nazuen Opublikowano 13 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Witam. uprzejmie prosze o ocene instalacji .wedlug mnie jest gdzies blad ale jestem w tym temacie laikiem .instalator twierdzi ze zrobil dobrze a dom ciagle niedogrzany. spalanie ok 40 kg ekogroszku na dobe przy nastawach rzedu 55 stopni jeszcze wieksze. ponizej schemat instalacji.prosze o pomoc.
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Jak w załączniku.Zasobnik w obiegu pierwotnym wymiennika.Być może jest za mały sam wymiennik płytowy
gmaj22 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 13 Grudnia 2017 W obiegu kotłowym, pompa musi być na zasilaniu wymiennika a nie powrocie. PS: @ odpowietrznik już poprawił :)
krisgie Opublikowano 14 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 14 Grudnia 2017 A ten wymiennik to był jakoś liczony czy kupiony na pałę? Wymiennik powinno się dobierać do parametrów instalacji, np. przenoszona moc, delta Tz-Tp, przepływ (dobór odp pompy), temperatura na wyjściu obiegu wtórnego itp.. Przewymiarowanie wymiennika niczym nie grozi oprócz 100-200zł mniej w kieszeni a niesie za sobą pewne korzyści, czyli np mniejsza moc pobierana przez pompę na obiegu pierwotnym (bo może pracować na niższym biegu), mniejsza różnica temp pomiędzy temp kotła a wyjściem na instalację itp.. Tak jak koledzy @ :P nadmienili pompa raczej na zasilaniu ale uwaga na montaż - jeśli naczynie w kotłowni to nie schodziłbym poniżej 1m słupa wody pomiędzy pompą a poziomem wody w naczyniu z uwagi na możliwą kawitację i zapowietrzanie. U mnie jest ok 70-80cm (nie pamiętam) i przy 70C na kotle pompa zaczyna kawitować więc trzymam bezpieczne 60C. Tak czy inaczej, po mojemu jeśli tyle spala to znaczy że przepływy raczej niezakłócone i nie zapowietrzone i pozostaje - duży odbiór ciepła w budynku który wymaga wygrzania (nowy budynek?) - złe ustawienia kotła - za duży ciąg kominowy - siano a nie ekogroszek - być może za słaby wymiennik ale to nie wiadomo na razie Jeśli wymiennik byłby "za mały" to pomieszczenia byłyby niedogrzane ale kocioł nie mogąc oddać mocy często wchodziłby w podtrzymanie a z ilości spalonego opału to nie wynika :D
odpowietrznik Opublikowano 15 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Nie jest pewien czy zaproponowany przeze mnie schemat w poście #2 autorowi tematu jest poprawny dlatego chciałbym prosić kolegów o ustosunkowanie się.Wątpliwości dotyczą lokalizacji pompy na obieg grzejnikowym,czy nie powinna ona być za odejściem na podłogówkę(załącznik) bo lokalizacja jak w poście #2 powoduje iż pompa grzejnikowa i podłogowa działają w szeregu?(będzie zasysać w wymiennika hm..)
odpowietrznik Opublikowano 15 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 15 Grudnia 2017 A jaki Ci się podoba?)Pewnie bez wymiennika)ale jak już jest czy nie da się z tego schematu wymodzić czegoś sensownego?
gmaj22 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 15 Grudnia 2017 W mojej ocenie należy wyjść od tego, że wymiennik płytowy pracuje przeciwprądowo oraz pompy powinny tłoczyć do wymiennika a nie z niego ssać :) Dlatego pompa obiegu kotłowego na zasilaniu, zaś instalacyjnego na powrocie. Przeniósłbym zabezpieczenie wymiennika od strony instalacji bezpośrednio przed wymiennik, bo teraz jest "pod prąd" za filtrem. Zresztą tam filtr niepotrzebny, skoro i tak będzie przed pompą na powrocie wymiennika. ZZ nie za pompą na powrocie a na wyjściu z wymiennika. Obieg kotłowy: wyjście z kotła co najmniej 5/4 cala, potem odejście na wymiennik Cu28, dopiero wyżej odejście na CWU - Cu22 i pionowo do ZW Cu28.
