Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dogrzanie Małego Lokalu

kenobiii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa dotyczy 36 metrowego lokalu w nowym, raczej dobrze zaizolowanym budownictwie, który jest otoczony z trzech stron innymi lokalami, przez co niezależnie od mrozu i braku ogrzewania temperatura wynosi 17 stopni. Szukam najsensowniejszego sposobu, żeby dogrzać o te 3-4 stopnie do komfortu. Grzejniki olejowe niestety wychodzą dosyć drogo (mimo dokładnej regulacji temperatury w nich), dlatego myślałem o zrobieniu ogrzewania w postaci dwóch grzejników podpiętych do kotła elektrycznego 4kW. Zdaję sobie sprawę z tego, że tu jest dużo czynników, które na to wpływają ale czy to ma sens? Czy to się opłaci? A może jakiś inny sposób byłby lepszy? Jakiekolwiek piece w których się czymś pali i gaz odpadają.

Opublikowano

Może klimatyzator z funkcją grzania , to do -5 będzie działać na pewno.

Elektryka w jakiejkolwiek postaci jest tak samo droga, w przypadku kotła dochodzą koszty instalacji i kotła.

Można pomyśleć o piecach akumulacyjnych, ale wtedy trzeba mieć tzw nocną taryfę.

Opublikowano

Niestety ze spółdzielnią nie załatwi się tutaj niczego, więc odpada instalacja czegoś na zewnątrz. Więc niestety tylko elektryczne wchodzi w grę.

Tylko, że sprawa wygląda tak, że z racji tego, że temperatura nie spada poniżej tych 17 stopni, to na przykład w nocy w ogóle grzać nie trzeba, podczas czasu kiedy nikogo nie ma w domu - również. Chodzi mi o to czy jest sens posiadania c.o. w jakiejś postaci, które grzeje całą dobę, bo raczej bez sensu jest na noc zmieniać temperaturę na dużo niższą, żeby rano z powrotem musiało się wszystko nagrzać. Czy to się kalkuluje względem po prostu grzania grzejnikami olejowymi "doraźnie". Jak bardzo istotne jest trzymanie ciepła przez ściany i wyposażenie, które jednak jest ciężko do osiągnięcia dogrzewając olejowymi.

Opublikowano

Na olejowych też możesz na próbę zmniejszyć nastawy temp grzania i zobaczyć co wychodzi przez noc.

Można też zastosować termostat centralny i nim poprzez stycznik załączać grzejniki olejowe.

Na termostacie można ustawić kilka temperatur załączania grzejników.

Opublikowano

Olejowe mam z regulacją konkretnej temperatury, poza tym tak, jak pisałem: poniżej 17 stopni samo z siebie nie schodzi, więc nie widzę sensu grzania przez noc.

Opublikowano

A może piecyk (kominek) nadmuchowy na pellet? Ma termostat, sam się odpali kiedy zajdzie potrzeba i fajnie wygląda :)

Opublikowano

Sprawa dotyczy 36 metrowego lokalu w nowym, raczej dobrze zaizolowanym budownictwie, który jest otoczony z trzech stron innymi lokalami, przez co niezależnie od mrozu i braku ogrzewania temperatura wynosi 17 stopni. Szukam najsensowniejszego sposobu, żeby dogrzać o te 3-4 stopnie do komfortu. Grzejniki olejowe niestety wychodzą dosyć drogo (mimo dokładnej regulacji temperatury w nich), dlatego myślałem o zrobieniu ogrzewania w postaci dwóch grzejników podpiętych do kotła elektrycznego 4kW. Zdaję sobie sprawę z tego, że tu jest dużo czynników, które na to wpływają ale czy to ma sens? Czy to się opłaci? A może jakiś inny sposób byłby lepszy? Jakiekolwiek piece w których się czymś pali i gaz odpadają.

jesli jest mozliowśc to założ klimatyzator samsung w wersji artic  3,5kW i do -25st masz ogrzewanie z głowy

Opublikowano

a bo to była jakis tam wynalazek do -5st a tu ma prawdziwy z pompą ciepła ,to moze zmienić postać rzeczy

Opublikowano

a bo to była jakis tam wynalazek do -5st a tu ma prawdziwy z pompą ciepła ,to moze zmienić postać rzeczy

Czym się różni klimatyzator z prawdziwą pompą ciepła od zwykłego klimatyzatora z funkcją grzania? Może w tym prawdziwym zachodzą zjawiska fizyczne o których Świat jeszcze nie słyszał :)

Mam zwykłego chińczyka zibro, którym ogrzewam sklep z "dykty" i dawał radę nawet przy -20 sprawność pewnie żadna ale grzał :)

Do autora tematu:

Zapytaj się w spółdzielni bo może nie chcą żeby wieszać od ulicy, może zgodzą się z tyłu budynku powiesić lub z boku. zwykłe klimatyzatory mogąmić rurociągi do15m, te droższe pewnie więcej. A jeszcze lepiej jak powiesisz w piwnicy :)

Karol

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.