Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Kotłem Defro Sigma E 16Kw

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z kotłem DEFRO SIGMA E 16kW. Dokładnie chodzi tu o spalanie. Ogrzewam w tym momencie dom gdzie do ogrzania juz po podłogach jest 220 m2, ale grzeje w środku tylko na 15 stopni bo dom jest w trakcie wykańczania. Dom nie ma jeszcze ocieplenia bo niestety pyła brzydka jesień i ekipa nie zdązyła juz do mnie przyjść. Załączyłem piec 3 dni temu w domu było jakieś 7-8 stopni, dom dogzał sie do 15 stopni bez wiekszych problemów ale co zastanawiajace ostatniej doby gdy mial za zadanie juz tylko podtrzymywac tą temperaturę (mam regulator pokojowy) łyknął mi w 20h jakieś 30kg groszku. Pozatym w piecu ogromne spieki, zrobił mi sie jeden nawet taki który sie zaklinował miedzy palnikiem a deflektorem i podajnik nie mógł dalej pracować. Moja instalacja to 110m2 podłogówki i 110m2 grzane kaloryferami w kotłowni mam zawór 4D z siłownikiem i jak juz wczesniej pisałem regulator pokojowy do trzymania zadanej temperatury w pokoju. W tej chwili działam na PID, spalanie wydaje mi sie sporo za duże jak na te warunki pogodowe i temperature jaka chce osiagnąć w pomieszczeniach. Bardzo prosze o pomoc i wskazówki.

Opublikowano

Z tego co zdążyłem przeczytać na tym forum tak właśnie działą pid w sigmie, spalanie ekogroszku na wysokim poziomie. Musisz przejść w tryb ręczny i wyczuć kocioł 

Opublikowano

Nie chce zabardzo działać na ręcznych nastawach, wole w menu serwisowym pozmieniać trochę ustawinia PID tylko potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego.

Opublikowano

Zmieniłem ustawienia PID w menu serwisowym na

Min podawanie 1s

Max podawanie 6s

Min przerwa w podawaniu 42s

Max przerwa w podawaniu 150s

Nadmuch tak jak było fabrycznie

Zadana na kotle 60 stopni

Zadana zaworu 44stopnie

Spalanie spadło o około 10kg. Wydaje mi się że piec nie pracuje nadal stabilnie (wykres poniżej) i martwi mnie jeszcze niska temperatura powrotu bo przewaznie jest 30 stopni i czasem dochodzi na krótko do 35. Mam wyłączoną ochrone powrotu, może bedzie lepiej jak ją załacze ? A jesli tak to na jaką temperaturę proponujecie ?

post-76690-0-99733400-1514813947_thumb.jpg

Opublikowano

kocioł powinien utrzymywać min  temp około 50 stopni. Włącz ochronę powrotu. 

Opublikowano

Jaką minimalną temperaturę na powrocie mu zadać?

Opublikowano

Ustaw na 45-50 stopni 

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej pisze ...ochrone powrotu ustaw na min 50 °C ...A masz załączoną pogodówke? Jeśli tak to podnieś trochę krzywą grzewczą . Minimalna temp.zadana kotła ustaw na 65° . Trochę długa max. przerwa podawania 150s , ustaw na 65s.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wydaje mi się że mam jakiś problem z zaworem 4D. Na kotle mam zadaną 60 stopni a przy całkowicie otwartym zaworze temperatura za zaworem 45-48, gdzie ucieka te kilkanascie stopni na tak krótkim odcinku ? A z drugiej strony gdy w domu zostanie osiagnięta temperatura zadana zawór przymyka sie na 5% więc 95% ciepłej wody znowu powinno wracać do kotła i powrót powinien być zblizony do temperatury zadanej na piecu a u mnie dalej jest w okolicach 30 stopni. O co chodzi  bo ja tego nie rozumiem ?

