Skocz do zawartości

KotlowyJanek

Forumowicz
  • Liczba zawartości

    58
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1 Neutralny

O KotlowyJanek

  • Tytuł
    Rozkręca się

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Sosnowiec

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    Pietrowy dom, bez piwnicy, strych ocieplony, ale nieogrzewany, steropian 8cm grubosci. Ogrzewana powierzchnia lacznie okolo 100m2
  • Instalacja
    16 kaloryferow stalowych z termostatami, w tym dwie drabinki w lazienkach, jeden maly kaloryfer stalowy bez termostatu, zasobnik CWU 100L
  • Kocioł
    SAS Solid 19kW z Tech ST550 z PID
  1. Tez mam podobnie i z 10 litrow by sie tam uzbieralo.. Jak sa spieki to oczywiscie czesciej musze oprozniac, ale normalnie to tez dwa razy w tygodniu.
  2. No to dokladnie ten sam :) A czy slyszysz jak on pracuje? W sensie czy "szkrzypi" w czasie pracy i "cyka" 2-3 sekundu po zatrzymaniu? I jak dbasz o ten palnik? W sensie jak czesto go czyscisz, wyciagasz korone, sprawdzasz nagar w kolanie i wyczystke dolna retorty? Ja po miesiacu mialem nagar juz i musialem go skrobac.. Niestety nie widzialem tego bo nie sciagalem palnika, tylko korone i czesc obrotowa, takze tak na wyczucie to czyscilem. Moja kobieta mnie juz meczy, zebym sie zajal szukaniem pracy, a ja spedzam czas na nauce palenia w piecu mojej mamy.. Jakos wole wstac o 10 i zajrzec do pieca, niz o 6 i bujac przez pol miasta do pracy :P Kobiety nie sa w stanie zrozumiec takich rzeczy :P
  3. Pewnie macie racje z tymi rachunkami, VATami i takimi tam, tylko niestety mialem czas i budzet ograniczony. Ale co w zwiazku z ubezpieczniem, domu bez wkladu kominowego? Tez nie ubezpiecza? Najgorsze jest to,ze to nie moj dom, tylko mojej mamy.. I jak wiele rzeczy sam zaczalem robic, to slyszalem "nie rob, bo zepsujesz" :P Takze brak wiary w moje mozliwosci mnie zniechecil i zaczelismy szukac fachowca.. Kominiarz byl polecony przez hydraulikow i sam mi opowiadal, ze pracuja czasem dla lokalnego bonza budowlanego, ktory wmawia klientom ze zakladaja 2mm wklad, a przywozi 1,5mm i tak oszczedza.. Mysle, ze facet nie wkrecalby mi takiej historii, samamu to robiac i wiedzac ze sprawdzenie grubosci wkladu jest bardzo proste. Ale grubosc sprawdzalem :P I jest 2mm.. Jak bede na dachu to wyciagne kawalek wkladu i zobacze co mi sie dzieje, bo na dole w wyczystce widac niestety male kropki rdzy.. No ale pytanie za 100 pkt. Czy wklady ze stali kwasoodpornej sa niesmiertelne? A i czy zasypanie go karamzytem, wplynie jakos na dlugosc jego zycia?
  4. Ciekawe :) Wcale nie zasmiecacie ;) Zauwazylem, ze duzo sie zmienia w zaleznosci od temperatury paleniska.. Niestety jedyna informacja, to ta z czujnika podajnika, a przydalby sie czujnik zaru wlasnie. Zauwazylem, ze jak ma okolo 30 stopni to, sa spieki, a kiedy temperatura rosnie do 35-40 wtedy zdecydowanie mniej lub zero spiekow. A czy w 14 kW masz tez obrotowa retorte? Ma to pewnie wplyw na temperature nadmuchu, ktora moze za bardzo wychladzac zloze, powodujac spieki. Na noc wlaczylem mu dwustan i temperatura podajnika wzrosla z 30 d0 38 i zero spiekow.. Teraz przelaczylem na zmieniony w ustawieniach serwisowych PID i zobaczymy co to z tego wyjdzie :P
