Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Slim Zimny Powrót Pomimo Zaworu 4D

karlik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z instalacją CO. Kocioł sas slim 17. Mam 2 obiegi podłogówki i CWU. Problemem jest zimny powrót. Jego temperatura jest praktycznie identyczna jak powrót z podłogówki. Jego temp. wogole sie nie zmienia przy kreceniu zaworem 4D. Pozatym piec ustawiony na 70' a chodzi tak ok od 55'-75'. Dodaje zdjecia. Pomiedzy zaworem 4d a powrotem w piecu jest zawór zwrotny.

de18efa6743bbb3fmed.jpg

f0a315dd30cbf9d3med.jpg

Opublikowano

Jest to spieprzone - ze zdjęć nie powiemy jak bardzo. Narysuj proszę schemat. Zaznacz pompy, zawory zwrotne, mieszające, naczynie wzbiorcze zasilania, powroty. Może być kartka długopis
Opisz to jakoś co czym steruje i jaka jest średnica tego zaworu 4D (na oko 1 cal).

Opublikowano

A po co tu schemat- większość jasna.

1. Zawór 4d (w dodatku za mały) + podłogówka

2. Po co zawór zwrotny na powrocie w obiegu kotłowym? W dodatku jeśli to sprężynowy a nie klapowy zamontowany na poziomym odcinku to nic dziwnego że masz zimny powrót

Pompa na powrocie w obiegu kotłowym potrzebna lub pompa CWU na stałe

Opublikowano

Schemat to podstawa - bez tego to wywróżyłbym coś z fusów ale jestem po kawie, a szklana kula się potłukła...

Co ten 4D steruje? Podłogówkę? Dasz pompę kotłową na powrót z 1 cala to co tam ciepła na zasilanie zostanie? Sprzęgła brak i inne kwiatki...

Opublikowano

4d nic nie steruje bo jest bez siłownika i jasne jest że ma zapewnić ochronę powrotu. Podłogowe sterowane też ręcznie przez TZM.

Jak kocioł prowadzi wysoko 70st to przy zasilaniu podłogi 35 st powinno wystarczyć dla powrotu. Zresztą pompa kotłowa to jedyny lek w tym przypadku. Oczywiście zakładając max ograniczenie kosztów. Bo najlepiej to wszystko wywalić i zrobić od nowa.

A sprzęgło po co tu?

Pytanie dodatkowe ile masz tej podłogówki że oddzielne grupy mieszające?

Opublikowano

Nie lubie gdybać bez informacji. Po co sprzęgło? Ja się pytam po co zawór 4D i TZM. Co to za sterowanie do podłogówki która steruje temp. pomieszczeń...
Zapodasz pompę kotłową na 4D  który ma 1cal, jest pompa Cwu, pompę na górze 4D, pompa na jedną nitkę zasilania i TZM i to pewnie wszystko jest na rurce 28 i to niby ma fajnie działać?

Opublikowano

Informacji jest dość do wyciągnięcia większości wniosków.

Rozpatrujemy TĄ konkretną instalację i co zrobić przy najniższym nakładzie żeby w miarę możliwości to miało ręce i nogi.

Ja też nie założyłbym 4d ale on jest.

TZM nie steruje temp pomieszczeń tylko wody zasilającej podłogówkę. Wiadomo nie jest to to samo co siłownik z pogodówką ale jest do ogarnięcia- trzeba tylko doświadczalnie dobrać temp na TZM dla poszczególnych przedziałów temp zewnętrznej.

Opublikowano

A czym steruje woda zasilająca podłogówkę w tym przypadku?
TZM jest dobry jak chcesz mieć efekt ciepłej podłogi bo masz grzejniki które wysterują temp. pomieszczeń.

