowano 8 Stycznia 2018 #32 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Pan Krzysztof dość łopatologicznie obrazuje pewne procesy. Nic nie jest oczywiste... Uderzenia_wodne_w_instalacjach_pary_i_kondensatu.pdf
Krzysiek21 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #33 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Łopatologicznie ponieważ jestem tylko uzytkownikiem na codzień nie nam z tym nic wspólnego. Podstawowe pytanie. Czy to co sie u mnie dzieje jest jakoś niebezpieczne dla mnie imojej instalacji?
PioBin Opublikowano 8 Stycznia 2018 #34 Opublikowano 8 Stycznia 2018 ... Podstawowe pytanie. Czy to co sie u mnie dzieje jest jakoś niebezpieczne dla mnie i mojej instalacji? To jest najtrudniejsze pytanie. Ja z racji swojego "ego" dążyłbym do znalezienia przyczyny i jego rozwiązania. Wróć do postu #16 i #17 - daj znać...
Krzysiek21 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #35 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jeżeli chodzi o ruszta to przód jest wyżej więc nie są w poziomie. I dzisiaj nic sie z układem nie działo a zona paliła prawie cały dzień tym co ostatnio czyli drewnem.
PioBin Opublikowano 8 Stycznia 2018 #36 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Dla dalszej dyskusji upewnij się, że przyczyna nie jest miejscowe podgotowanie wody w kotle. Przygotuj czytelny schemat instalacji z zaznaczeniem kierunków zaworów zwrotnych, nastaw pomp i ich przeznaczenia oraz czy pracują cały czas czy załączają się okresowo, itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.