endo2plaskigaraz Opublikowano 22 Listopada 2017 #1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Witam wszystkich poraz pierwszy na tym forum. Zacząłem ostatnio przyglądać się naszej instalacji i trochę czytać na forum i doszedłem do wniosku, że chyba ten nasz instalator z polecenia to jednak nie ma zbyt dużej wiedzy. Ale nie chce wyciągać wniosków dopóki nie ocenią tego FACHOWCY. Ja zauważyłem, że rozdzielacz jest podłączony odwrotnie i przeklejono tylko naklejkę :( ? 1. czy to moze mieć wpływ na prawidłowe działanie układu? 2. Czy jest w ogóle sens mieszacza przy podłogówce skoro mam piec gazowy który podaje przecież niska temperaturę na podłogę a nie mam przecież grzejników które wymagają innej tempertury. 3. Czy jeżeli wymontuję pompę i stawię w to miejsce jakąś rurkę to czy pompa z pieca uciągnie ogrzewanie?- obecna pompka na miszaczu pobiera ok 75W na 2 biegu co dosyć dużo kosztuje. 4. Czy wymienić tylko pompę na energooszczędną i nic nie zamieniać? Proszę doradźcie
sambor Opublikowano 22 Listopada 2017 #2 Opublikowano 22 Listopada 2017 Rozdzielacz masz typowy do kotła na węgiel. Oczywiście wywal te złomy we skrzynki i daj na samej pompie z kotła, powinna wydolić. Natomiast ważne jest aby prawidłowo były podłączone rotametry - jak są z zerem na dole to są do belki powrotnej jak z zerem na górze to do belki zasilającej. Najwyżej trzeba będzie skrzyżować rury lub zamienić miejscami belki w rozdzielaczu.
hajtaler428 Opublikowano 22 Listopada 2017 #3 Opublikowano 22 Listopada 2017 Przy kotle gazowym i 100% podłogówki to w rozdzielaczu nie powinno być nic. Ani pompy ani mieszacza tak jak piszesz. Chyba że pompa z kotła będzie za słaba ale to trzeba wiedzieć jaka pompa(kocioł) i ile podłogówki Edit: @Sambor widzę zdążył odpisać zanim zdążyłem wysłać posta
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2017 #4 Opublikowano 22 Listopada 2017 Ten typ mieszacza się nie nadaje do kotła kondensacyjnego(wymaga podania temp.wyższej o ok.20st)co nie jest ekonomicznym rozwiązaniem Jak masz samą podłogówkę to nie trzeba zaworu mieszającego,temperatura jest podawana bezpośrednio z kotła wg.krzywej grzewczej. Gdyby pompa kotłowa nie dała rady ze względu zbyt duży wymagany przepływ w podłogówce wtedy potrzebne jest sprzęgło a za nim mocniejsza pompa
brovar Opublikowano 22 Listopada 2017 #5 Opublikowano 22 Listopada 2017 Witam No mam ten sam problem o którym piszę wlaśnie w innym poście, ponieważ tez padłem ofiarą partactwa instalatorskiego i posiadając piec kondensacyjny i ten rozdzielacz tylko tracę na wygodzie i na gazie gdyż spala bardzo dużo i mało elastyczne te ogrzewanie. Proszę o doradę czy w takim wypadku gdy instalacja jest nowa zwrócić to instalatorowi niech wymieni na rozdzielacz z zawore trójdrogowym? czy może przerobić to coś ? lub macie jakieś inne pomysły Dodam że tece mnie denerwuje gdyż tez szumi regulowane wg instrukcji i odpowietrrzone na max
Colllumb Opublikowano 23 Listopada 2017 #6 Opublikowano 23 Listopada 2017 Podepne się pod temat. Czy przy instalacji 100% podlogowej z sondą pogodową, bez ani jednego grzejnika jest mi potrzebny zestaw pompowy z mieszaczem+moduł mieszacza do sterowania podłogówką? Mam takie pozycje na wycenie a koszt ich to 3100zł. Wydaje mi sie ze znajomy tych rzeczy nie ma i wszystko dziala jak nalezy. Doradzcie jak to ma wygladac.
KubaSko Opublikowano 23 Listopada 2017 #7 Opublikowano 23 Listopada 2017 nie jest ci potrzebny taki zestaw o ile jest to kocioł gazowy kondensacyjny. Jeśli na paliwo stałe to obowiązkowo
Colllumb Opublikowano 23 Listopada 2017 #8 Opublikowano 23 Listopada 2017 Tak to kocioł kondensacyjny Immergass. To co potrzebuję w tej instalacji aby woda zasilania nie poszla za ciepla na podlogowke jak sonda pogodowa odczyta np -18? Jakis zawór 3d czy cos?