Tak to jest konkretna instalacja i włączenie CWU na stałe w tym przypadku jest dużo lepszym i najtańszym rozwiązaniem niż dokładanie czwartej pompy.
Pytanie czy CWU jest wpięte prawidłowo ale jak już wspomniałem fusów już nie mam, kula się zbiła.
Nie wiadomo też czy pompa CWU nie wyssie większości ciepła nie pozwalając dobrze pracować układom podłogówki - tym bardziej czwarta pompa.

Opublikowano

Ty tak na poważnie? Proszę Cię nie kompromituj się.

Udzielasz się w większości wątków a sprawiasz wrażenie jakbyś słyszał muzykę ale nie wiedział z którego klubu.

To może Ty mi odpowiedź na pytanie czym różni się (ideowo) zawór 3d + siłownik i pogodówka od TZM sterowany ręcznie?

Wyreczę Cię- niczym. Siłownikiem jest ręką a pogodówką odczyt z termometra na zewnątrz lub dyskomfort cieplny który daje znać że trzeba zmniejszyć lub zwiększyć temp na TZM.

Dodatkowo pompa kotłowa czy CWU do ochrony powrotu nie ma to znaczenia. Co za różnica czy woda będzie krążyła kocioł-4d-kocioł czy dodatkowo przez wężownicę CWU? Jeżeli będzie założona dodatkowa pompa kotłowa to nie będą pracowały stałe jednocześnie.

Uboczny skutek ochrony przed CWU to brak kontroli nad temp CWU dlatego napisałem wcześniej: to albo to.

Czy ochrona przez pompę CWU będzie bardziej odpowiednia zależy jak daleko zasobnik od kotła,czy jest cyrkulacja czy zasobnik ocieplony i czy użytkownikowi nie przeszkadza gorąca woda w kranie

Czemu CWU ma jak to napisałeś "wyssać" ciepło z kotła? Będzie pracował na początku z większą mocą do momentu ustabilizowania (podgrzania zasobnika)

Opublikowano

To może Ty mi odpowiedź na pytanie czym różni się (ideowo) zawór 3d + siłownik i pogodówka od TZM sterowany ręcznie?

Wyreczę Cię- niczym. Siłownikiem jest ręką a pogodówką odczyt z termometra na zewnątrz lub dyskomfort cieplny który daje znać że trzeba zmniejszyć lub zwiększyć temp na TZM.

Sam odpowiedziałeś... Spacerami do kotłowni się różni - kręcić kurkami można w grzejnikach nie podłogówką co ma 4,6,8 godzin bezwładności...

Czym się różni łyżka od widelca? Niczym bo to i to służy do jedzenia, więc jedzmy zupę widelcem.

TZM się stosuje gdzie temp ma być stała z możliwością korekcji - nie po to by kręcić nim co chwile. Zastosowanie mają głównie tam gdzie TEMP. PODŁOGI NIE STERUJE TEMP. POMIESZCZENIA a jest jedynie dodatkiem (ciepła podłoga) bo reszte dosteruje np. termostat w grzejniku. Nie wspomne o tym że TZM o dużym przepływie kosztuje ... dużo...

Dodatkowo pompa kotłowa czy CWU do ochrony powrotu nie ma to znaczenia. Co za różnica czy woda będzie krążyła kocioł-4d-kocioł czy dodatkowo przez wężownicę CWU? Jeżeli będzie założona dodatkowa pompa kotłowa to nie będą pracowały stałe jednocześnie.

Różnicami są: - jest pompa albo jej nie ma. Różnica to kilka stów za pompę i robociznę i pare zł w eksploatacji. Różnica jest też w jeszcze bardziej skopanym przepływie (bo czasem będą pracować 2) przy dodatkowej pompie o czym poniżej.

Uboczny skutek ochrony przed CWU to brak kontroli nad temp CWU dlatego napisałem wcześniej: to albo to.

Prawda, ale jeśli ochrona przez CWU styknie to na piecu 60 stopni też - to jest temp do przeżycia na CWU.