  5. O super, to poszukam na skladach i zaopatrze sie w kilka workow. Szkoda tylko, ze ceny maja nieporownywalnie wieksze, niz to co teraz place za Wesola. Jeszcze jedno pytanie :) Powiedziales ze piec czyscisz 20 minut po przejsciu w nadzor.. Ale moj piec na PID nigdy nie przechodzi w nadzor haha, zawsze ma 1-2 stopnie mniej lub wiecej od zadanej. A chcialbym wiedziec jakie masz ustawione parametry w nadzorze? Czy takie same jak ustawienia fabryczne sterownika?
  6. Czyli widze, ze tez masz spieki tylko bardziej spopielone :P Tak z tym weglem na Wesolej to jest problem wlasnie, o czym wspominal ostatnio moj dostawca i prosil, zeby informowac go miesiac wczesniej o planowanym zakupie.. Ale mysle, ze to dopiero w lecie zamowie, wsypie do workow i niech sobie lezy. Wydaje mi sie, ze jak wsypuje wegiel z gornej czesci haldy w mojej piwnicy to spieka mocniej. Co mogloby oznaczac, ze jest po prostu zwietrzaly. Czekam z niecierpliwoscia, az dasz znac jak Twoje doswiadczenia z Wesola :) A tak na marginesie, to pomysl, ze ludzie za ten sam wegiel, czesto placa po 1000 za tone, a jedyne co lepsze to pewnie granulacja i ladne woreczki :P
  7. Nie mam takowej. Wszyscy fachowcy chca gotowke, bez rachunkow.. Albo doliczaja sobie VAT.. Niestety chore podatki doprowadzily do tego, ze nikt nie wystawia rachunkow, bo ludzi nie stac na placenie 23% wiecej.. I ja tez mialem do wyboru 3500, albo 4200. Tak czy siak, jak "fachowiec" jest do bani to z rachunkiem czy bez i tak nic nie zrobisz. A jak jest wporzadku to przyjedzie i poprawi , niezaleznie czy wystawil rachunek czy nie. Pamietam, ze pytalem go konkretnie, bo chailem tam zamowic strazaki na komin, ale chyba nie byl zbyt skory do podzielenia sie ta wiedza.. Moze nie chcial zebym za kilka lat sam sobie zamowil i wymienil.
  8. Zycze zeby ten problem odwlekl sie w czasie, albo zebys wogole go nie musial doswiadczyc :) Choc niestety wegiel z tego co czytam coraz gorszy do naszych piecow, gdyz wydobywaja go na coraz glebszych, bardziej oplacalnych zlozach, gdzie wegiel, niestety ma coraz wieksza spiekalnosc. A moge zapytac czym Ty palisz?
  9. Znalazlem rachunek z 2012 roku i moj tata tez kupil Jareta, ale z tego co pamieta tez zuzel byl..Ale 770 za tone :) Teraz to pewnie z 20% drozej, choc na tym forum ludzie przestrzegali przed tym, ze nie jest to dobry wegiel. Choc moze troche musisz obnizyc nadmuch, moze okolo 30-40% mocy mu ustawic, bo on mial ustawtione 100% tak, ze az ogien byl bialy :P Staruszek nie wiedzial o forach, a powiem Ci, ze mnostwo ludzi tutaj pomaga i otrzymalem wiele konkretnych odpowiedzi na moje pytania :) A to tez moje pierwsze dwa miesiace zabawy i mysle, ze mozna by napisac ksiazke o tym jak to wszystko ustawic, a i tak jedna zmienna sie zmienia, np temperatura w kotlowni, albo wiekszy ciag kominowy i juz ustawienia pieca do zmiany.. Moge zapytac, gdzie kupiles ten groch z Wesolej i jaka jest jego granulacja..? No i cena :) A i uwazaj wlasnie na granulacje, bo mi zdarzaja sie rodzynki do 40mm nawet, a slimak jak chrupie to az boli :( Ale puki co nawet zawleczki nie zerwalo, choc nie wiem jak bardzo granulacja moze wplywac na jego zywotnosc.. Poprzedni piec przez 8 lat chrupal i ,ani razu nie zerwal zawleczki. PS Te zdjecia to historia z przed dwoch tygodni.. W miedzy czasie mialem popielnik wypelniony speikami, a i teraz tez ciagle spieka i jak nie rozbije na retorcie pogrzebaczem to do popilenika leci mnostwo niedopalkow