odpowietrznik Opublikowano 15 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 15 Grudnia 2017 To tak było w poście #2 i gdyby były tylko grzejniki to wiadomo nie ma problemu ale tu mi "bruździ" ta podłogówka) Mówiąc zabezpieczenie wymiennika masz na myśli grupę pompową?że na obiegu wtórnym powinna być za pompą a przed wymiennikiem?Ja bym tego typu instalacji nie robił na wymienniku płytowym.Jak powodem tego że został zastosowany wymiennik płytowy było to że nie było możliwości poprowadzenia rury do naczynia układu otwartego to trza było zrobić kocioł w układzie zamkniętym.
gmaj22 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zabezpieczenie układu po stronie instalacji jest zbiornikiem membranowym i musi być między pompa a wymiennikiem Przed pompą bym nie dawał, bo na takich konsolach oprócz ZB są jeszcze odpowietrzniki automatyczne. PS: wyedytowano "wielbłąda" z ZZ ;)
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Te schematy z 2 pompami za wymiennikiem nie zawsze działają prawidłowo, często są kłopoty z przepływem przez wymiennik, wtedy montaż pomp w szeregu czasem pomaga. Tu trzeba określić która instalacja grzewcza jest podstawowa i pod nią wykonać obieg wtórny. Jak ja robię takie kombinacje to staram się dać pompę na powrocie wymiennika, a na zasilaniu 2 pompy na odbiory- przeważnie działa nieźle.
gmaj22 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Generalnie unikam takich wymienników ze względu na jego budowę w konfrontacji z jakością wody jaka używana jest w c.o.
odpowietrznik Opublikowano 15 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Te schematy z 2 pompami za wymiennikiem nie zawsze działają prawidłowo, często są kłopoty z przepływem przez wymiennik, wtedy montaż pomp w szeregu czasem pomaga. Tu trzeba określić która instalacja grzewcza jest podstawowa i pod nią wykonać obieg wtórny. Jak ja robię takie kombinacje to staram się dać pompę na powrocie wymiennika, a na zasilaniu 2 pompy na odbiory- przeważnie działa nieźle. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem)Coś w tym stylu?
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Tak coś w ten deseń, tylko trzeba dobrać biegi pomp , a na grzejniki to z autoadapt.
Gość mak Opublikowano 15 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ogólnie koncepcja jest błędna. Akurat wydaje się że najmniejszym problemem będzie wymiennik (chociaż jego dobór sprawdzić) trzeba ale do stronie ogrzewania są 3 pompy pracujące na jednym rurociągu, i do tego nie wiadomo jakiej średnicy są te rurociągi ( znając życie pewnie CU 28) i to jest problem nad którym powinien pochylić się inwestor. Drugi poważny błąd to grzejniki i podłogówka na wspólnym rozdzielaczu, to jest zawsze problematyczne podłączenie do tego trudne do regulacji hydraulicznej i praktycznie nie sterowalne . Zgadzam się z kolegami że powinno przenieść się podgrzew cwu na obieg kotłowy. Ale wydaje się że powinno też podzielić CO na część podłogową i grzejnikową. Było by wtedy łatwiejsze do regulacji Patrząc na schemat wydaje się to trudne do realizacji ale schemat kol. odpowietrznika idzie właśnie w tym kierunku. A poza doborem pomp radzę przyjrzeć się średnicom rurociagów
shogunzlasa Opublikowano 15 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 15 Grudnia 2017 A ja się dalej pytam po kiego wała ludziom takie kombinacje... Po co tam ten wymiennik - grzejniki tam zgniją czy co?Rozumiem wymiennik gdzie mamy 2 substancje (glikol, woda), jakieś problemy z ciśnieniem czy cuś, ale po co ze stratą mieszać wodę z wodą?