Czy ochrona przez pompę CWU będzie bardziej odpowiednia zależy jak daleko zasobnik od kotła,czy jest cyrkulacja czy zasobnik ocieplony i czy użytkownikowi nie przeszkadza gorąca woda w kranie.

Czemu CWU ma jak to napisałeś "wyssać" ciepło z kotła? Będzie pracował na początku z większą mocą do momentu ustabilizowania (podgrzania zasobnika)

Masz 4 obiegi hydrauliczne, chcesz dołożyć pompę na 4ty. Na zdjęciach widać rurę 28. Podpięte są 2 obiegi podłogówki więc na tym ciągnie ogrzewanie całego domu - bo grzejników brak. Do tego masz zawór 4D wielkości jeden cal który dzieli się na 2 obiegi z czego jeden do uciągnięcia ma pewnie pół domu. Słyszałeś kiedyś o przepływach - ten Ci nie zniknie po dogrzaniu CWU... Coś Ci tu może nie gra? Brakuje Ci czegoś co stosuje się przy kilku obiegach grzewczych z pompami? Może dokładanie kolejnej pompy bez tego czegoś jeszcze bardziej zaburzy pracę układu? A może to tylko taki wymysł ludzi co by ich na piniondze naciągnąć... Przeto wszystko puśćmy na 1nej rurce i dajmy 15 pomp i musi działać...

P.S. irytujesz się jak pięciolatek. To jest forum. Każdy ma swoje zdanie - od autora zależy czy z niego skorzysta. Zdążyłeś już rozwiązać temat na podstawie 2 zdjęć, braku schematu i braku odpowiedzi autora więc nic tu po mnie...

Opublikowano

No wlasnie wyjdzie wiadomo drozej ale sprzeglo sie prosi przy tylu pompach . Osobiscie tez mam 4d i pompe kotlowa no i niestety nie pracuje to oszczednie przy wlaczonej pompie kotlowej spalam sporo wiecej grochu niz na wylaczonej. Na nastepny sezon idzie tez u mnie przeglo rozdzielacz nie ma wyjscia.

Opublikowano

Nie wiem czy zauważyłeś ale autor nie zgłasza żadnych problemów za zaworem 4d ani obiegiem CWU. Dołożenie pompy kotłowej ile zabierze mocy z kotła? Ma wywołać tylko cyrkulację w tym obiegu.

Koszt dołożenia pompy kotłowej - kilkaset złotych a pracująca non stop pompa CWU przez x lat - w zależności jaki i gdzie zasobnik. Jakie rozbiory CWU. Pewnie więcej.

Sprzęgło owszem ale nie z zaworem 4d.

Powtarzam: próbujemy rozwiązać problem przy tym co jest a Ty proponujesz wywalić wszystko , dać sprzęgło, siłowniki + pogodowe na podłogę- to nie są koszty.

Z tym TZM w nawiasie dałem specjalnie "ideowo". I nie sądzę żeby trzeba było kręcić nim co chwila - temp nie zmienia sie drastycznie z dnia na dzień.

Przy ewentualnej przebudowie instalacji sprzęgło też nie jest konieczne - pompa kotłowa i pompy równolegle na poszczególne obiegi.

Opublikowano

Tylko że zawór 4D jest be ;) Biedni użytkownicy montują go bo tak zalecają producenci kotłów pod groźbą utraty gwarancji.Producenta obchodzi tylko jego kocioł aby go chronić przed korozją niskotemp.a co się dzieje  dalej z obiegami grzewczymi to już ma w d...)

Opublikowano

Nie wiem czy zauważyłeś ale autor nie zgłasza żadnych problemów za zaworem 4d ani obiegiem CWU. Dołożenie pompy kotłowej ile zabierze mocy z kotła? Ma wywołać tylko cyrkulację w tym obiegu.

Koszt dołożenia pompy kotłowej - kilkaset złotych a pracująca non stop pompa CWU przez x lat - w zależności jaki i gdzie zasobnik. Jakie rozbiory CWU. Pewnie więcej.

