Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witkowski Carbon 5 16Kw Platinium Plum Ecomax920P1

rymar71

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale nie mam pojęcia skąd się wzięłą ta pompa ??? I co ciekawe wskazuje, że pracuje, tylko, że ja jej nie mam  :D Mam w instalacji trzy pompy, a wg. schematu cztery.

Niezłe 43 st w kaloryfery to przecież sauna , co masz stary dom.

Opublikowano

mam stary nie ocieplony dlatego pytam pogodowka ustawia sobie na kaloryfery tak jak teraz 1 lub 2 stopnie na dworze około 43 C na kaloryfery liczę się że spalaniem zanim nie ocieple ścian , krzywą mam 1,0 , nie mogę zrozumieć jak ocieplenie ścian wpływa na oszczędności opału.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Posiadam od niedawna piec Carbon5 sterownik to platinum plus ogrzewa 120m2 budynek ocieplony zawór trójdrożny.Jak ustawić żeby nie wchodził w tryb nadzoru,w trybie nadzoru potrafi wejść w tryb wygaszania co jest nie tak .Za wszystkie porady z góry dziękuję......

Piec musi cały czas działać nie ma się odstawiać , trzeba ująć paliwa do stanu takiego by nie zaczęła spadać temp. Na kotle .powrot musi być min 55st .ja ma na piecu 57 a powrót 56,9.to mamy stabilna prace kotłapost-1379-0-34807300-1516722368_thumb.jpgpost-1379-0-04192700-1516722408_thumb.jpg

Wiadomo ze to ne ten sam ster. Ale tylko zdjęcia do wylądu.

Opublikowano

Ale komin trochę zimny. Możesz wrzucić fotki wykresu ale pojedynczo, nie grupując ich po trzy: osobno moc kotła, temp. kotła, temp. spalin, zwłaszcza temp. kotła gdy załączy się pompa ładująca cwu.

Masz na kotle (nie myl z piecem) 57C, a powrót 56,9C, czyli róznicę 0,1C noooo nic jak tylko gratulować stratę cieplną prawie zerową i do tego ogrzewasz 230m2, masz 17 grzejników + podłogówka. Myślę, że powinieneś odkręcić zawory 16 grzejników i uruchomić podłogówkę, i wyjść z jedynego ogrzewanego pomieszczenia nad kotłownią. Zapewne spalasz 2,0kg grochu na dobę. Sorry, nie kupuję tego

Opublikowano

marked jaki masz kocioł i jako sterownik ? w jakim trybie obecnie palisz

Opublikowano

rymar zrobiłem test wydajności i co dalej z groszkiem który wyrzucil podczas testu4822b00de1baeebf9756e47a4a09d642.jpg

Opublikowano

Ale komin trochę zimny. Możesz wrzucić fotki wykresu ale pojedynczo, nie grupując ich po trzy: osobno moc kotła, temp. kotła, temp. spalin, zwłaszcza temp. kotła gdy załączy się pompa ładująca cwu.

Masz na kotle (nie myl z piecem) 57C, a powrót 56,9C, czyli róznicę 0,1C noooo nic jak tylko gratulować stratę cieplną prawie zerową i do tego ogrzewasz 230m2, masz 17 grzejników + podłogówka. Myślę, że powinieneś odkręcić zawory 16 grzejników i uruchomić podłogówkę, i wyjść z jedynego ogrzewanego pomieszczenia nad kotłownią. Zapewne spalasz 2,0kg grochu na dobę. Sorry, nie kupuję tego

No cóż ja nikogo nie oszukuje bo nie potrzeby grzejniki ODKECONE NA MAX , powrót tak mam bo czasami tak się wyświetli co mam wyciągnąć czujnik bo jest za mała różnica ? Podłogowa Hm mała łazienka i wc w sumie może rury 25 mb.

Spałam teraz 19,3 kg co trochę boli.

Spaliny teraz 81 st dla mie ok .

Czy to kupisz czy nie to mi to wisi jak tak ma i jestem zadowolony.post-1379-0-84136600-1516899084_thumb.jpgpost-1379-0-97050700-1516899129_thumb.jpgpost-1379-0-61393600-1516899203_thumb.jpg

By było dobrze to trzeba mieć pasje do tego co się robi , a nie wposcic FACHOWCA HYDRAULIKA co może klop podłączy dobrze i coś tam wie ze tak może będzie dobrze ale trzeba mieć wiedzę choć trochę.

Kocioł z podajnikiem to nie piec gazowy ze jest zal / wył i ustaw temp. I reszt ma się sama robić .

Zdjęcia do góry nogami może będzie lepiej dla niedowiarkow .

Opublikowano

rymar zrobiłem test wydajności i co dalej z groszkiem który wyrzucil podczas testu4822b00de1baeebf9756e47a4a09d642.jpg

Ważysz to co wyrzucił kocioł i wpisujesz w okienko, wynik testu podajnika.

Opublikowano

marked jaki masz kocioł i jako sterownik ? w jakim trybie obecnie palisz

Kocioł 25 kw Kapid z Pleszew sterownik taki sobie ale bardzo mądry Skzp-02 .
Opublikowano

Drogi Marekd

Czytałeś post Małej to co napisałeś wogole nie ma nic wspólnego z jej piecem i sterownikiem , masz inny kocioł my to wiemy że powrót jest ważny , praca bez nadzoru itp forumowicz Mała ma inną sytuację chłop za granicą a małżonka walczy z piecem to się ceni że kobieta walczy z ustawieniami kotła . Jak dla mnie bezsensu byś pokazywał swoje wykresy i spalanie nie są adekwatne do tego jak to się ma z kotłami ze sterownikami fuzzylogic i całej reszty .