  10. No widzisz, a tam chyba nie ma zadnej izolacji pomiedzy stala, a zaprawa. Nie wiem co to za zaprawa byla. Jest szara wygladala na zwykla cementowa, ale moze facet wiedzial co robi i uzyl czegos odpowiedniego. Wczesniejsze przylacze, bylo zalozone na rozowej zaprawie i on mowil, ze to pewnie szamotowa byla, ale sam uzywal innej.. Niestety, ale nie ma mozliwosci, zeby fachowiec zrobil wszytsko perfekt.. Facet od dachu mi polozyl pape i blache na szopie, ktore przeciekaja, hydraulicy, zle zalozyli zawor 3D, kupili pompe do wody pitnej zamiast CO, a kominiarz wmurowal kwasowke na zaprawie cementowej.. Deakrz byl juz 3 razy na poprawkach, bo mu obiecalem robote na przyszly rok, ale nie ma takiej opcji. Hydraulicy byli raz i poradzili, jak rozwiazac problem.. niestety nie usuneli przyczyny. Zawor 3D za 150 zl i pompa za 250 zalozone, ale nie dzialaja.. A komin to trudno cos powiedziec w tym momencie.. Malo kopci z niego :P
  11. Kominiarz zamawial, gdzies w okolicach Olkusza jest hurtownia..Tak jakos mi swita z tego co mowil, ale nie wiem czy z czyms innym nie pomylilem :P Kolor byl lekko szaro/srebrny z jakby blyszczacym wykonczeniem. W sumie to moglbym sparwdzic na dachu i fotke zrobic, tylko ciemno juz dzisiaj :P Ale bede musial tam wejsc i go wyczyscic, bo juz sporo sadzy w nim, a wycior mam za duzy, a i ostatnio mi sie zerwal w polowie komina i cudem go do wyczystki zepchnalem :P W miejscu spawow, mowil ze tam najczesciej przezera, pomalowal mi jakas srebrna farba, ale nie chial zdradzic swojego sekretu i skladu ani pochodzenia owej farby :P. Wspomnial tylko, ze kiedys wymienial wklad ktory sam zakladal i jedyne miejsce nieprzezarte na tym wkladzie byly wlasnie tam gdzie pomalowal.. Ciekawe czemu nie maluja calosci tych wkladow :P A daszek chyba mowil, zeby nie zakladac, zeby ciagu nie zaburzac, no i zeby czesci lotne nie odbijaly sie i nie ladowaly na blachodachowce i w polaczeniu z woda jej nie przezeraly..
  12. Witam i przepraszam za pozna odpowiedz. Place 650 zl za tone juz z dowozem. A oto moj popielnik i palenisko, kiedy wszytsko jest prawie wporzadku. Prawie, gdyz jest tez kilka spiekow co widac na zdjeciach, ale to jest nic w porownaniu z tym co czasami znajduje w popielniku :P
  13. Wielkie dzieki za info :) Doczytalem, ze ten PID uzywa tempetatury wody na wyjsciu i temperature spalin, takze tak jak mowisz, kiedy scianki wymiennika i czujnik sa zabrudzone PID sie rozjezdza. Widze ze masz tez Solida tylko 14 kw, ale z multifunem. Chcialem ten sterownik, zwlaszcza po przeczytaniu kilku opinii. Zwlaszcza ten czujnik zaru mnie ciekawil. Ale z tego co mowisz, ze Twoj piec chodzi w dwustanie, to chyba sie nie sprawdza czujnik zaru? Niestety czas oczekiwania na piec z multifunem to byl ponad miesiac, a ja musialem miec piec w ciagu kilku dni. Pozniej sie okazalo, ze SAS i Recalart, juz nie wspolpracuja, a firma TECH, badz co badz jest na rynku juz od wielu lat. Wczoraj wyczyscilem piec, po raz pierwszy kiedy byl ciagle rozgrzany :P Szybko poszlo