Sprzęgło owszem ale nie z zaworem 4d.

Powtarzam: próbujemy rozwiązać problem przy tym co jest a Ty proponujesz wywalić wszystko , dać sprzęgło, siłowniki + pogodowe na podłogę- to nie są koszty.

Z tym TZM w nawiasie dałem specjalnie "ideowo". I nie sądzę żeby trzeba było kręcić nim co chwila - temp nie zmienia sie drastycznie z dnia na dzień.

Przy ewentualnej przebudowie instalacji sprzęgło też nie jest konieczne - pompa kotłowa i pompy równolegle na poszczególne obiegi.

1. Nie chce wszystkiego wywalać - wspominam tylko że sterowanie jest kijowe dla domu gdzie jest sama podłogówka - te zawory mają inne zastosowanie i tyle. Różnice w przegrzaniu to są subiektywne odczucia i może to wcale nie przeszkadzać - to jest prawda.

2. Pompe CWU może włączyć już dziś za darmo jak jest dobrze zapięta - ale tego nie wiemy do tej pory - to nic nie kosztuje a może autor będzie zadowolony.

3. Jeśli wszystko opiera się na jednej rurze 28 to i tak jest słabo (co znowu jest moim komentarzem - pewnie zbędnym) - dlatego autor może próbować ratować sytuację poprzez wysoką temp. Tego też nie wiemy (moje założenia).

Nie wiemy też czy układ nie będzie odwalać jak wstawimy dodatkową pompę lub nawet uruchomimy pompę CWU na stałe. Jak grzała 2h dziennie to podłoga tego nie odczuła, jeśli zaburzy przepływ na tyle by dać w tyłek to po włączeniu na stałe da to o sobie znać.

Dlatego nie lubie zakładać czegoś z góry. Czy to pompa kotłowa czy to CWU na stałe ma plusy i minusy - po prostu CWU łatwiej sprawdzić i nie trzeba nic rozwalać co nie znaczy że pompa kotłowa jest be...

Opublikowano

Witam. przesyłam schemat. pogrubionym sa oznaczone rurki 28mm a te cienkie to 22. Na pietrze jest 120m2 podłogi a na parterze 70m2. Dam że w instalacji sa jeszcze odpowietrzniki nie oznaczone na schemacie. Pompy na ogrzewanie 40W a na cwu 20W. Prosze o porady. Bojler od pieca jest o około 1,5m licząc po długosci rur.

6426d09d12cf2f37med.jpg

Opublikowano

Autor zaznacz na zdjeciu jak ten zawór jest podłaczny ,  gdzie jest zasilanie zaworu wyjscie z zaworu , powrot do zaworu i powrót z zaworu do kotła 

O fuck  już dodałes :) schemat , a dlaczego masz zawór na 90% otwarcia na instalacje ? 

Opublikowano

Jak masz  jakis wolny króciec w kotle to tem ja bym podpiął  zasilanie CWU , a nie do tej samej rury co zasilanie 4d  

Opublikowano

A ty przesłone to masz ustawiona poprawnie ? powinna byc pionowo .

Opublikowano

po sciagnieciu pokrętła i tego niebieskiego adaptera masz trzpien ze spłaszczeniem , spłaszczenie pokazuje w jakiej pozycji jest przesłona , jesli spłaszczenie jest poziomo to przesłona jest pionowo .

Jesli masz przesłone prawidłowo a przy takim otwarciu pompy nie ciagna wody z kotła to może IMO masz zapowietrzony układ .

A zrób taki myk odkreć te 3d termostatyczne na maxa i zobacz czy pociagnie wode z kotła 

Opublikowano

Sprawdzilem ten zawór. jeśli zawor jest ustawiony na 5 to spłaszczenie w tym trzpieniu jest poziomo. poodkrecalem wszystko pompy dalem na full ale powrot sie nie zagrzał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.