Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Rynnowy Ekonomia Co To Znaczy

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

panowie medytuję nad rozwiązaniem problemu ciągłego grzania i biorę pod uwagę pompe ciepła gruntową ale używana lub kocioł podajnikowy niezbt drogi ot taki na kilka lat max do 10 lat aż zabronią palić tymi kotłami i znalazłem w miarę sensownej cenie kocioł tylko tam jest podajnik rynnowy i tu mam pytania czy on jest jakoś strasznie gorszy od tego retortowego czy da się tym bezproblemowo palić ?

tu tekst sprzedawcy

Przedmiotem oferowanym na sprzedaż jest kocioł z podajnikiem ślimakowym na paliwa stałe:groszek standardowy eko-groszek,miał,pellet.W kotle tym zastosowano palnik rynnowy typu EKONOMIA nazwę swą zawdzięcza możliwości spalania najtańszego na rynku węgla typu miał i groszek zwykły.Niestety trudno jest kupić miał węglowy bardzo wysokiej jakości.Węgiel typu eko-groszek i groszek zwykły to paliwa zazwyczaj dobrej jakości różniących się ceną i granulacją ,eko-groszek to opał o rozmiarze od 8 do 25 mm groszek tradycyjny natomiast od 25-40 mm.W palniku typu EKONOMIA zastosowano system kruszenia węgla do wymiaru możliwego do podania przez podajnik ślimakowy do paleniska. Kocioł zbudowany jest z stali atestowanej kotłowej o grubości 6 mm. Z pionowym układem kanałów spalinowych, co w dużym stopniu wydłuża obieg spalin,powoduje maksymalne wykorzystanie energii cieplnej.

Opublikowano

Wklej zdjęcia tego ustrojstwa,z którego roku jest kocioł?

Jeżeli to jest rynna starego typu,to droga przez mękę,odradzam.

Mam nadzieję,że ten klamot nie ma wodnego rusztu,bo w połączeniu z rynną przeklniesz dzień zakupu...

Opublikowano

Rynna rozwiązuje pewne problemy tworząc inne. Ciężko zerwać zawleczkę, można palić gorszym opałem, miałem, owsem itd. Za to rynna kopci, sadzi i ma problem z małą mocą, jest nieekonomiczna. Ja po dwóch latach walki z tym dziadostwem dałem sobie spokój i założyłem zwykłą retortę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Palę już kilka sezonów,miałem stalowy z wyglądu jak ten który podałeś na allegro.W pażdzierniku założyłem APR Witkowskiego,całkiem inne palenie,palę odpadem z czyszczenia rzepaku i zbóż/2t za 100zeta/,pewnie w styczniu pójdzie swój owies.Dla mnie ok dla innego gniot

Opublikowano

Palnik Witkowskiego z deflektorem to inna liga,reszta szrot.

Rynna,a "rynna" to duża różnica...

Opublikowano

Jesli jestes mocno EKO to tylko gaz lub PC.

Opublikowano

Witam

Ja mam palnik rynnowy z zapalarką przy kotle defro sigma 16kW i jestem zadowolony :) nie mam z nim kłopotów i palę eko.

Ale na przyszły sezon sobie zmieniam na pellet i tylko kocioł zostawiam :) Reszta na sprzedaż :)

Coś takiego

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24702-zestaw/?do=findComment&comment=330644

Gość berthold61
Opublikowano

Jesli jestes mocno EKO to tylko gaz lub PC.

Tak będzie ale za 10 lat , teraz jestem wypompowany po kupnie domu i generalnym remoncie , ale muszę coś kombinować i jakoś przetrzymać do czasu aż każą wyrzucać obecne kotły mój jest 3 klasy więc prawdopodobnie 2027 rok , chciałem jakoś po taniosze mieć stałopalność dlatego szukam kotła w sensownej cenie do 5,5 tys max bo więcej na razie nie mogę wydać , aha gazu nie ma i pewnie za 10 lat też nie będzie

a ten  w razie porażki zostanie dolniak od biedy a to zawsze lepsze od górniaka

https://www.olx.pl/o...html#ca78a25a2d

Ale ludziska jesteście rozbestwieni :D  10-15 lat temu pewnie te kotły były szczytem techniki a wy mi to obrzydzacie - no i bardzo dobrze :D

Opublikowano

Przecież za te pieniądze zakładasz Kipi 20kW do swojego świeżego kotła i się nie obtykasz z węglem.