nazuen Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #18 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Witam szanowni forumowicze.Bardzo,bardzo dziekuje za tak liczny odzew i CHĘĆ POMOCY.Może opisze jak to jest wg mnie. Instalacja została wykonana 5 lat temu, instalator był z polecenia i w tamtym czasie miało byc to wykonane tak ze jak przyjade do domu (poniewaz pracowałem za granica) to sobie to załącze i bede korzystał z wytworzonego ciepła. Jednak charakter pracy sprawil ze praktycznie nie korzystalem z ogrzewania. przyjezdzalem do domu na 2-3 dni wiec nie właczalem pieca poniewaz wiedzialem ze zanim wychlodzony dom sie nagrzeje to juz bede musial wyłaczyc. ogrzewalem w tym czasie 1 pokoj kominkoem. dwa lata do tyłu użyczylem mojego domu koledze który nie miał sie gdzie podziac z rodziną i ten czas przypadł akurat na zimę. wszystko mu wyjasniłem co gdzie jak sypac,jak palić.etc. i wtedy doszły do mnie pierwsze sygnały ze coś jest nie tak poniewaz dzwonił do mnie i przekazywal ze pali na okragło a temp w domu nie przekracza 15-16 stopni.Dom był juz wtedy ocieplony.200m2 poza garazem i pokoju nad nim ( z tymi dwoma wiecej jest 280)ale te dwa miejsca zostały wogóle wyłaczone z eksploatacji poniewaz zakrecilem tam zawory. w instalacji był glikol wiec mogłem tak zrobic.oczywiscie pomieszczenia zostaly calkowicie odizolowane od reszty domu.deski plus wełna. Od zeszlej zimy uzytkuje sam w/w instalacje i przekonałem sie ze własnie jest problem.instalator po moich monitach i awanturach przyjechal ,owszem wymienil ten nieszczesny wymienik na wiekszy odpowietrzal instalacje sprawdzal pompy i stwierdzil ze jest ok. poprosiłem wiec aby nauczył mnie korzystac z tego poniewaz moze ja jestem debil z miasta i nie wiem o co chodzi. Umówilem sie z nim za tydzien kiedy wszystko bedzie w tym czasie pracowało i sprawdzimy temperatury. oczywiscie nie przyjechal i mój kontakt sie z nim urwał.Stad moje zalogowanie na tym forum, i dalej wyglada to tak odpalam piec właczam prirytet bojlera i czekam. temperatura w bojlerze ustawiona na 38 stopni ogrzanie zajmuje ok godziny. czasem zeby bylo szybciej wrzucalem na retorte troche drzewa, potem piec przelaczal sie sam na ogrzewanie domu i praktycznie sie juz nie wyłaczal. nie dobijal do temp.zadanej. zawsze brakowalo mu 2-3 stopnie do wyłaczenia. probowalem krecic zaworem3D zamykałem 1 obieg na parter potem na poddasze i to niewiele zmieniało.czasem dorzucalem drzewa. dokupilem wskazniki temperatury i sprawdzalem jaka woda na zasilaniu jaka na powrocie. wnoski sa takie ze roznica pomiedzy dwoma obiegami to ok 2-3 stopnie ale wiadomo uzaleznine jest to od ilosci grzejnikow i wogoleg.roznica miedzy temp .zadana a wyjciem za pompa to juz8-10 stopni. kotłownia jest w piwicy, pierwszy rozdzielacz znajduje sie nad sufitem w odległosci 1,5 m od pieca drugi na poddaszu ok4 m. Na parterze znajduja sie 4 grzejniki plus podlogowka 23m2powierzchni a na poddaszu jest ich 6 i podglogowka 9m2. podlogowka na parterze ma 3 rtl ale je wogole zdemontowalem i sa otworzone na full. zostawilem 1 rtl na poddaszu i on odkrecony jest na całosc. na kaloryferach tez zdemontowalem glowice,przeplyw ustawilem na max,czyli6. idalej nic sie nie zmienilo piec sas 23kw na ekogroszek ze stala retorta kaloryfery radson zasilanie od dolu podlogowka 16pex. reszte zamieszcze po pomiarach srednica rurek etc = zdjecia. kotłownia wykonana w miedzi chyba fi 32 te głowne pompy grandfoss bojler 300l woda ze studni własna. serdecznie dziekuje jeszcze raz za zainteresowanie i podpowiedzi. z powazaniem JAn
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 16 Grudnia 2017 A ja się dalej pytam po kiego wała ludziom takie kombinacje... Po co tam ten wymiennik - grzejniki tam zgniją czy co? Rozumiem wymiennik gdzie mamy 2 substancje (glikol, woda), jakieś problemy z ciśnieniem czy cuś, ale po co ze stratą mieszać wodę z wodą? Zanim norma dopuszczała montaż kotła na paliwo stałe w kjładzie zamkniętym, była to mozliwośc, zeby zamontować obieg kotłowy w otwartym, instalacje zas w zamkniętym.
