Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Starego Kotła Na 5 Klasy

Enoś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To dałeś teraz przykład po byku

Idź już lepiej na wątki o zasypowych, bo mi brzuch ze śmiechu pęknie.

Zasypowy nie nadaje się do modulacji i wbij to sobie do głowy (w obliczu nowych norm) musi byc bufor KONIEC I KROPKA

To co pokazujesz- zasadź analizator do czopucha, tylko lepiej taki solidny, bo "trąbka" z kompensacją do 8000ppm może już samego wsadzenia nie przeżyć

Na dole dymi, drugie drzwiczki masa dymu i wszystko łącznie z drzwiczkami zasmolone niepalnymi związkami, jakby ten ktoś tylko trochę szybciej otworzył te drzwiczki i byłaby tam gdzies jakaś iskra, to by mu twarz wybuchem opaliło. Taki wehikuł ja bym na złom wywiózł

Syf jak byk drogi Panie

Opublikowano

Wiesz śmiech to zdrowie.Na zdrowie ci wyjdzie. :)

Pomińmy inne kwestie i skupmy się na kwestji emisji.

Jakiego składnika spalin by było 8000ppm?
Dymi środkowymi drzwiczkami,ponieważ za szybko otworzył.
Dolnymi pewnie dymi bo mała dysza palnika.

A od kiedy smoła to niepalne związki?
Od iskry chyba by nie wybuchło przecież to nie propan butan.

Opublikowano

Ale by walneło jeszcze całą kotłownie by rozwaliło.
A tak na poważnie to pary smołowe one nie są tak szybko palne i wybuchowe jak np. propan butan.

Opublikowano

Panowie idzie sobie do innego wątku. Nie wiem czy widzieliście ale zadałem pytanie odnośnie peletu. Możecie mi pomóc skoro na początku mnie część forum chciała do tego namówić?

Opublikowano

Wybieraj pomiedzy kotlami SAS, Defro albo Skam.. Dobrze wykonane, solidne podzespoly, znane i renomowane. Moze jeszcze Heiztechinik. Zadne Witkowskie, MPM i takie tam, bo za 4-5 lat po gwarancji bedziesz mial duzo kosztow.

Sas Bio Solid kosztuje chyba okolo 11 tys. Nie wiem jakie tam sa temperatury spalin, ale pewnie bez wkladu bedzie lipa. Widzialem watek na tym forum na temat tego pieca.

Pellet jest wiele lzejszy od wegla, wiec dwie tony na przyklad, to objetosciowo zajma duzo wiecej, ale jesli masz odpowiednia ilosc miejsca to luzik.

Czy do dotacji do kotla na paliwo stale, nie potrzebujesz czasem zaswiadczenia z cieplowni i gazowni, ze nie ma mozliwosci podlaczenia Twojego budynku do ich sieci? Na Slasku musialem miec takie zaswiadczenia, a zalatwienie ich zajelo dokladnie miesiac, bo lenie zostawili odpowiedzi dla mnie na ostatnia chwile. Takze dzien przed uplywem terminu mozliwosci skladania wnioskow, udalo mi sie dostarczyc do urzedu miasta wszystkie dokumenty..

Opublikowano

W formularzu podałes dziwne dane, tj. dom lata 40-te, powierzchnia 292m2 ale wyszło,że bardzo dobra izolacja

m.in. 50cm ocieplenia posadzki....

stąd wynik wyskoczył jaki wyskoczył

tak dość oględnie z twoich opisów uważam,że pellet wyjdzie Cię drogo w użytkowaniu i lepiej by tu pasował ekogroszek

Nie mniej jak chcesz pellet, to pierwszy i drugi produkt nie wyglądają na wielkie mastodonty i mają sterowniki już bardziej nowoczesne.

Przypuszczam,że na opisany dom szacować powinieneś coś w granicy 8ton pelletu na rok a ekogroszek to pewnie granice 5 do max.6ton

tu jednak wiele zależy ile rzeczywiście ogrzewasz i jakie są straty w częściach nieogrzewanych i niezamieszkanych

Opublikowano

Ale by walneło jeszcze całą kotłownie by rozwaliło.

A tak na poważnie to pary smołowe one nie są tak szybko palne i wybuchowe jak np. propan butan.

Ku przestrodze: Mylisz się potrafi nieźle walnąć.

Opublikowano

Hahahahah, mialem taka sytuacje kilka razy :P Ale to tylko jak przeladowalem paliwo i zamiast sie palic to sie dusilo. Swoja droga zasypowce moga byc calkiem ekologiczne, pod warunkiem, ze dorzucasz do nich do 30-40 minut, tak zeby pieknie sie palilo, a nie dusilo. Moja zasrana sasiadka sypie chyba 5 szufli mialu na malutki zar, a pozniej cale osiedle sie dusi i siwo jak cholera. Zasypowce tylko dla ludzi ktorzy potrafia pailic, a nie wsypuja worek wegla, bo dlugo nie trzeba bedzie wracac do kotlowni.

Opublikowano

Coś się link podmienił. Właściwy jest taki http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3760

Potrzebuję 17kW na dom i 4 na wodę.

Wychodzi na to że ciepło zapomniało mój wynik. Tak jak pisałem zapotrzebowanie koło 20kW do tego spalam rocznie 5ton węgla obecnie. I mam 220m2

Opublikowano

Nie mogę już edytować więc nowy link poniżej:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/37n1

Opublikowano

To co piszesz dotyczy górniaka.