Zauważ że mała ma podobny sterownik do naszego dlatego zapytanie tu zostało napisane. Z twoich 1304 postów na forum widać że większość jest sztucznie nabijana i nic nie wnosi do wątków

jeśli masz tu pisać bzdury daruj sobie Albo pisz i doradzaj konstruktywne .

Opublikowano

fotopasjajelcz, jak u Ciebie z temp. kotła przy załączeniu pompy cwu ? U mnie bardzo podbiera temp. z kotła i później nadgania na 100% mocy żeby dobić temp bojlera i utrzymać temp na instalację. Czasami zawór na c.o. otwiera się na 100%.

Opublikowano

a powiedz mi czy dalej jedziesz na 10 KW nawet przy tak minusowych temp jakie były, piec dawał rady.

Tak. Bez problemu, dodałem tylko +10% podawania i tak zostawiam narazie. U mnie najniższa temp spadła do -7C (15.01.18) i kocioł miał swoje 70C, a 4D na c.o wyrzucał ok. 56C, przy krzywej 1,3. Tylko to nabijanie bojlera zbija mi mocno temp. kotła.

Opublikowano

Drogi Marekd

Czytałeś post Małej to co napisałeś wogole nie ma nic wspólnego z jej piecem i sterownikiem , masz inny kocioł my to wiemy że powrót jest ważny , praca bez nadzoru itp forumowicz Mała ma inną sytuację chłop za granicą a małżonka walczy z piecem to się ceni że kobieta walczy z ustawieniami kotła . Jak dla mnie bezsensu byś pokazywał swoje wykresy i spalanie nie są adekwatne do tego jak to się ma z kotłami ze sterownikami fuzzylogic i całej reszty .

Zauważ że mała ma podobny sterownik do naszego dlatego zapytanie tu zostało napisane. Z twoich 1304 postów na forum widać że większość jest sztucznie nabijana i nic nie wnosi do wątków

jeśli masz tu pisać bzdury daruj sobie Albo pisz i doradzaj konstruktywne .

Jakie bzdury pokazuje jak jest i to nie pasuje , sztuczny to może .... bawcie się dalej.
Opublikowano

fotopasjajelcz, jak u Ciebie z temp. kotła przy załączeniu pompy cwu ? U mnie bardzo podbiera temp. z kotła i później nadgania na 100% mocy żeby dobić temp bojlera i utrzymać temp na instalację. Czasami zawór na c.o. otwiera się na 100%.

mam identycznie tak jak ty.

Opublikowano

Tak. Bez problemu, dodałem tylko +10% podawania i tak zostawiam narazie. U mnie najniższa temp spadła do -7C (15.01.18) i kocioł miał swoje 70C, a 4D na c.o wyrzucał ok. 56C, przy krzywej 1,3. Tylko to nabijanie bojlera zbija mi mocno temp. kotła.

Ja akurat jadę na 11 KW Ale korektą zszedłem na -20 kaloryczność 8,9 w sumie wychodzi że 1 kg/h , ja schodzilem z krzywą grzewczą faktycznie u mnie było - 9 wywalił na 59 C na CO z pogodowki. Od Poniedziałku będę testował na ile można podnieść moc kotła by innymi parametrami zejść do 1kg/h gdzieś tu na forum czytałem artykuł że 10Kw i 1kg/ stanowczo za mało dawki paliwa by kocioł nie gonił temperatury i za mało mocy by utrzymać instalację .Ale powiem Ci że mam baniak 150 litrow jak zejdzie cały na raz temp spadła do 17 Cwu w tym momencie na piecu było ustawione 65 C to maksymalna spadła do 54 C

..Masz włączony priorytet Cwu?

Opublikowano

Ważysz to co wyrzucił kocioł i wpisujesz w okienko, wynik testu podajnika.

wyszło po zważeniu 2200 g przeliczył 8,8kg/h

Opublikowano

U mnie 14,2 kg/h

post-75343-0-71226900-1516993728_thumb.png

Opublikowano

widzę zmieniasz czas cyklu w trybie praca i widać reakcję ?

Opublikowano

Zmieniam z powodu spieków. Jeszcze nie wiem, ponieważ wczoraj przestawiłem, a teraz do 19 mam dyżur i niestety nie mam możliwości zajrzenia w retortę.

Opublikowano

też próbowałem zmieniać ten parametr lecz nie widziałem efektów dlatego korekte podawania mam na -20 i dalej zwiększam kaloryczność .

Opublikowano

Jeszcze nadmuchem będę próbował. A jak masz klapkę ustawioną przy wentylatorze? Nie chodzi mi o przysłonę wentylatora, tylko o klapkę przy wyjściu nadmuchu.

Opublikowano

szczerze nie wiem czy coś takiego mam gdzie szukać i jak to wygląda ?

Opublikowano

OK. Jak będę w domu to zrobię fotkę.

Opublikowano

Chodzi mi o to co na fotkach.

post-75343-0-93654200-1517138041_thumb.jpg

post-75343-0-80205100-1517138075_thumb.png

Opublikowano

ok zerknę dam znać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.