Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mieszacz Przy Podłogówce

endo2plaskigaraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich poraz pierwszy na tym forum.

Zacząłem ostatnio przyglądać się naszej instalacji i trochę czytać na forum  i doszedłem do wniosku, że chyba ten nasz instalator z polecenia to jednak nie ma zbyt dużej wiedzy.

Ale nie chce wyciągać wniosków dopóki nie ocenią tego FACHOWCY.

Ja zauważyłem, że rozdzielacz jest podłączony odwrotnie i przeklejono tylko naklejkę :( ? 1. czy to moze mieć wpływ na prawidłowe działanie układu?

2. Czy jest w ogóle sens mieszacza przy podłogówce skoro mam piec gazowy który podaje przecież niska temperaturę na podłogę a nie mam przecież grzejników które wymagają innej tempertury.

3. Czy jeżeli wymontuję pompę i stawię w to miejsce jakąś rurkę to czy pompa z pieca uciągnie ogrzewanie?- obecna pompka na miszaczu pobiera ok 75W na 2 biegu co dosyć dużo kosztuje.

4. Czy wymienić tylko pompę na energooszczędną i nic nie zamieniać?

post-76076-0-63163500-1511354082_thumb.jpg

Proszę doradźcie

Opublikowano

Rozdzielacz masz typowy do kotła na węgiel.

Oczywiście wywal te złomy we skrzynki i daj na samej pompie z kotła, powinna wydolić.

Natomiast ważne jest aby prawidłowo były podłączone rotametry - jak są z zerem na dole to są do belki powrotnej jak z zerem na górze to do belki zasilającej.

Najwyżej trzeba będzie skrzyżować rury lub zamienić miejscami belki w rozdzielaczu.

Opublikowano

Przy kotle gazowym i 100% podłogówki to w rozdzielaczu nie powinno być nic. Ani pompy ani mieszacza tak jak piszesz. Chyba że pompa z kotła będzie za słaba ale to trzeba wiedzieć jaka pompa(kocioł) i ile podłogówki

Edit: @Sambor widzę zdążył odpisać zanim zdążyłem wysłać posta

Opublikowano

Ten typ mieszacza się nie nadaje do kotła kondensacyjnego(wymaga podania temp.wyższej o ok.20st)co nie jest ekonomicznym rozwiązaniem

Jak masz samą podłogówkę to nie trzeba zaworu mieszającego,temperatura jest podawana bezpośrednio z kotła wg.krzywej grzewczej.

Gdyby pompa kotłowa nie dała rady ze względu zbyt duży wymagany przepływ w podłogówce wtedy potrzebne jest sprzęgło a za nim mocniejsza pompa

Opublikowano

Witam No mam ten sam problem o którym piszę wlaśnie w innym poście, ponieważ tez padłem ofiarą partactwa instalatorskiego i posiadając piec kondensacyjny i ten rozdzielacz tylko tracę na wygodzie i na gazie gdyż spala bardzo dużo i mało elastyczne te ogrzewanie.

Proszę o doradę czy w takim wypadku gdy instalacja jest nowa zwrócić to instalatorowi niech wymieni na rozdzielacz z zawore trójdrogowym?

czy może przerobić to coś ?

lub macie jakieś inne pomysły

Dodam że tece mnie denerwuje gdyż tez szumi regulowane wg instrukcji i odpowietrrzone na max

Opublikowano

Podepne się pod temat.

Czy przy instalacji 100% podlogowej z sondą pogodową, bez ani jednego grzejnika jest mi potrzebny zestaw pompowy z mieszaczem+moduł mieszacza do sterowania podłogówką?

Mam takie pozycje na wycenie a koszt ich to 3100zł.

Wydaje mi sie ze znajomy tych rzeczy nie ma i wszystko dziala jak nalezy.

Doradzcie jak to ma wygladac.

Opublikowano

Tak to kocioł kondensacyjny Immergass. To co potrzebuję w tej instalacji aby woda zasilania nie poszla za ciepla na podlogowke jak sonda pogodowa odczyta np -18? Jakis zawór 3d czy cos?