sambor Opublikowano 16 Grudnia 2017 #20 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ale Sambor bredzisz! "KoKo" wypiłeś po robocie się czy może zaczadziłeś się? Napij się zimnej wody, zażyj chłodnej kąpieli to może Ci się poprawi, na otrzeźwienie umysłu wpływa to bardzo pozytywnie! Jako że nie interesują mnie pyskówki z burakami a niestety, co piszę z ubolewaniem, bo zawsze z szacunkiem podchodziłem do twoich opinii, okazałeś się zwykłym burakiem, dlatego uważam że najwyższa pora zakończyć przygodę z forum i usunąć konto co z dniem dzisiejszym robię. Jak bredzę to odpowiem ci jak burak burakowi - Wyluzuj buraku! Hasta la vista, baby
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ale powyższy post raczej nie tutaj miał się pojawić? https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25344-wydzielone-z-problem-z-instalacj%C4%85-wysokie-spalanie-a-budynek-niedogrzany/
krisgie Opublikowano 16 Grudnia 2017 #23 Opublikowano 16 Grudnia 2017 @nauzen Ja nie "z branży" wiec mogę coś źle zinterpretować. Widzę to tak: - glikol w instalacji - jeśli on tam dalej jest to trochę gorzej oddaje ciepło więc przepływ musi być większy niż dla wody, pytanie jakie jest stężenie, jeśli dobrze pamiętam to powyżej 50/50 mogą być problemy z przepływami (gęstość, lepkość itp) - 8-10C to normalne, wymiennik nie wystawi na wyjściu takiej temp jak na kotle więc na nim powinno być odpowiednio wyżej niż potrzebne na dom (o te 8-10). Może przez to dom niedogrzany? - kocioł pracuje cały czas - może pracuje na PID i wtedy to też normalne - duże spalanie - może kiepskim opałem palisz lub złe ustawienia kotła Jeśli dopiero zacząłeś palić to może też budynek wymaga dogrzania i wtedy potrzebuje więcej spalić. Reasumując, ja bym po pierwsze zawołał kogoś do tego kotła by go dobrze ustawił (może za mocny nadmuch i wszystko leci w komin) i podniósł temp zadaną na kotle.
odpowietrznik Opublikowano 16 Grudnia 2017 #24 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Nie wiem po co ten zaw.3D jak za obniżenie temp.na podłogę są odpowiedzialne RTL-e,po co obniżać i tak już "niską"temp.z wymiennika,bez tego 3D pójdzie sobie maksymalna temp.(i tak marna z tego co piszesz )z wymiennika na grzejniki a zamontowane na nich zawory termostatyczne pozwolą wyregulować temp.w poszczególnych pomieszczeniach.3D miałby sens gdyby były rozdzielone obiegi grzejniki z podłogówką (wtedy RTL-e byłyby zbyteczne)Jak już było wspomniane podłącz zasobnik w obiegu kotłowym,tak jak teraz masz przy stratach na wymienniku płytowym grzeje się dłużej bo go zasila niższa temp. Może mniejszą różnicę temperatur pomiędzy obiegiem kotłowym a instalacją można osiągnąć zwiększając bieg pompy na grzejniki.Tak czy inaczej instalacja jest błędnie wykonana ja bym nie robił na wymienniku płytowym przy dwóch obiegach grzewczych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.