A do dolniaka to możesz nasypać ile się zmieśći

To jest gorniak czy dolniak w takim razie? Dolne szuflada to popielnik i wlot powietrza, dolne drzwiczki to poziom rusztu, srodkowe to drzwi zasypowe, a gorne wyczystka.

post-76999-0-01701500-1515360392_thumb.jpg

Opublikowano

Nie mogę już edytować

Możesz, możesz, tylko wynik po edycji leci pod nowy adres a pierwotny zostaje pod starym. Takie rozwiązanie wydumałem, aby zarazem uniknąć wymogu logowania oraz uniemożliwić byle komu gmeranie w raz podanych parametrach.

Opublikowano

Kotlowy Janek to jest górniak i to wyjątkowo ***. Mam taki sam.

Opublikowano

To nawet nie wiedzialem, ale fakt nie jest za fajny zeby go uzywac.. No chyba ze dwa drewienka w lecie wrzucic, zeby nagrzac wode w zasobniku. Ale po tym jak moj Jubam na ekogroszek sie zmoczyl, to uzywalem tego gorniaka i palilem w nim orzechem, groszkiem i koksem, ale niestety trzeba bylo dorzucac co 30-40 minut, bo jak za duzo wrzucilem to sie dusil, a jak za malo to wypala wszytsko w krotka chwile. Miarkownik powietrza niewiele pomagal, a im wiecej bylo popiolu w popielniku tym przeplyw powietrza sie zmniejszal i czesto rano bylo duzo niedopalonego paliwa na ruszcie.

To Ty tym ogrzewasz 210m2 ?? Moj ma 9 kW, ale teraz uzywam SAS Solid 19kW. I od 2 miesiecy walcze ze spiekajacym sie ekogroszkiem :P

Opublikowano

Jeśli do mnie to pytanie to tak mam 220m. Dzisiaj przychodzi instalator na oględziny kotłowni i zrobi jakieś wstępne wyliczenia kosztów. Niestety przeglądając internety wszystkie piece na pelet 20kW są powyżej moich możliwości finansowych. 

Przez to że do komina pójdzie wkład i kotłownia będzie do przerobienia to koszty się mnożą.

Są jeszcze 2 piece peletowe o których nic nie potrafię znaleźć a kosztują w okolicach 10k przy 23% vacie. Jest to wspomniany wcześniej witkowski ecopell mini i defro ekopell.

Witkowski nie udostępnia DTR (pisałem do nich) i palnik mają z Metalfach. Czopuch z góry

Sigma doczytałem że nie ma dmuchawy(chyba)  i nie wiem jak to wpływa na użytkowanie. Nie wiem jak z wyjściem czopucha. 

Galmet Genesis 2 odpadł ze względu na umieszczenie czopucha.

Opublikowano

Jak robisz wkład metalowy to tylko okrągły z blachy 1.4044 na nic innego nie daj się naciąć (poczytaj w tym temacie) i patrz na certyfikaty!

http://kominiarze.pl/?site=aktualnosci&more=84

Spytaj witkowskiego czy Ci nie domontują KIPIEGO do pieca (ktoś pisał że mogą za dopłatą). Wydajność gorsza od rynny na dobrym paliwie, ale za to łyka gorsze pellety.

Opublikowano

Pytałem. Nie ma takiej możliwości bo piec straci certyfikaty.

Jest jeszcze coś takiego https://www.fuego.pl/metal-fach-smart-bio-effect-20-kw.html

Skoro witkowski robi na metal fachu to metal-fach pewnie też. 

Opublikowano

Pytanie co to za palnik...

Obrotówka jest jeszcze z pellasa. Małą rynna też pewnie spoko Ze strony:

Którzy producenci kotłów montują fabrycznie w swoich urządzeniach palniki PellasX?

Lista kotlarzy którzy oferują kotły pelletowe z naszymi palnikami stale się powiększa. Poniżej zamieszczamy listę stanu na dzień 1.12.2017.

• Enka Nowa Sól – ENKA SET NATURA o mocy 12, 15, 20, 25, 35 kW, większe moce na zapytanie;
  • Mering Nowa Karczma – EKO MG o mocy 16, 22, 28, 36, 44 kW;
  • Ekoster Lubnia;
  • Wróblewski Brusy – W-P;
  • Zielke Stezyca – KPZP;
  • GT Heizung – GTH EKO o mocy od 12 do 34 KW;
  • Lumo Bio Max o mocy od 15 do 45 kW;
  • EKO GREŃ Pellet Mini od mocy 16 do 44 kW;
  • Kotły Żar – linia natura o mocy od 15 do 60 kW;
  • Galmet – Genesis i Genesis2 o mocy od 12-16-24;
  • Per-Eko – KSP Pelet i KSR Beta Pelet o mocy od 15-50;
  • Krzaczek – SKP Bio i SKP Bio Multi o mocy od 16-50;
  • Viadrus A0C o mocy od 21 do 28 kW;
  • Viadrus A2C o mocy od 20 do 30 kW;
  • MAGA P 20 PREMIUM o mocy od 20 kW do 60 kW;
  • KALVIS K2 o mocy od 16 do 30 kW;
  • Warmhaus Industrial Pellet 98-500 kW;
  • Warmhaus Black / Black Pellet 27-98 kW.

Może coś z tego ogarniesz.
Opublikowano

Połowę tej listy skreśliłem przez ceny. Połowa połowy przez moc a zarazem info o firmie. 

Zobaczymy co mi dzisiaj instalator powie a jak nic konkretnego to zostanę przy skamie PV20. Dla mnie to i tak będzie ogromny skok a i na opał starczy na przyszły sezon

Szkoda że nikt nie chce doradzić w sprawie pieca peletowego. Siedze w tych internetach i szukam jakiś głupot na których się nie znam. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.