nawet, a dluzej to chyba napelnialem zasobnik, ale po ponownym uruchomieniu go zaczelo spiekac.. Nie mogl dojsc z 52 stopni do 64.. Wlasciwie to stala w miejscu temperatura przez okolo godzine, pomimo ze byl w dwustanie na ustawieniach, ktore wczesniej sprawdzaly sie idealnie. PID rowniez nie dawal rady i wogole po przelaczeniu z dwustanu w PID, dmuchawa sie wylaczala, pomimo roznicy 12 stopni do zadanej. Dzis tez spieka czy to w dwustanie, czy w PID.. I szczerze to chu.... w te spieki, ale przez to ze sie tworza, blokuja ogien i piec sie wychladza i nie jest w stanie dojsc do zadanej w dwustanie, ani utrzymywac stalej temperatury w PID.. Majac za niska temperature ciagle podaje wegiel, tworzac nowe spieki.. I kolo sie zamyka :P Dzis znalalzem na forum kod do menu serwisowego.. Takze jutro bede zwiekszal parametry nadmuchu w PID, bo wiem, ze wiekszosc problemow powoduje zbyt maly nadmuch, przez co powietrze i plomien nie sa w stanie sie przebic przez spieki znajdujace sie na retorcie. Do tej pory moglem tylko regulowac +/- 20% korekty gornej/dolnej nadmuchu. Jeszcze nie bardzo rozumiem czym jest hallotron wenylatora i na czym polega jego praca, A wiesz cos moze na temat olei do slimakow? W liroju jest taki dostepny, choc drogi bardzo, bo 170zl za 5 litrow. Ja kupilem mniejsza butelke chyba litrowa na probe i dzieki temu slimak nie piszczy i nie "cyka" podczas pracy, a kiedy olej sie skonczy zaczyna znow byc glosny. Dodam, ze olej ma byc wlewany bezposrednio do zasobnika na wegiel. Zalety podane przez producenta to dluzsza zywotnosc slimaka, mniej halasu, lepsze spalanie.. Choc akurat tu jestem pewien, ze powoduje masakrzyczne spieki :P
  14. Ooo dzieki za szybka odpowiedz.. A ja wkleilem to samo pytanie w watku, w ktorym mialem to zrobic wczesniej :P Czyli jesli wklad wszedl ledwo, ledwo, to juz nie bede go zasypywac. Kominiarz, ktory go zakladal, byl bardzo tresciwy w porownaniu do innych "fachowcow" z ktorymi ostatnio mialem kontakt, a za wklad 10m i robote zaplacilem 3500 tys. Dal mi duzo rad i wskazowek, ale o tym wypelnieniu nie mowil, wiedzac pewnie ze i tak nie ma na nie miejsca. Niestety jednak przestrzegl mnie, ze nie ma cudow i 5,6 lat i wklad bedzie do wymiany. Dodam, ze jest grubosci 2 mm, co podkreslal kominiarz, mowiac ze wielu zaklada 1mm, tylko po to, zeby wkrotce wrocic do klienta i go wymieniac. A czy na wyjsciu komina, na dachu masz zalozony jakis daszek kominowy? Ten kominiarz, mowil zeby tego nie robic, ale do niego pada deszcz i snieg co pewnie nie pomaga w zywotnosci wkladu.
  15. Kolego redet, mam pytanie. Co masz na mysli mowiac wsypac wypelnienie? Mialem zalozony ostatnio wklad fi 180 ze stali kwasoodpornej, gdyz piec 5 klasy ma niestety zimne spaliny. Czy powinienem go czyms wokolo wypelinic? Stary komin byl dosc waski 15 na 25 jesli dobrze pamietam, wiec wklad jest owalny, a nie okragly, w kilku miejscach dotykajacy cegly w starym kominie. Poki co rdze zobaczylem tylko w okolicach drzwiczek od wyczystki, ale to chyba z powodu tego ze bylo obmurowane i tam jakas reakcja z zaprawa sie zrobila. Czy wsypanie wypelnienia, to wypelnienie tej wlasnie przestrzeni pomiedzy starym kominem, a wkladem?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.