fotopasjajelcz Opublikowano 12 Stycznia 2018 #76 Opublikowano 12 Stycznia 2018 ok w takim razie zmieniłem Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #77 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Walczę z obniżeniem spalania ale poniżej 20 kg/24h, chyba nierealne w moich warunkach. Hmm....swoją drogą już czytałem na forum, że są Asy, którzy spalają 9kg/24. Ciekawi mnie czy cokolwiek ogrzewają prócz kotła :D
fotopasjajelcz Opublikowano 12 Stycznia 2018 #78 Opublikowano 12 Stycznia 2018 hahah kurde aż mnie serce zabolało też próbuje obniżyć spalanie ale jak na razie wywalczyłem by nie stawał w nadzorze , co ciekawe krzywa grzewcza mieszacza 1 w moim przypadku nie może być większa niż 1/5 od razu rozlacza pompę na CO czemu nie wiem , tak samo w przypadku mieszacza 2 na podłogę krzywa 1/3 też wyłącza obieg pompy. Jak na razie mam 10KW moc max 1kg/h groszku , podobnie jak u ciebie ale dalej korci mnie opcja kaloryczność stopniowo co 1 ją podnoszę ale tak co dwa dni na spokojnie .Ja mam chałupe nie ocieploną z zewnątrz tylko stropy ocieplone wełna 15 i tak się dziwie że 150kg starcza na 6 dni . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #79 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Sprawdź, czy przypadkiem nie załączyłeś sterowania pogodowego kotła.
rymar71 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #80 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Tak mam ustawiony mieszacz 1
Lagrossa Opublikowano 13 Stycznia 2018 #81 Opublikowano 13 Stycznia 2018 hahah kurde aż mnie serce zabolało też próbuje obniżyć spalanie ale jak na razie wywalczyłem by nie stawał w nadzorze , co ciekawe krzywa grzewcza mieszacza 1 w moim przypadku nie może być większa niż 1/5 od razu rozlacza pompę na CO czemu nie wiem , tak samo w przypadku mieszacza 2 na podłogę krzywa 1/3 też wyłącza obieg pompy. Jak na razie mam 10KW moc max 1kg/h groszku , podobnie jak u ciebie ale dalej korci mnie opcja kaloryczność stopniowo co 1 ją podnoszę ale tak co dwa dni na spokojnie .Ja mam chałupe nie ocieploną z zewnątrz tylko stropy ocieplone wełna 15 i tak się dziwie że 150kg starcza na 6 dni . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka W serwisówce w ustawieniach mieszacza 1 proszę zmienić obsługa mieszacza na włączona CO. Fabrycznie wybrana jest włączona podłoga i w tam wypadku jeżeli czujnik wykryje w obiegu ponad 50 stopni rozłączy pompę.
fotopasjajelcz Opublikowano 13 Stycznia 2018 #82 Opublikowano 13 Stycznia 2018 pogodówke dla kotła już dawno wyłączyłem działy się cyrki z temp. mam załączone CO dla mieszacza 1 , podłogę dla mieszacza 2 , po obniżeniu krzywych grzewczych problem ustąpił.
rymar71 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #83 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Masz TAK na wyłączeniu pompy od termostatu.Prawdopodobnie dlatego zatrzymuje pompę. Nie mogę teraz sprawdzić u siebie, bo do wieczora mam dyżur.
fotopasjajelcz Opublikowano 13 Stycznia 2018 #84 Opublikowano 13 Stycznia 2018 tak zgadza się na panelu pokojowym jest ustawione 21,5C jeśli temp zostanie osiągnięta ma wyłączyć pomogę , ale jeśli temp spadnie niżej 2 C histereze powinna się załączyć a tak się nie stało i na CO temp spadła do 26C teraz czekam jak osiągnie temp zadaną przy zmianie krzywej czy się ponownie załączy. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 13 Stycznia 2018 #85 Opublikowano 13 Stycznia 2018 czy zawor + silownik 4D ma.cos wspólnego z temp maksymalna kotła otóż do tej pory jak mi pomogłeś z podłączeniem siłownika nie było problemów sterował w obie strony , dzisiaj wyłączyłem kocioł by go wyczyścić zajęło to jakieś 40 min , włączyłem kocioł ruszył siłownik przełączyl zawór na powrót do kotła, kocioł nabijał do temp maksymalnej ale do niej nie dzoszedł zauważyłem że temp na CO spadła do 28 C siłownik stał w miejscu wyłączyłem zasilanie od pieca siłownika 4 D ponownie włączyłem , siłownik przestawił się na pozycję grzania na CO i tak zostawiłem ale teraz widzę że przebija temp zadaną pogodowo 49C zadana jest aktualna 54 C powinien juz sterować powrotem jeśli sie nie mylę .Stąd moje pytanie czy temp maksymalna kotła ma coś wspólnego z pracą siłownika 4D czy aby kocioł nie musi osiągnąć temp maksymalnej by siłownik zaczol pracować jeśli nie to coś mam dalej nie tak z siłownikiem lub jego sterowaniem Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mala Opublikowano 14 Stycznia 2018 #86 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Posiadam od niedawna piec Carbon5 sterownik to platinum plus ogrzewa 120m2 budynek ocieplony zawór trójdrożny.Jak ustawić żeby nie wchodził w tryb nadzoru,w trybie nadzoru potrafi wejść w tryb wygaszania co jest nie tak .Za wszystkie porady z góry dziękuję......