Opublikowano

Nic Ci nie jest potrzebne jeśli pompa w kotle jest wystarczającej mocy. Temperaturą wody steruje właśnie wspomniana pogodówka

Opublikowano

żeby woda za ciepła nie poszła na podłogę to musisz odpowiednio dobrać krzywą grzewczą. Jeśli ci chodzi o zabezpieczenie podłogi w razie awarii to podłączasz takie coś : https://sklepenergii.pl/afriso-termostat-przylgowy-brc-20-90-c-nastawa-zewnetrzna-zlacze-el-potrojne-6740100-p-2423.html

albo pod specjalnie do tego przeznaczone wyjście w kotle albo przecinasz przewód zasilający do kotła i wpinasz to i przykładasz do rury zasilającej

Opublikowano

No własnie pogodówka. Imstalator powiedział mi ze jak chcę bezobslugowo to przy pogodówce musi byc mieszacz. Bo jak przyjdzie mróz i pogodowka da sygnał do pieca zeby zwiekszył moc to moze pójść woda za ciepła np 60 i co wtedy... Powiedzcie mi co bedzie ograniczało temp zasilania podłogówki zeby nie poszla za ciepła? Czy to ustawia sie na kotle max temp zasilania?

Czyli do mojej instalacji trzeba:

Kocioł+sterownik+pogodówka+ rozdzielacze dół i góra + grupa bezpieczeństwa zwe zbiornikiem przeponowym do CWU?

Opublikowano

Tego instalatora to kopnij w du#e.

Musisz w pogodówce ustawić temp kotła np dla -10 st i +10. Przykładowo odpowiednio 30 dla -10 i 20 dla +10. Na tej podstawie pogodówka ustala krzywą grzewczą i dla danej temp na zewnątrz ustala temp na kotle. Oczywiście te skrajne temperatury musisz ustalić sobie sam doświadczalnie do uzyskania komfortu

Opublikowano

Czyli przy 100% podlogówce instalacja jest najprostsza. Bez mieszaczy, zaworu 3d itp? Wystarczy pompa w piecu jesli uciagnie instalacje.

Dobrze rozumuje?

Opublikowano

A czy moge wkleic tutaj wycene którą otrzymałem? Chodzi mi o resztę materiałów abyście sprawdzili czy to wszystko mi potrzebne.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi.

Cały czas zagłębiam sie w temacie.

Czy jeżeli zostawie te ustrojstwo - udało mi się ustawić pompę że załącza się razem z kotłem to będzie ok ?czy jednak wzywać instalatora i niech zabiera te wszystkie świństwa?

Dodam żę w moją instalację obecnie 100% podłogówki mam dodatkowo przygotowaną (pod opcję grzejników- wymysł mojej M)w każdym pokoju mam zaślepione obwody.? Liczę że ta opcja grzejników nie będzie raczej nigdy potrzebna ....

Opublikowano

Jak najprościej waszym zdaniem było by teraz przerobić takie belki co muszę kupić żeby ogarnąć temat i co muszę wykręcić.

Czy jest może jakiś prosty sposób żeby sprawdzić czy piec da radę pociągnąć sam czy trzeba najpierw wszystko zdemontować?

Opublikowano

Ten typ mieszacza się nie nadaje do kotła kondensacyjnego(wymaga podania temp.wyższej o ok.20st)co nie jest ekonomicznym rozwiązaniem

Jak masz samą podłogówkę to nie trzeba zaworu mieszającego,temperatura jest podawana bezpośrednio z kotła wg.krzywej grzewczej.

Gdyby pompa kotłowa nie dała rady ze względu zbyt duży wymagany przepływ w podłogówce wtedy potrzebne jest sprzęgło a za nim mocniejsza pompa

Podpowiedz mi jak najprościej sprawdzić czy pompa z pieca da radę czy muszę wszystko rozebrać czy może jest jakiś łatwy sposób żeby to pominąć.

Opublikowano

Pytanie czy jak zamknę na zaworach przepływ przez pompę to wystarczy czy jeszcze muszę zaślepić to miejsce krótkiego obiegu?

Opublikowano

Można spróbować oszacować, ale to takie wróżenie z fusów jak się nie ma danych i może nie być precyzyjne.

Opisz:

Jaka pompa siedzi w tym piecu
Ile obiegów jest obiegów
Jakiej długości są obiegi

Opublikowano

Wystarczy dokładnie model kotła - w dtr-ce powinny być charakterystyki pompy, dodatkowo potrzeba jakie są rury do rozdzielacza - średnica i i długość oraz ile i jak długie są pętle w podłodze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.