Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę O Analize Schematu

Fus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-76096-0-15172600-1515560729_thumb.jpgWitam po nowym roku. Odezwał sie do mnie hydrałlik i zaproponował mi swoje rozwiazanie, przesyłam jego propozycje do waszej oceny. Osobiscie nie jestem do tego przekonany ale może sie mylę.

Opublikowano

Jeszcze dojdzie cyrkulacja cwu i sześć pomp w tak prostej instalacji ... Historia zatoczyła koło :)

Opublikowano

To co zaproponował Ci hydraulik to nic innego jak masz teraz. Zamiana miejscami wpięcia obiegów nic nie zmienia- i tak wszystkie obiegi niezależne podłączone równolegle.

Miałeś podane już chyba wszystkie opcje jak to rozwiązać to szukasz nie powiem czego i gdzie...

Opublikowano

Ja nie szukam dziury w całym przedstawiłem wam jak to chce rozwiązać hydrałlik, cenię waszą wiedzę i ja bym to zrobił jak w poście #99 który powstał dzięki waszej pomocy, ale nie jestem hydraulikiem jak mam z nim dyskutować to chce mieć argumenty. Więc stąt moje pytanie do was co otym sądzicie jeżeli uawżacie że to zaproponowane rozwiązanie przez hydraulika nic nie pomoże to piszcie śmiało.

Opublikowano

Hydraulik przedstawił taką propozycje, aby przerobić to jak najmniejszym nakładem czasu i srodków. Bardzo szybko po takiej przeróbce wrócisz na forum. Hajtaler już napisał, że opcji było multum, pozostało tylko wybrać najbardziej odpowiednią.

Opublikowano

post-76096-0-56729500-1515661778_thumb.jpg

Hydraulik przedstawił taką propozycje, aby przerobić to jak najmniejszym nakładem czasu i srodków. Bardzo szybko po takiej przeróbce wrócisz na forum. Hajtaler już napisał, że opcji było multum, pozostało tylko wybrać najbardziej odpowiednią.

Więc chciałbym tak przerobić jak na tym schemacie ale napiszcie czy wszystkie ZZ są prawidłowo umiejscowione.

Opublikowano

Moim zdaniem jeśli jest ZZ na powrocie obiegu CWU+drabinki, to nie potrzeba drugiego za pompą. Są  w tej chwili zdublowane, a na powrocie lepiej spełni swoją rolę niż za pompą.

Gdyby zasilanie i powrót tego obiegu były jako pierwsze od kotła (przed 4D), to wtedy bezwzględnie musiałbyś dać ZZ za pompą CWU/drabinki oraz dodatkowo na powrocie też byłby wskazany. A to dlatego, że w momencie postoju pompy CWU, pompa kotłowa może tłoczyć przez powroty do obiegu CWU/drabinki 

Opublikowano

post-76096-0-29435900-1515670665_thumb.jpg

Moim zdaniem jeśli jest ZZ na powrocie obiegu CWU+drabinki, to nie potrzeba drugiego za pompą. Są  w tej chwili zdublowane, a na powrocie lepiej spełni swoją rolę niż za pompą.

Gdyby zasilanie i powrót tego obiegu były jako pierwsze od kotła (przed 4D), to wtedy bezwzględnie musiałbyś dać ZZ za pompą CWU/drabinki oraz dodatkowo na powrocie też byłby wskazany. A to dlatego, że w momencie postoju pompy CWU, pompa kotłowa może tłoczyć przez powroty do obiegu CWU/drabinki 

OK Dzięki za informacje. Więc bedzie tak.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam za tydzień mam spotkanie z hydraulikiem w sprawie przerobienia instalacji chce tylko potwierdzić schemat z postu #185 że tak będzie ok. Chce pozostać przy obecnym przekroju 28mm, czy lepiej zmienić zas.i pow. na 5/4?

Opublikowano

Witam za tydzień mam spotkanie z hydraulikiem w sprawie przerobienia instalacji chce tylko potwierdzić schemat z postu #185 że tak będzie ok. Chce pozostać przy obecnym przekroju 28mm, czy lepiej zmienić zas.i pow. na 5/4?

czy ktoś może odpowiedzieć?
Opublikowano

Nurtuje mnie kilka pytań:
- dlaczego chcesz mieć osobne pompy na górę i dół jeżeli wystarczy jedna ?

- dlaczego są tu zawory 4D jeżeli małe 3D zrobią to samo

- jak już jest pompa kotłowa to dlaczego nie ma sprzęgła i TZM który zapewni idealne warunki pracy dla kotła ?

Opublikowano

Bo autor ma już kotłownię zrobioną i wszystko podłączone. Sześć stron wcześniej są zdjęcia.

Opublikowano

i wszystko już było powiedziane/napisane i znowu się zaczyna...

Opublikowano

Jak to się u mnie na prowincji mówi "z gówna bata nie ukręcisz". Wiec jeżeli ma to być zrobione dobrze to bym to wszystko zdemontował i wykonał zgodnie ze sztuką i nie koniecznie z wykorzystaniem istniejących elementów. "Tanie mięso psy jedzą". Dziwi mnie podejście inwestorów. Budują dom nie rzadko za pół miliona a szukają oszczędności tam gdzie nie powinni bo odbije się to czkawką w późniejszym terminie.

Opublikowano

Zostawcie zgodnie z postem 185 i rury 28, przestańcie odgrzewać trupa!'

Pomysł kolegi Digitraxa jest OK, ale wymaga wydania ponad 1000zł, a po przerobieniu wg schematu z postu 185 będzie działać dobrze.

Wg mnie TZM na ochronie kotła na eko to trochę przesada.

2 obiegi podłogi to możliwość podawania różnych temp  na każdą kondygnację osobno.

Opublikowano

Jak będzie trzymał na kotle co najmniej 20 stopni wyższą temperaturę niż chce mieć za mieszaczami, to będzie dobrze.

W kieszeń nikimu nie zaglądam, bo to nie moja sprawa, w jaki sposób kto wydaje pieniądze. Ale przypomina to zakładanie instalacji gazowej do auta za pół miliona...

Opublikowano

Jak to się u mnie na prowincji mówi "z gówna bata nie ukręcisz". Wiec jeżeli ma to być zrobione dobrze to bym to wszystko zdemontował i wykonał zgodnie ze sztuką i nie koniecznie z wykorzystaniem istniejących elementów. "Tanie mięso psy jedzą". Dziwi mnie podejście inwestorów. Budują dom nie rzadko za pół miliona a szukają oszczędności tam gdzie nie powinni bo odbije się to czkawką w późniejszym terminie.

Witam kolego może ty jesteś hydraulikiem i wszystko wiesz na ten temat a ja nim nie jestem i zleciłem to hydraulikowi który sam decydował jak to ma być ja chciałem mieć możliwość osobnego sterowania podłogą piętro i parter i tyle było mojej sugesti.Jak posiadasz wiedzę w temacie instalacji to ok ale nie dogryzaj innym.
Opublikowano

Dziękuję panowie "sambor" i "gmaj22" będzie zrobione tak jak w poście #185

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.