sgl Opublikowano 10 Stycznia 2018 #176 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Witam po nowym roku. Odezwał sie do mnie hydrałlik i zaproponował mi swoje rozwiazanie, przesyłam jego propozycje do waszej oceny. Osobiscie nie jestem do tego przekonany ale może sie mylę.
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2018 #177 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Musi założyć dodatkowo pompę na wspólnym powrocie z 4D
gmaj22 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #178 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Jeszcze dojdzie cyrkulacja cwu i sześć pomp w tak prostej instalacji ... Historia zatoczyła koło :)
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2018 #179 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Są 4 niezależne obiegi grzewcze - 2 x podłoga , CO i CW + ochrona powrotu Jak są takie wymagania to niestety tak będzie. + ew cyrkulacja.
hajtaler428 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #180 Opublikowano 10 Stycznia 2018 To co zaproponował Ci hydraulik to nic innego jak masz teraz. Zamiana miejscami wpięcia obiegów nic nie zmienia- i tak wszystkie obiegi niezależne podłączone równolegle. Miałeś podane już chyba wszystkie opcje jak to rozwiązać to szukasz nie powiem czego i gdzie...
sgl Opublikowano 10 Stycznia 2018 #181 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ja nie szukam dziury w całym przedstawiłem wam jak to chce rozwiązać hydrałlik, cenię waszą wiedzę i ja bym to zrobił jak w poście #99 który powstał dzięki waszej pomocy, ale nie jestem hydraulikiem jak mam z nim dyskutować to chce mieć argumenty. Więc stąt moje pytanie do was co otym sądzicie jeżeli uawżacie że to zaproponowane rozwiązanie przez hydraulika nic nie pomoże to piszcie śmiało.
gmaj22 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #182 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Hydraulik przedstawił taką propozycje, aby przerobić to jak najmniejszym nakładem czasu i srodków. Bardzo szybko po takiej przeróbce wrócisz na forum. Hajtaler już napisał, że opcji było multum, pozostało tylko wybrać najbardziej odpowiednią.
sgl Opublikowano 11 Stycznia 2018 #183 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Hydraulik przedstawił taką propozycje, aby przerobić to jak najmniejszym nakładem czasu i srodków. Bardzo szybko po takiej przeróbce wrócisz na forum. Hajtaler już napisał, że opcji było multum, pozostało tylko wybrać najbardziej odpowiednią. Więc chciałbym tak przerobić jak na tym schemacie ale napiszcie czy wszystkie ZZ są prawidłowo umiejscowione.
gmaj22 Opublikowano 11 Stycznia 2018 #184 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Moim zdaniem jeśli jest ZZ na powrocie obiegu CWU+drabinki, to nie potrzeba drugiego za pompą. Są w tej chwili zdublowane, a na powrocie lepiej spełni swoją rolę niż za pompą. Gdyby zasilanie i powrót tego obiegu były jako pierwsze od kotła (przed 4D), to wtedy bezwzględnie musiałbyś dać ZZ za pompą CWU/drabinki oraz dodatkowo na powrocie też byłby wskazany. A to dlatego, że w momencie postoju pompy CWU, pompa kotłowa może tłoczyć przez powroty do obiegu CWU/drabinki
sgl Opublikowano 11 Stycznia 2018 #185 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Moim zdaniem jeśli jest ZZ na powrocie obiegu CWU+drabinki, to nie potrzeba drugiego za pompą. Są w tej chwili zdublowane, a na powrocie lepiej spełni swoją rolę niż za pompą. Gdyby zasilanie i powrót tego obiegu były jako pierwsze od kotła (przed 4D), to wtedy bezwzględnie musiałbyś dać ZZ za pompą CWU/drabinki oraz dodatkowo na powrocie też byłby wskazany. A to dlatego, że w momencie postoju pompy CWU, pompa kotłowa może tłoczyć przez powroty do obiegu CWU/drabinki OK Dzięki za informacje. Więc bedzie tak.