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2017 #9 Opublikowano 23 Listopada 2017 A czemu ma iść za ciepła jak kocioł wtedy będzie mieć odpowiednią dla podłogi temperaturę?To nie wynglok że chodzi na 60 stopni...
hajtaler428 Opublikowano 23 Listopada 2017 #10 Opublikowano 23 Listopada 2017 Nic Ci nie jest potrzebne jeśli pompa w kotle jest wystarczającej mocy. Temperaturą wody steruje właśnie wspomniana pogodówka
KubaSko Opublikowano 23 Listopada 2017 #11 Opublikowano 23 Listopada 2017 żeby woda za ciepła nie poszła na podłogę to musisz odpowiednio dobrać krzywą grzewczą. Jeśli ci chodzi o zabezpieczenie podłogi w razie awarii to podłączasz takie coś : https://sklepenergii.pl/afriso-termostat-przylgowy-brc-20-90-c-nastawa-zewnetrzna-zlacze-el-potrojne-6740100-p-2423.html albo pod specjalnie do tego przeznaczone wyjście w kotle albo przecinasz przewód zasilający do kotła i wpinasz to i przykładasz do rury zasilającej
Colllumb Opublikowano 23 Listopada 2017 #12 Opublikowano 23 Listopada 2017 No własnie pogodówka. Imstalator powiedział mi ze jak chcę bezobslugowo to przy pogodówce musi byc mieszacz. Bo jak przyjdzie mróz i pogodowka da sygnał do pieca zeby zwiekszył moc to moze pójść woda za ciepła np 60 i co wtedy... Powiedzcie mi co bedzie ograniczało temp zasilania podłogówki zeby nie poszla za ciepła? Czy to ustawia sie na kotle max temp zasilania? Czyli do mojej instalacji trzeba: Kocioł+sterownik+pogodówka+ rozdzielacze dół i góra + grupa bezpieczeństwa zwe zbiornikiem przeponowym do CWU?
hajtaler428 Opublikowano 23 Listopada 2017 #13 Opublikowano 23 Listopada 2017 Tego instalatora to kopnij w du#e. Musisz w pogodówce ustawić temp kotła np dla -10 st i +10. Przykładowo odpowiednio 30 dla -10 i 20 dla +10. Na tej podstawie pogodówka ustala krzywą grzewczą i dla danej temp na zewnątrz ustala temp na kotle. Oczywiście te skrajne temperatury musisz ustalić sobie sam doświadczalnie do uzyskania komfortu
Colllumb Opublikowano 23 Listopada 2017 #14 Opublikowano 23 Listopada 2017 Czyli przy 100% podlogówce instalacja jest najprostsza. Bez mieszaczy, zaworu 3d itp? Wystarczy pompa w piecu jesli uciagnie instalacje. Dobrze rozumuje?
Colllumb Opublikowano 23 Listopada 2017 #16 Opublikowano 23 Listopada 2017 A czy moge wkleic tutaj wycene którą otrzymałem? Chodzi mi o resztę materiałów abyście sprawdzili czy to wszystko mi potrzebne.
KubaSko Opublikowano 23 Listopada 2017 #17 Opublikowano 23 Listopada 2017 Wklej tylko zamaż dane instalatora. Gdyby ci kociol tego noe uciągnął to jeszcze sprzeglo i pompa dochodzi
endo2plaskigaraz Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #18 Opublikowano 27 Listopada 2017 Dzięki za podpowiedzi. Cały czas zagłębiam sie w temacie. Czy jeżeli zostawie te ustrojstwo - udało mi się ustawić pompę że załącza się razem z kotłem to będzie ok ?czy jednak wzywać instalatora i niech zabiera te wszystkie świństwa? Dodam żę w moją instalację obecnie 100% podłogówki mam dodatkowo przygotowaną (pod opcję grzejników- wymysł mojej M)w każdym pokoju mam zaślepione obwody.? Liczę że ta opcja grzejników nie będzie raczej nigdy potrzebna ....
endo2plaskigaraz Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #19 Opublikowano 27 Listopada 2017 Jak najprościej waszym zdaniem było by teraz przerobić takie belki co muszę kupić żeby ogarnąć temat i co muszę wykręcić. Czy jest może jakiś prosty sposób żeby sprawdzić czy piec da radę pociągnąć sam czy trzeba najpierw wszystko zdemontować?
endo2plaskigaraz Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #20 Opublikowano 27 Listopada 2017 Ten typ mieszacza się nie nadaje do kotła kondensacyjnego(wymaga podania temp.wyższej o ok.20st)co nie jest ekonomicznym rozwiązaniem Jak masz samą podłogówkę to nie trzeba zaworu mieszającego,temperatura jest podawana bezpośrednio z kotła wg.krzywej grzewczej. Gdyby pompa kotłowa nie dała rady ze względu zbyt duży wymagany przepływ w podłogówce wtedy potrzebne jest sprzęgło a za nim mocniejsza pompa Podpowiedz mi jak najprościej sprawdzić czy pompa z pieca da radę czy muszę wszystko rozebrać czy może jest jakiś łatwy sposób żeby to pominąć.
endo2plaskigaraz Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #21 Opublikowano 27 Listopada 2017 Pytanie czy jak zamknę na zaworach przepływ przez pompę to wystarczy czy jeszcze muszę zaślepić to miejsce krótkiego obiegu?
shogunzlasa Opublikowano 27 Listopada 2017 #23 Opublikowano 27 Listopada 2017 Można spróbować oszacować, ale to takie wróżenie z fusów jak się nie ma danych i może nie być precyzyjne.Opisz: Jaka pompa siedzi w tym piecuIle obiegów jest obiegówJakiej długości są obiegi
sambor Opublikowano 27 Listopada 2017 #24 Opublikowano 27 Listopada 2017 Wystarczy dokładnie model kotła - w dtr-ce powinny być charakterystyki pompy, dodatkowo potrzeba jakie są rury do rozdzielacza - średnica i i długość oraz ile i jak długie są pętle w podłodze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.