Opublikowano

Żeby nie byc gołosłownym wstawiam zdjęcie ekranu. Jak widzicie zawór otwarty tylko na 27 procent a temperatura powrotu 27 stopni.

post-76690-0-38042300-1514889991_thumb.jpg

Opublikowano

Jezi, podeślij zdjęcia jak masz podłączony ten zawór 4D jak możesz . Bo to jest niemożliwe...coś jest nie tak.

post-76690-0-90583300-1514890442_thumb.jpg

Opublikowano

Ja mam tak zamontowany zawór 4D ...czerwone strzałki-zasilanie z kotła na instalację CO-grzejniki, niebieskie - powrót z instalacji grzejników. CWU ma oddzielne zasilanie bezpośrednio z kotła. f4ed3034a8e82d37df894ec5b4d47949.jpg

Opublikowano

Jezi, podeślij zdjęcia jak masz podłączony ten zawór 4D jak możesz . Bo to jest niemożliwe...coś jest nie tak.

Chociaż zdjęcie kiepskiej jakości i nie widać dokładnie skali na siłowniku, to wydaje mi się że masz ten zawór źle wpiety , odwrotnie i do tego jeszcze grawitacja nie do końca prawidłowo zrobiona bo bezpośrednio z zaworu 4D a powinno być bezpośrednio z kotła . Dokładnie to byłoby widać od tylu tego Twojego zaworu. Zobacz na zdjęcie poniżej i porównaj jak jest u Ciebie. I tu może być problem że on nie działa prawidłowo. 5e948a29231d8b511488487cb79990b9.jpg

Opublikowano

I jak ma ktoś jeszcze jakis pomysł?

Opublikowano

Jeszcze nie sprawdziłem, ale uściślająć powyższe zdjęcie to wygląda to tak. I jak myslisz źle jest to zamontowane ?

post-76690-0-81114500-1514899843_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli jest tak jak zaznaczyłeś skalę za siłowniku zaworu czyli "0"do lewej do prawej "10" czyli tak jak ja mam zamontowany - zobacz moje zdjęcie w poście wyżej . To jest u Ciebie zamontowany odwrotnie , czyli działa nieprawidłowo. Tam gdzie u Ciebie jest powrót powinno być zasilanie CO , a gdzie zasilanie powinien być wpięty powrotu z instalacji.

Opublikowano

Jest najprawdopodobniej żle ustawiona przegroda w samym zaworze. Trzeba ściągnąć siłownik i pokazać trzpień zaworu.

Nie trzeba nic zmieniać w podłączeniach tylko prawidłowo ustawić sam mieszacz i siłownik!!

Powrót do kotła z 4D z rury PP? 

Opublikowano

Jeśli jest tak jak zaznaczyłeś skalę za siłowniku zaworu czyli "0"do lewej do prawej "10" czyli tak jak ja mam zamontowany - zobacz moje zdjęcie w poście wyżej . To jest u Ciebie zamontowany odwrotnie , czyli działa nieprawidłowo. Tam gdzie u Ciebie jest powrót powinno być zasilanie CO , a gdzie zasilanie powinien być wpięty powrotu z instalacji.

Sam zawór moim zdaniem wpiety jest prawidłowo, porównywałem to z instrukcją zaworu i jest ok (rys. 2b), ale wydaje mi się że coś jest pokręcone z tym siłownikiem. Konkretnie wydaje mi sie że przy nakładaniu siłownika zostało cos przestawione

post-76690-0-93366500-1514901485_thumb.png

Opublikowano

Jest najprawdopodobniej żle ustawiona przegroda w samym zaworze. Trzeba ściągnąć siłownik i pokazać trzpień zaworu.

Nie trzeba nic zmieniać w podłączeniach tylko prawidłowo ustawić sam mieszacz i siłownik!!

Powrót do kotła z 4D z rury PP? 

A musi być stalowa ?

Opublikowano

To akurat w tej chwili jest najmniej istotne.

Zdjęcie trzpienia zaworu po ściągnięciu siłownika...

Opublikowano

To akurat w tej chwili jest najmniej istotne.

Zdjęcie trzpienia zaworu po ściągnięciu siłownika...

To dam rade zrobic dopiero jutro, ale czy jest możliwy tak zimny powrót przy dobrze zamontowanym zaworze i siłowniku ?

Opublikowano

To poszukaj też, czy są zawory zwrotne za pompami c.o. i c.w.u., bo na zdjęciach ich nie widać.

Zabezpieczenia kotła również nie....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.