Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę O Analize Schematu

Fus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O RB była mowa jak ma wyprowadzić ale rzeczywiście na schemacie zostało to pominięte

A ten zawór na powrocie CWU to do zdławienia przepływu przez wężownicę żeby był przepływ przez grzejniki

Opublikowano

Dokładnie tak. Koncepcje zmieniają się jak w kalejdoskopie. Ostatnią opcją zabezpieczenia było naczynie wzbiorcze na zasilaniu kotła.Dlatego nie miałem obiekcji, żeby zaproponować ZZ na powrocie. Staram się panować nad sytuacją, chociaż w natłoku schematów i propozycji niektóre elementy umykają. Szkoda że te najważniejsze... Tak jak i to, że podłączenie do naczynia wzbiorczego zostało pokazane przy bojlerze, a nie przy kotle .

Dlatego bardzo dobrze że kol. sambor i henryk1953 trzymają dłoń na pulsie :) Wniosek jest jeden: jak poprawiać schematy to konsekwentnie do końca.

Opublikowano

Co do naczynia to rozumiem o co chodzi ale z ZZ to już zgłupiałem, rozumiem że schemat jest ok tylko ZZ w innym miejscu, z naczyniem może być sporo roboty ale rozumiem żeby to wszystko działało zgodnie z schematem z postu ( 99,122 ) to jest konieczna przeróbka.

Opublikowano

O RB była mowa jak ma wyprowadzić ale rzeczywiście na schemacie zostało to pominięte

A ten zawór na powrocie CWU to do zdławienia przepływu przez wężownicę żeby był przepływ przez grzejniki

OK dzięki za odpowiedź w sprawie zawory za CWU

Opublikowano

Widzę ze kolega sgl dziala na dwa tematy. Koledzy wyżej radza to samo co i ja a kolega nie chce nawet zrobic prostego testu z cwu.

Opublikowano

Właśnie dzisiaj sprawdziłem montaż 4D i są OK, zapuściłem też pompy równolegle czyli chodzi też CWU i sytuacja wygląda następująco:

Temperatura zadana 60C powrót 50C, na zaworach zadana 22C otwarcie zaworów 50%( dosyć spore jak na 22C ). Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu z instalacją więc nie traktuję tego jako działanie na dwa tematy.

Opublikowano

A jaka temperatura wraca do mieszacza z podłogi? Sprawdzałeś montaż 4D - tzn. co konkretnie?

Opublikowano

To zalezy od odległości naczynia od kotla w linii poziomej. Według wzoru  L< 10 x a

a- wysokość rury RB od kotła do pierwszego łuku (kolanka) 

Najlepiej na wyjściu z kotła zamontuj trójnik i prosto do góry RB.

Przy takim wyjściu z kotła jak u ciebie to zbiornik powinien być w zasadzie zamontowany nad kotłem

Jeżeli będzie chciał pozostać przy minimalnej średnicy rb to owszem powinien wyjść rurą bezpośrednio pionowo od kotła co zresztą zalecałem wcześniej ale wystarczy  że podniesie średnicę rb o jeden rozmiar i odległość rb od kotła w poziomie może teoretycznie wynosić 40m - dla ścisłości

Opublikowano

Witam ponownie, przeliczyłem mniej więcej ilość wodu w moim układzie, tak więc:

w pierwszym mieszkaniu

okolo 40 mb cu22, 37 żeber grzejnikowych, drabinka łącznie ok 60L wody

w drugim mieszkaniu (te które ma zostać podłączone)

około 42 mb 3/4', 39 żeber , drabinka, jeden grzejnik płaski łącznie około 71L wody

plus zasilanie i powrót z/do kotła ok 40mb pex 25 lub 32 ?

Załączam kika fotek rzućie okiem prosze, oraz mój pomysł wpięcia się w instalację :rolleyes:

Krytyka i wskazówki mile widziane :D

post-76577-0-99879300-1513814856_thumb.jpeg

post-76577-0-44155800-1513814881_thumb.jpeg

post-76577-0-48179700-1513814900_thumb.jpeg

post-76577-0-95738800-1513814921_thumb.jpeg

post-76577-0-83966300-1513814970_thumb.jpg

post-76577-0-13502700-1513814982_thumb.jpg

post-76577-0-52396300-1513814995_thumb.jpg

Opublikowano

Właśnie dzisiaj sprawdziłem montaż 4D i są OK, zapuściłem też pompy równolegle czyli chodzi też CWU i sytuacja wygląda następująco:

Temperatura zadana 60C powrót 50C, na zaworach zadana 22C otwarcie zaworów 50%( dosyć spore jak na 22C ). Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu z instalacją więc nie traktuję tego jako działanie na dwa tematy.

Otwarcie masz tak duże bo masz mala srednice rury zasilajacej. Jesli zrobiles test z cwu to masz rozwiazanie gotowe pompa kotlowa i po problemie. Jesli nie chcesz dodatkowej pompy to niech ci hydraulik zepnie te drabinki i garaż pod pompe cwu a ta z co do obiegu kotlowego. Najprostrze i najmniej inwazyjne rozwiazanie.

Opublikowano

post-76096-0-53701500-1513840277_thumb.jpg

A jaka temperatura wraca do mieszacza z podłogi? Sprawdzałeś montaż 4D - tzn. co konkretnie?