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Stycznia 2018 #87 Opublikowano 14 Stycznia 2018 czym palisz , wrzuć ustawienia z ecostera Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mala Opublikowano 14 Stycznia 2018 #88 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Niema mnie w kraju żona walczy z tym piecem palimy eko groszkiem gdzie ma przestawić żeby temperatura nie spadała ......
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Stycznia 2018 #89 Opublikowano 14 Stycznia 2018 jak nie mamy żadnych danych ustawień to sobie może gdybac , więc jak mamy pomóc musimy mieć jakieś dane by cokolwiek zadziałać Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mala Opublikowano 14 Stycznia 2018 #90 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Na piecu jest tamperatura zadaniowa 55 czas cyklu praca20 sek.wydajność podajnika 3,6kg]h,kaloryczność paliwa25,0[kwh[kg to jest w trybie praca,,,,
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Stycznia 2018 #91 Opublikowano 14 Stycznia 2018 w modulacji mocy jakie są parametry , w jakim trybie piec pracuje fuzzylogic, standard czy tryb reczny, temperatura kotła stanowczo za mała daj 65C, jaka jest moc kotła Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mala Opublikowano 16 Stycznia 2018 #92 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witam mam pytanie jeżeli w trybie praca wydajność podajnika chcę zmniejszyć to na skali mam podnieść czy obniżyć ,nap. mam 8 kg\h a chciałbym zmniejszyć na 6 kg\h .....
fotopasjajelcz Opublikowano 16 Stycznia 2018 #93 Opublikowano 16 Stycznia 2018 jeżeli zwiększasz wartości kaloryczność i wydajność to zmniejszasz podawanie ekogroszku , jeśli zmniejszasz do podawanie jest wieksze , tak jak pisał kolega lagrossa. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mala Opublikowano 16 Stycznia 2018 #94 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dzięki kolego,czy mógłbyś podac na jakich parametrach masz ustawienia w trybie praca i czy się różni tryb fozzylogic od standardowego,,,a temperature żona podniosła do 65 stopni.28 będe w kraju to wyśle fotki z moimi nastawami......
fotopasjajelcz Opublikowano 16 Stycznia 2018 #95 Opublikowano 16 Stycznia 2018 W trybie pracy FuzzyLogic algorytm regulatora dobiera i moduluje moc kotła, tak aby osiągnąć i utrzymać temperaturę kotła na zadanym poziomie. W porównaniu do trybu standardowego w którym kocioł „porusza” się po trzech zdefiniowanych stopniach mocy w trybie Jak pisał kolega wcześniej podawanie przede wszystkim zmienia się poprzez obniżanie mocy kotla. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mala Opublikowano 16 Stycznia 2018 #96 Opublikowano 16 Stycznia 2018 wydajność podajnika mamy 6]kg\h a ciebie jest 12,2 to znaczy że nasz piec więcej spala czy podnieś do np,,10 wtedy mniej będzie spalał
fotopasjajelcz Opublikowano 16 Stycznia 2018 #97 Opublikowano 16 Stycznia 2018 to znaczy że więcej paliwa podaje kolokwialnie więcej spala lub niespalony węgiel ląduje w popielniku , jaką masz moc kotła? , proponuję byś sobie przejrzał cały post od początku Rymar ma podobny piec i wrzucal ustawienia modulacji i trybu praca ,jeśli chodzi o wydajność podajnika to zwiększasz wartości podawanie ekogroszku maleje .
fotopasjajelcz Opublikowano 23 Stycznia 2018 #98 Opublikowano 23 Stycznia 2018 rymar jakim palisz groszkiem i jakiej kalorycznosci Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #99 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Kupuję w ciepłowni miejskiej, bo prowadzą sprzedaż opału i mają własne laboratorium, tak że każdą dostawę sprawdzają. Ostatnio kupiłem węgiel ekosmyczek i wg. badania laboratoryjnego kaloryczność - 23 000 - 25 000 kJ/kg, popiół 5 - 7 % i płacę 23,50 pln za worek 25 kg.
fotopasjajelcz Opublikowano 23 Stycznia 2018 #100 Opublikowano 23 Stycznia 2018 a powiedz mi czy dalej jedziesz na 10 KW nawet przy tak minusowych temp jakie były, piec dawał rady. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.