Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa Grzejniki Podłączone Z Jednego Wyjścia Rozdzielacza I Pex 16- Problem

bubel500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem, przerobiłem starą instalację CO na pex i rozdzielacz, i wszystko gra, no, ale pokój na piętrze (poddaszu) jest niedogrzany, mam tam jeden grzejnik 60x100 dwupłaszczowy, a że nie mam już wyjść z rozdzielacza postanowiłem przed pierwszym grzejnikiem na poddaszu dać trójnik, i po drugiej stronie pokoju dać drugi grzejnik- jednopłaszczowy 60x80. Problem w tym, że ten drugi grzejnik nie grzeje, ale jak zamknę pierwszy to drugi grzeje, w czym problem, w podłączeniu czy może stary grzejnik jest zapchany czy coś ? Drugi grzejnik oddalony jest o 4 metry od pierwszego- jest on na przeciwko na drugiej ścianie, pexy lecą za regałem jak na razie.

dodaje zdjęcia jak to jest podłączone, i liczę na pomoc bo zimno :)

10229189_DSCF0024.JPG10229191_DSCF0026.JPG10229193_DSCF0025.JPG10229188_DSCF0027.JPG10229190_DSCF0028.JPG10229192_DSCF0029.JPG

Opublikowano

Musisz skryzować ten pierwszy grzejnik - przydławić przez niego przepływ. Na trójnikach tego nie zrobisz. Sprawdż, czy pod głowicą na zaworze jest metalowy lub plastikowy  pierścień z "cyferkami". Często wstępnie ustawiane na płukanie, czyli "N" - pełny przepływ. Ustaw na 4 - powinno być dobrze.

post-51897-0-59522600-1512675896_thumb.png

Opublikowano

ustawiłem na 4, zaraz odpowietrzę, poczekam kilka minut i dam znać czy pomaga :) 

Opublikowano

zrobiłem tak, nic nie dało

Teraz z drugiego grzejnika wywaliłem ten zawór, zaślepkę dałem, od razu zrobił się gorący, więc ustawiłem ten pierwszy na 6, i zobaczymy co będzie, będzie dobrze?

Opublikowano

Zwiększ ciśnienie/przepływ. Pompa na wyższy bieg. Daleko masz te grzejniki?

Opublikowano

pompa chodzi na dwójce, myślę że to wystarczy, grzejnik od grzejnika jest ok 4m. na razie grzeją oba, zobaczymy jak będą zachowywały się jutro, się odpowietrzą, pogrzeją trochę,

Opublikowano

Czy wkładka termostatyczna była kupiona razem z małym grzejnikiem? I czy głowica jest na pewno dostosowana do tej wkładki? 

Opublikowano

grzejniki kupiłem używane, ten duży był z tą wkładką i tą głowicą. Mały był tylko z wkładką, teraz została wywalona, a duży pod głowicą ustawiony na maxa czyli na 6, a na głowicy też na maxa. Będzie dobrze działało ? 

Opublikowano

No to ostatnie pytanie: czy jesteś pewien, że w tym drugim grzejniku zasilanie masz podłączone do króćca po wewnętrznej stronie grzejnika? Czyli po wyciągnięciu wkładki grzejnik czasem nie grzeje od dołu?

Opublikowano

Powinienem od razu o tym pomyśleć, jak tylko wspomniał, że wywalił wkładkę i zakorkował. :)

Opublikowano

Nie ma mowy o pomyłce, zasilanie jest podłączone od wewnątrz, rano wstaję, drugi grzejnik zimny :/ więc ten pierwszy przestawiłem na zaworze na 4, i drugi zaczyna robić się ciepły, ciekawe czy to coś pomoże :)

Opublikowano

Na "4" to przy tym grzejniku VK22 600/1000 i zasilaniu 55-60 C powinieneś uzyskać ok. 1000-1100W (z pamięci piszę - mogą być niewielkie różnice) Mówię oczywiście o nastawie wstępnej na pierścieniu, a nie o nastawie głowicy termo. Jednak wracamy do początku - kryzowanie :)

W zasadzie to mógłbyś ten mniejszy grzejnik zostawić bez zaworu i głowicy - niech grzeje non-stop. Za utrzymanie temperatury niech odpowiada ten większy z głowicą

Opublikowano

Ciekawe czy ustawiając większy na 4 to wystarczy? bo w mniejszym zrobiła się trochę ciepła góra i na razie tyle :)

Opublikowano

zmieniłem duży na 3, mały chwilę pogrzał, a teraz jest zimny. 

Opublikowano

większość grzejników jest bocznego zasilania, każdy na osobnej linii, chyba nic z tego nie będzie :/

Opublikowano

A są na rozdzielaczu zawory albo na powrotach grzejników na parterze?

Opublikowano

Na rozdzielaczu na zasilaniu i powrocie są zawory kulowe.

Mała aktualizacja, o godzinie 16 wywaliłem ten drugi grzejnik,a w jego miejsce podłączyłem na próbę łazienkowy, na godzinę obecną, oba grzeją dobrze, duży ustawiony na 6 czyli max.

Grzejnik jest taki, wysokość 80cm, może ktoś wie o jakiej on wydajności?  Bo myślę go tam zostawić jeżeli będzie dobrze :)

10238986_DSCF0042.JPG

Opublikowano

W granicach 400 W

Opublikowano

czyli ten 100x60 i ten łazienkowy powinny wystarczyć na pokój 16m2 ? 

Opublikowano

W zasadzie ten 600/1000 powinien wystarczyć, ale widocznie masz "zimne" ściany i strop, skoro nie dogrzewał. Im wyższa temp. wody zasilającej grzejnik, tym jego moc większa.

Opublikowano

co do ścian to się zgodzę, pokój jest na poddaszu, starsze budownictwo i ktoś był na tyle mądry żeby postawić ściany z suporexa 12, teraz kończę je ocieplać, więc myślę że powinno wystarczyć, jeśli nie, to muszę dokupić jeden grzejnik do salonu 100x60, a z salonu zabiorę do tego pokoju 75x60 nowy firmy kermi czy coś w tym stylu, myślę że powinien on działać :) 

Opublikowano

Ciężka sprawa, grzejnik łazienkowy pogrzał noc a rano zimny, nawet zmniejszenie na 4 dużego nie pomogło, chyba nic z tego nie będzie, za daleko czy coś 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.