HarryH Opublikowano 24 Listopada 2018 #226 Opublikowano 24 Listopada 2018 To akurat jest słuszna idea, by kupic surówkę prosto z kopalni i przerabiać na miejscu. Węgiel i tak się w transporcie kruszy. A klient nie widzi różnicy między wydobyto a wyprodukowano.
YaroXylen Opublikowano 24 Listopada 2018 #227 Opublikowano 24 Listopada 2018 Ale dla świętego spokoju powinni napisać kraj pochodzenia Rosja.... albo przymusowo kraj pochodzenia.... Albo i nie, bo nagle sprzedaż krajowych mix-ów i innych "MARKOWYCH" by gwałtownie spadła, gdyby ludzie nagle olśnieni powiedzieli.....TO PO CO PRZEPŁACAĆ.... :)))) Gdzieś ktoś .... napisał sobie..... że sprzedaż krajowego węgla jest większa niż jego wydobycie..... he he he ... YARO.
HarryH Opublikowano 24 Listopada 2018 #228 Opublikowano 24 Listopada 2018 Akurat na Dolnym Śląsku ruski węgiel nadal ma zła opinię, przez handlarzy oszustów pchających gówniany towar za relatywnie wysoką cenę (wciąż po 900 - 950 PLN/tonę). A potem płacz, co zrobić popiołem i kamieniami, których jest kilkanaście %, a węgiel znika jak papier.
jarrek Opublikowano 25 Listopada 2018 #229 Opublikowano 25 Listopada 2018 @YaroXylen Zakładam, że ten ruski pali się tak dobrze jak piszesz, ale piszesz również że to ze składu znajomego. Z chęcią bym kupował co sezon ten sam opał od jednego dostawcy, więc jak możesz potwierdź swoje wypowiedzi filmikiem (ewentualnie fotkami) jak to się pali, jaki popiół i jak wewnątrz kotła.
marcin Opublikowano 5 Grudnia 2018 #230 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Proszę w tym wątku dyskutować o cenach węgla. Wątek na temat konkretnego kotła wydzieliłem tutaj:
heso Opublikowano 5 Grudnia 2018 #231 Opublikowano 5 Grudnia 2018 W dniu 24.11.2018 o 19:14, HarryH napisał: Akurat na Dolnym Śląsku ruski węgiel nadal ma zła opinię, przez handlarzy oszustów pchających gówniany towar za relatywnie wysoką cenę (wciąż po 900 - 950 PLN/tonę). A potem płacz, co zrobić popiołem i kamieniami, których jest kilkanaście %, a węgiel znika jak papier. Nie chcę nikogo obrażać, ale każdy szanujący się użytkownik węgla powinien na pierwszy rzut oka rozpoznać jakość węgla, wystarczy trochę doświadczenia- kształt bryłek połysk, nawet ciężar właściwy kawałków wziętych na dłoń. Dobry węgiel powinien być: stosunkowo lekki, połyskliwy, bez ostrych krawędzi wtrętów kamienia.
HarryH Opublikowano 5 Grudnia 2018 #232 Opublikowano 5 Grudnia 2018 No i co z tego, jak przywiozą Ci inny niż oglądałeś i próbowałeś - to jest istota oszustwa.
Panstan Opublikowano 15 Grudnia 2018 #233 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Ceny węgla nie wariują,przynajmniej w porównaniu do poprzedniego roku- nie może to jednak dziwić,sprowadziliśmy podobno w 2018 r 17 mln zagranicznego węgla! Na miejscowym składzie Wesoła O II 820 pln, Marcel 830,Bobrek kostka 930, Ruski Orzech I - 760 pln. O tej porze rok temu nie było możliwości zakupu polskiego węgla na okolicznych składach.
Hentacap Opublikowano 16 Grudnia 2018 #234 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Ja kupowałem w tym roku węgiel, wyglądał tak jak zawsze a jak się paliło to kopcił jak stary capek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.