Otwarcie masz tak duże bo masz mala srednice rury zasilajacej. Jesli zrobiles test z cwu to masz rozwiazanie gotowe pompa kotlowa i po problemie. Jesli nie chcesz dodatkowej pompy to niech ci hydraulik zepnie te drabinki i garaż pod pompe cwu a ta z co do obiegu kotlowego. Najprostrze i najmniej inwazyjne rozwiazanie.

A czy przy zwiekszeniu średnicy rur na 5/4 powinno być lepiej na 4D obecnie wyglada na to że jest zamało wody na zasilaniu i podbiera pompa która najmniejszy opór. Przy twojej propozycji pompy musza chodzić równolegle ?

Opublikowano

post-76096-0-75603900-1513840791_thumb.png

Zadana na podłoge 22C a powracajaca 18C, 4D - zdemontowałem siłowniki i sprawdziłem jak jest ustawiony, zawory zamykają się w lewa stronę a zasilanie wchodzi z prawej. tak zak na schemacie po prawej stronie.

Opublikowano

Tak. Z tym ze jesli zepniesz to co z cwu to grzejniki beda chodzic tylko wtedy gdy bedzie dogrzewane cwu ale mysle ze to nie bedzie wiekszy problem bo to nie jest glowne źródło ogrzewania i w zupelnosci wystarczy a latem i tak nie puszcza wody w grzejnik termostaty ktore masz na grzejnikach. Ja mam rure 1 1/4 cala na zasilaniu i zawor od co otwarty na 32% a 3d od podlogi na 35% i daje okolo 28st na podłogę. Grzeje podloga czesc domu a gdzie nie ma podlogi grzejniki.

Opublikowano

attachicon.gifSOf9RpV.png

Zadana na podłoge 22C a powracajaca 18C, 4D - zdemontowałem siłowniki i sprawdziłem jak jest ustawiony, zawory zamykają się w lewa stronę a zasilanie wchodzi z prawej. tak zak na schemacie po prawej stronie.

Jeśli zasilanie do 4D wchodzi z PRAWEJ strony,to zawory muszą otwierać się w LEWO a zamykać. W PRAWO.
Opublikowano

Jeśli zasilanie do 4D wchodzi z PRAWEJ strony,to zawory muszą otwierać się w LEWO a zamykać. W PRAWO.

Oczywiscie masz rację, pomyliłem się ze stroną wejścia zasilania jest od lewej strony a zawór otwiera sie w prawo i zamyka w lewo, co mysliśz o tem. powrotu z podłogi który opisałem w wczesniejszym poscie. Jak widzisz bazuję na twojej propozycji ( schemat ) możesz potwierdzić czy nic tam nie skopałem.

Opublikowano

Tak. Z tym ze jesli zepniesz to co z cwu to grzejniki beda chodzic tylko wtedy gdy bedzie dogrzewane cwu ale mysle ze to nie bedzie wiekszy problem bo to nie jest glowne źródło ogrzewania i w zupelnosci wystarczy a latem i tak nie puszcza wody w grzejnik termostaty ktore masz na grzejnikach. Ja mam rure 1 1/4 cala na zasilaniu i zawor od co otwarty na 32% a 3d od podlogi na 35% i daje okolo 28st na podłogę. Grzeje podloga czesc domu a gdzie nie ma podlogi grzejniki.

Podłogówka to główne źródło ogrzewania w moim przypadku, drabinki w łazienkach to tylko suszarka , a garaz na przełamanie temp.

Opublikowano

Lechumb już w zasadzie wyjaśnił. Praca zaworu 4D sprowadza się do proporcji przepływu i temperatury. Brak jest kolektora czy choćby grubszej rury na wyjściu z kotła. Wystarczy, że zamknięte jeden z 4D i wyłączysz na chwilę pompę cwu to drugi zawór od razu się przymknie żeby utrzymać za zaworem 22C.

Opublikowano

OK dzieki za informacje, pozdrawiam.

Opublikowano

Panowie dziękuję za wsparcie w sprawie poprawy instalacji, rozmawiałem dzisiaj z hydraulikiem który robił instalację i efekt jest taki że po nowym roku poprawki, zasilanie i powrót na większej średnicy, rozmawiałem z nim jeszcze o zrobieniu kolektora pod 4D a reszta tak jak wynika z waszej propozycji na schemacie. Z pieca wychodzi średnica 1 1/2" czy taką średnicą polecieć zasilanie i powrót czy wystarczy      1 1/4"

Opublikowano

Powrot moze zostac taki jak masz, tylko dołóż tam zwykla pompe obiegowa 25/40 i ustaw na pierwszym biegu. Zasilanie moim zdaniem moze byc to 1 1/4 cala ale niech inni jeszcze to potwierdza bo swa wiedze opieram tylko na problemach wlasnej instalacji i tym forum.

Opublikowano

Masz tam dwa mieszacze DN25 oraz CWU minimum DN20. Dla stabilności przepływów dałbym na zasilaniukolektor minimum DN40.

Opublikowano

Witam zgadzam się z twoją opinią, ale szy nie powinno być tak że średniza ru powinna być taka sama na wyjściu i wejściu z pieca. Myślałem o zastosowaniu 1 1/4" na zasilaniu i powrocie, i masz rację kolektor tez by się przydał 1 1/12" chyba że się myle to pisz śmiało.

Opublikowano

Ale jesli masz zamiar wstawiac pompe kotlowa to i tak bedziesz robil redukcje zeby ja wstawic. Duzy przekrój wstawia sie wtedy gdy ma sie nadzieje ze bedzie dzialac grawitacja a u ciebie nie bedzie dzialac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.