Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Metalfach Classic Seg Plus Platinum 17Kw

fotopasjajelcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam spore różnice w ustawieniach to napewno i temp kotła o 10 C mniej przepisać ustawienia i włączyć FuzzyLogic

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możesz spróbować i obserwować. Ja jestem zwolennikiem FuzzyLogic. Każdy budynek jest inny, to też nie koniecznie te ustawienia muszą być trafne.

Opublikowano

ok jutro z rana wpiszę i dam znać

Opublikowano

rano wyczyszczony piec , na daną chwilę wpisane takie parametry obserwuje musiałem ustawić 13KW przy ustawieniach 11KW NIE mogę wpisać parametrów podanych przez pana wpisałem zbliżone ce85ca44b6da9a0e764a0605b7de6173.jpg1f36ff994984041f0ae4f891c5dff3db.jpga5e5ca300cffff8517541f3b356830ca.jpge9f7cf2eb9f6119053a1383732c38a78.jpg

Opublikowano

przed chwilą dostałem alarm przekroczona maksymalna temp pieca

Opublikowano

jak na razie obnizylem temp kotła z 75 na 70C po przebiciu maksymalnej , jak na razie nieźle to pracuje , jedyne co zauważyłem jak kocioł wchodzi w nadzór to temp kotła spada bardzo nisko i musi to nadrabiać . 76c22793005d87cc63c772e7727dc4af.jpg

Opublikowano

Zmniejsz nadmuch. Po jednym pocencie, tak, żeby nie wchodził w tryb nadzoru. A jak się dopala paliwo ?

Opublikowano

jeśli stoi w nadzorze to widać spieki_grudy , jeśli normalnie pracuje wydaje się być ok , zmieniłem parametry

Opublikowano

Czyli nadmuch w dół i zostawić na kilka godzin. Później sprawdź w historii danych, czy wpadał w nadzór.

Opublikowano

ok zmniejszyłem po 1 procencie % na każdym stopniu Fuzzy Logic , jeśli dobrze zrozumiałem.

Opublikowano

Tak. Nie sobie powoli pracuje. A nie spada temp. kotła w trakcie pracy pompy cwu ?

Opublikowano

nie spada jest ok

Opublikowano

dalej wpada w nadzór ale już z mniejszą częstotliwością

Opublikowano

faktycznie zauważyłem że jeśli córka się kąpała temperatura wody spadła do 20 C to temp pieca też spadła z 70 C do 54 C

Opublikowano

To raczej normalne, że temp. kotła spada, bo podbiera z kotła nie zmieszaną wodę, a zawór 4D chce zapewnić stałą temp. c.o.

Opublikowano

ok rozumiem

Opublikowano

Panowie jak oceniacie ten kocioł ? Właśnie stoję przed wyborem pieca do swojego domu, przez kostrzew, defro trafiłem na metal fach na classic seg plus platinum. Próbowaliście palić w nim innym paliwem niż groszek ? 

Pozdrawiam Tomasz. 

Opublikowano

ja oceniam bo bardzo dobrze pod każdym względem ale zanim załapałem o co chodzi z ustawieniami trochę czasu mineło zresztą jestem laikiem w tym temacie , dalej się uczę. Obecnie palę ekogroszkiem gdyż taniej mniej to wychodzi. Próbowałem palić peletem też nie było jakieś tragedii , palilem drewnem na górnym ruszcie tak z ciekawości ale zasyfilem cały kocioł .No co mogę powiedzieć dobrze się w nim pali przy odp ustawieniach , zapalarka świetna sprawa 8 minut i groszek rozpalony , czyszczenie kotła też nie jest jakaś tragedia boczna wyczysztka oraz od góry wymiennik łatwe dojście .

Opublikowano

na daną chwilę wygląda to tak chyba całkiem nie najgorzej .d9f2ce15dddcf080ce35cb418e0d8927.jpg

Opublikowano

Aby mieć taki szczegółowy podgląd na smartfonie i www muszę wykupić moduł internetowy ? Warto, dużo muszę dopłacić ? 

Opublikowano

warto jak dla mnie zajebista sprawa moduł internetowy podłączasz przewodem do regulatora w kotle . konfigurujesz i śmiga .Obojętnie czy poprzez aplikację mobilną czy www econet24 masz dostęp do zmiany parametrów , choć poprzez www jest więcej opcji .Nie wiem ile kosztuje moduł jak kupowałem od razu z kotłem , tym bardziej jeśli masz kobietę w domu a jesteś w pracy i musisz coś zmienić na przykład wyłączyć piec by trochę zmarła jak cie zdenerwuje tak żartobliwie.

http://cloud.tapatalk.com/s/5a47aff23aa90/modu%C5%82-INTERNETOWY.pdf

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem w granicach 700 zł. ale chyba się zdecydowałem na to udogodnienie. 

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !

Opublikowano

wzajemnie pozdrawiam

Opublikowano

Fotopasjajelcz mam jeszcze jedno pytanie, jak z paleniem miałem ? Widzę na stronie www, że jest taka możliwość. Jak to wygląda w praktyce ? Na zdrowy rozsądek miału nie wsypę do podajnika bo zapcha ślimak... Czy paliłeś na dodatkowym ruszcie ? Z tego co widzę po wymiarach jest tam mało miejsca.

Opublikowano

palilem na ruszcie drewnem ale za dużo zachodu ciągle dokładać drewno , zasmolenie kotła i druga sprawa kwestia ustawień musi się ciągle palić nie tlic zrezygnowałem , miałem NIE palilem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.