Po cholerę chcesz zmieniać kocioł?

Gość berthold61
Opublikowano

Bo co teraz bym nie zrobił to tak czy inaczej wtopię z kasą niestety , bo w 2027 trzeba wymienić na nowe , dolniak na kilka lat palnik kipi też na kilka lat bo nikt tego nie uzna jako 5-ta klasa bo kocioł z rusztami , teraz raczej chodzi o to aby w miarę tanio poprawić stałopalność , dom mam już docieplony i ściany i wełna na dachu

te 4 -5 tys za podajnikowca bym był w stanie dać byle jako tako objechać , palnik kipi rotary dawno mi po głowie chodzi tylko mam obawy że za rok dwa pellet będzie po 1300zł oby nie

Opublikowano

Jak masz w czym palić to pal. Bez nerwowych ruchów. Idzie dobra kasa z Brukseli na OZE, będą dotacje na fotowoltaikę i pompy ciepła.

Opublikowano

Bo co teraz bym nie zrobił to tak czy inaczej wtopię z kasą niestety , bo w 2027 trzeba wymienić na nowe , dolniak na kilka lat palnik kipi też na kilka lat bo nikt tego nie uzna jako 5-ta klasa bo kocioł z rusztami , teraz raczej chodzi o to aby w miarę tanio poprawić stałopalność , dom mam już docieplony i ściany i wełna na dachu

te 4 -5 tys za podajnikowca bym był w stanie dać byle jako tako objechać , palnik kipi rotary dawno mi po głowie chodzi tylko mam obawy że za rok dwa pellet będzie po 1300zł oby nie

Moja wcześniejsza wypowiedź była czysto retoryczna.

Za 10 lat ja też będę EKO.

A teraz mam "bezobsługową" i "samoczyszczącą" HAHAHA rynne w 3 klasie i nią palę! Oglądam również na tym forum zdjęcia z wnętrz kotłów 5 klasy! Tak tych EKO kotłów co są dożywotnio dopuszczone do użytkowania! I często widze tyle sadzy i smoły co nawet przez myśl mi nie przechodzi że można to wyprodukować!!!

Jak umiesz palić to i w górniaku się odnajdziesz, jak nie masz pojęcia to i 5 klasa nie pomoże.

Jeśli zależy Ci tylko na obsłudze kotła (tzn. na jego automacie) to wstaw chłopie używany palnik (jaki by nie był) do swojego kotła i 10 lat poczekaj. Tak mi sie zdaje...

Opublikowano

Berthold, a czy takiego Witkowskiego włożysz przez drzwiczki do swojego GS? Sam palnik nie jest drogi.

ps. jak z szamotem masz doświadczenie, to spokojnie taką rynnę jeszcze poprawisz.

Opublikowano

Pewnie że tak ostatnio zrobiliśmy u znajomego taka modyfikacje do zwyklego kotla zainstalowalismy rynne od witkowskiego pali się rewelacja.Wstawialismy w bok kotla wycielismy spód kotla wyspawalismy podstawe z dzwiczkami zboku zainstalowana rynna dzień roboty koszt niecale 3tys.