sgl Opublikowano 20 Stycznia 2018 #186 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Witam za tydzień mam spotkanie z hydraulikiem w sprawie przerobienia instalacji chce tylko potwierdzić schemat z postu #185 że tak będzie ok. Chce pozostać przy obecnym przekroju 28mm, czy lepiej zmienić zas.i pow. na 5/4?
sgl Opublikowano 20 Stycznia 2018 #187 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Witam za tydzień mam spotkanie z hydraulikiem w sprawie przerobienia instalacji chce tylko potwierdzić schemat z postu #185 że tak będzie ok. Chce pozostać przy obecnym przekroju 28mm, czy lepiej zmienić zas.i pow. na 5/4? czy ktoś może odpowiedzieć?
Gość Digitrax Opublikowano 20 Stycznia 2018 #188 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Nurtuje mnie kilka pytań:- dlaczego chcesz mieć osobne pompy na górę i dół jeżeli wystarczy jedna ? - dlaczego są tu zawory 4D jeżeli małe 3D zrobią to samo - jak już jest pompa kotłowa to dlaczego nie ma sprzęgła i TZM który zapewni idealne warunki pracy dla kotła ?
gmaj22 Opublikowano 20 Stycznia 2018 #189 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Bo autor ma już kotłownię zrobioną i wszystko podłączone. Sześć stron wcześniej są zdjęcia.
hajtaler428 Opublikowano 20 Stycznia 2018 #190 Opublikowano 20 Stycznia 2018 i wszystko już było powiedziane/napisane i znowu się zaczyna...
Gość Digitrax Opublikowano 20 Stycznia 2018 #191 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Jak to się u mnie na prowincji mówi "z gówna bata nie ukręcisz". Wiec jeżeli ma to być zrobione dobrze to bym to wszystko zdemontował i wykonał zgodnie ze sztuką i nie koniecznie z wykorzystaniem istniejących elementów. "Tanie mięso psy jedzą". Dziwi mnie podejście inwestorów. Budują dom nie rzadko za pół miliona a szukają oszczędności tam gdzie nie powinni bo odbije się to czkawką w późniejszym terminie.
sambor Opublikowano 20 Stycznia 2018 #192 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zostawcie zgodnie z postem 185 i rury 28, przestańcie odgrzewać trupa!' Pomysł kolegi Digitraxa jest OK, ale wymaga wydania ponad 1000zł, a po przerobieniu wg schematu z postu 185 będzie działać dobrze. Wg mnie TZM na ochronie kotła na eko to trochę przesada. 2 obiegi podłogi to możliwość podawania różnych temp na każdą kondygnację osobno.
gmaj22 Opublikowano 20 Stycznia 2018 #193 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Jak będzie trzymał na kotle co najmniej 20 stopni wyższą temperaturę niż chce mieć za mieszaczami, to będzie dobrze. W kieszeń nikimu nie zaglądam, bo to nie moja sprawa, w jaki sposób kto wydaje pieniądze. Ale przypomina to zakładanie instalacji gazowej do auta za pół miliona...
sgl Opublikowano 20 Stycznia 2018 #194 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Jak to się u mnie na prowincji mówi "z gówna bata nie ukręcisz". Wiec jeżeli ma to być zrobione dobrze to bym to wszystko zdemontował i wykonał zgodnie ze sztuką i nie koniecznie z wykorzystaniem istniejących elementów. "Tanie mięso psy jedzą". Dziwi mnie podejście inwestorów. Budują dom nie rzadko za pół miliona a szukają oszczędności tam gdzie nie powinni bo odbije się to czkawką w późniejszym terminie. Witam kolego może ty jesteś hydraulikiem i wszystko wiesz na ten temat a ja nim nie jestem i zleciłem to hydraulikowi który sam decydował jak to ma być ja chciałem mieć możliwość osobnego sterowania podłogą piętro i parter i tyle było mojej sugesti.Jak posiadasz wiedzę w temacie instalacji to ok ale nie dogryzaj innym.
sgl Opublikowano 20 Stycznia 2018 #195 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Dziękuję panowie "sambor" i "gmaj22" będzie zrobione tak jak w poście #185
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.