Gość berthold61
Opublikowano

W bok kotła nie ma opcji bo to defro optima komfort a jak wiadomo ten kocioł ma płaszcz wodny wszędzie ,boki,ruszta ,półki ale nigdy nie słyszałem że drzwiczkami też się to wkłada ? , do góry go podnieść raczej nie da rady aby skrzynię włożyć bo niska piwnica a ten bydlak już jest wysoki ,

Opublikowano

Drzwiczkami może i włożysz rynnę ale jak popiół będziesz wyciągał ,trzeba też mieć na uwadze ile budynek potrzebuje tej mocy z tego palnika .Ta rynna wygląda na oko z 30 kW i raczej nie zejdzie z mocą dobrego spalania w okolice 2 kW bo chyba tyle potrzebuje twój budynek w przeciętny  dzień  zimy.Kiedyś miałem taką małą rynnę zrobioną tłokową i wkładałem ją w drzwiczki bawiłem się w takie testy zanim przebudowałem kocioł na podajnik ślimakowy  :D

Dla twoich potrzebnych mocy to raczej szukaj palnika małego coś z ardeo obrotowego ,batory,albo SV 100 ten może by jakoś dało się do drzwiczek wstawić a popielnik zrobić nowy jak nie da rady podnieść  kotła to podkopać się pod nim i wstawić popielnik pod kotłem chyba wiesz że ja tak mam zrobione ;)   :D

Opublikowano

W bok kotła nie ma opcji bo to defro optima komfort a jak wiadomo ten kocioł ma płaszcz wodny wszędzie ,boki,ruszta ,półki ale nigdy nie słyszałem że drzwiczkami też się to wkłada ? , do góry go podnieść raczej nie da rady aby skrzynię włożyć bo niska piwnica a ten bydlak już jest wysoki ,

Kolega buduje kompletne podajniki dostawiane przez drzwiczki/wersja na kółkach/ albo montowane z boku po wycięciu otworu/też to robią/.Mam podajnik od niego tylko ze względu że mój kociołek jest mały mam dorobioną skrzynkę na której stoi piec.Do niej jest przykręcony podajnik z boku,jest zarazem popielnikiem

Opublikowano

Jak lubisz majsterkować,możesz pomyśleć po sezonie grzewczym,w przerobienie swojego kotła np. w taki sposób,żeby zmieścił się na wys. do Twojej kotłowni.

Wykastruj swoje Defro z popielnika i wodnego rusztu,zostawiając tylko przerobione drzwiczki nad rusztem.

Po wycięciu i wstawieniu pasków blachy w płaszczu wodnym wstawisz na gotowy zestaw podajnikowy z popielnikiem.

Zgadzam się z kol.@Marcus,że na tak małe zapotrzebowanie lepszy będzie najmniejszy Ardeo lub Batory.

post-50212-0-42120400-1513066014_thumb.png

Gość berthold61
Opublikowano

j
a kiepsko spawam a fachman trochę weźmie aby wyciąć ruszta , sama skrzynia z kompletem to też ponad 3 tys , ciężki temat , po głowie chodzi mi pomysł aby to olać a za tą kasę zawołać koparkowego kupić ze 600-700mb rury pp 32 i *** cały ogród i zrobić dolne źródło do pompy ciepła i czekać na alarm aż będą straszyć mandatami to dopiero zakładać nawet używaną pompę ciepła a do tego czasu palić w górniaku ale to powoli mnie męczy

Opublikowano

Ciekawe, że nie męczy cię pisanie w kółko o tym samym, teraz to się na podajniki zabrałeś, a niedawno był DS i PC .

Został jeszcze gaz z uwzględnieniem LPG i pellet oraz elektryka z PV na dachu.

Przepraszam za OFF TOP , ale to tak wygląda

Gość berthold61
Opublikowano

Sambor wiem że to męczące ale jak człowiek ma kichę we łbie to tak wygląda , zamiast zdecydować i robić ale u nas to na dobrą sprawę nie wiadomo co dobrze zrobić , wiem że męczy mnie rozpalanie ale jest tanio , dolniak hm dobry ale to podobnie jak gs a być może gorzej , podajnik pewnie by rozwiązał sprawę ale znów aby było ok to 10 patoli nie moje bo te tańsze uważacie że do dupy i ja w to wierzę , zostaje pompa gruntowa używana lub chyba najbardziej realne to założenie tego palnika peletowego kipi bo najmniej ingerencji kombinacji tylko jak długo pelet będzie w cenach akceptowalnych ? w sumie zawsze idzie palić węglem a kipi służyć może jako dmuchawa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.