Mirazzboono Opublikowano 16 Listopada 2017 #1 Opublikowano 16 Listopada 2017 Witam Mam taką sytuację u nas w firmie - instalacja gazowa centralnego ogrzewania nie utrzymuje ciśnienia, i praktycznie codziennie rano na mierniku pokazuje ok 0.7 bar. (Codziennie dobijamy do 1.5 bar). Instalacja składa się z kotła gazowego immergas victrix superior 32 kw x, kotłownia usytuowana jest na 2-piętrze (nie pytajcie dlaczego, tak było to zmontowane ponad 10 lat temu).Budynek posiada 3 kondygnacje - linia grzewcza od 2-piętra w dół do parteru. Nie mam w tej chwili wglądu w rysunek instalacji (jeżeli wogóle jest). Instalacja co na każdej kondygnacji posiada rozdzielacz - i tutaj wygląda mi na to że chyba od kotła idzie główny pion w dół, i na piętrach trójnikami wychodzi do rozdzielaczy. Nie ma nigdzie widocznego wycieku... "Fachowcy" nie mogą sobie z tym poradzić, a problem jest już od dłuższego czasu. Wydaje mi się że spadek przez kilka godzin 1 bar to dosyć duża sprawa. Już nawet aktualnie przez kilka dni odcinałem po kolei od końca rozdzielacze, i ciśnienie dalej leci - co prawda w tej chwili pisząc nie sprawdziłem ostatniego, na poziomie kotłowni, czyli na 2 piętrze. Czy może być wadliwe naczynie wzbiorcze przy kotle ? Ale wtedy wywalało by zawór zwrotny Z góry podziękował za pomoc
Mirazzboono Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #2 Opublikowano 16 Listopada 2017 Relacja z placu boju.. Najprawdopodobniej jest tak jak pisałem, czyli główny pion i wyjścia na rozdzielacze (po zakręceniu najwyższego rozdzielacza pozostałe kondygnacje są ogrzewane). Po odcięciu rozdzielacza na samej górze (pierwszy od kotłowni) spadek był co prawda, ale mniejszy bo po 14 h spadło 0.25 bar. Czyli byłoby coś głównie na całej kondygnacji 2-piętra, ale te 0.25 tez gdzieś umyka...
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #3 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zapewne pion 10 lat temu to robiony z miedzi?. jeżeli tak to być może cieknie z lutki podczas pracy materiał się rozszerza i kapie, podczas pracy ciśnienie wzrasta .budynek duży wiec i ma w co wyciekać. naczynie przeponowe w końcu się napełni i ciśnienie zacznie gwałtownie wzrastać bo zniknie poduszka powietrzna w nim.
Mirazzboono Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2017 Może odciąć wszystkie 3 rozdzielacze, czy zostawić same piony z kotłownią - i tak przetestować ? Będzie wiadomo że wtedy z pionami coś nie tak. Aczkolwiek tak jak mówie, po odcięciu 2 piętra spadek jest nieznaczny (0.25 bar). Dodam że od rozdzielaczy do grzejników połączenie jest pex-em.
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #5 Opublikowano 16 Listopada 2017 Ale jest proponuje test samego pionu. trzeba się jeszcze przyjrzeć odpowietrznikom w szafkach oraz połączeniom rozdzielacz pex skręcane złączki bo czasem po kropelce kapie po rurkach w izolację lub peszle a coś takiego ciężko namierzyć bo jak mały wyciek a kocioł pracuje to odparuje! jak Pan uzupełnia wodę w układzie ile litrów jej brakuje?
Mirazzboono Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 16 Listopada 2017 jutro sprawdzę, bo zawsze mnie ktoś uprzedzi rano.Dzięki, sprawdzę jak proponujesz
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #7 Opublikowano 16 Listopada 2017 powodzenia bo poprawka po kimś, albo szukanie usterek, to człowieka doprowadza do......
Maciek92 Opublikowano 16 Listopada 2017 #8 Opublikowano 16 Listopada 2017 Przepone w kotle ktos sprawdzal w ogole?
Mirazzboono Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 16 Listopada 2017 Tak jak pisałem, sprawę miał załatwić instalator kotła (rury z wcześniejszym kotłem były zainstalowane wcześniej). Stwierdził że jest to kwestia kieliszka wody, i trzeba byłoby robić rewolucje żeby coś odkryc.. Nie znam się na kotłach gazowych, więc nie ingeruję w majstrowanie. Dla mnie dziwna sprawa że codziennie spada ciśnienie do ok. 0.5 bar. Aczkolwiek po skręceniu 2 piętra spadło "tylko" 0.25 bar Obawiam się że problem może dotyczyć kilka miejsc. Zacznę od szukania przyczyn manualnych - skraplania, skrętki pex , grzejniki itp
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #10 Opublikowano 16 Listopada 2017 Fachowiec (filozof to podobno ja fajna ksywa dzięki koledze ;-) ) ciekawe jak by mu w domu kapało to by olał temat . nie trzeba rewolucji robić trzeba obserwować właśnie kieliszek przez x lat to kupa wody! pleśń syf i inne przyjemnośći
Mirazzboono Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 16 Listopada 2017 Właśnie widocznych wycieków brak - i tutaj zoonk
akir19 Opublikowano 16 Listopada 2017 #13 Opublikowano 16 Listopada 2017 Jak dobijasz wody lej bardzo powoli, minimalne otwarcie zaworu kulowego Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Mirazzboono Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #14 Opublikowano 17 Listopada 2017 jak Pan uzupełnia wodę w układzie ile litrów jej brakuje? Tu jest problem jak to sprawdzić - bo kocioł posiada tylko manometr, a na zasileniu wody nie ma miernika. W ogóle zawór usytuowany jest tak że napełniając samemu ....nic nie widać.
elfuczi Opublikowano 17 Listopada 2017 #15 Opublikowano 17 Listopada 2017 Nikt nie pobiera wody stan licznika i dolac i stan licznika to beda litry
Mirazzboono Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #17 Opublikowano 17 Listopada 2017 Żmudne to było, ale połączenia na 3 kondygnacjach od rozdzielaczy - włącznie - do punktów są szczelne.Próba mydlana wyszła pozytywnie...
sambor Opublikowano 17 Listopada 2017 #18 Opublikowano 17 Listopada 2017 Może być wyciek w kotle np ba zaworze bezp lub na wymienniku lub naczyniu - jak cieknie do komory spalania to nigdy tego bez rozkręcenia kotła się nie znajdzie. Zrobić co następuje - nabić kocioł, nagrzać i zakręcić aby wystygł i wtedy sprawdzić ciśnienie.
elfuczi Opublikowano 17 Listopada 2017 #19 Opublikowano 17 Listopada 2017 Mikro pęknięcie wymiennika woda odparowywuje albo w kanał z kondensatem prosze serwisanta gonic 5lat jeszczze nie minęło?
Mirazzboono Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #20 Opublikowano 17 Listopada 2017 Na pewno minęło już 5 lat. W poniedziałek zrobię tak jak radzicie - 40 osób w budynku umarznie...
elfuczi Opublikowano 17 Listopada 2017 #21 Opublikowano 17 Listopada 2017 Pan tylko się tym interesuje jak widze. Trzeba pocierpieć aby było lepiej.
Mirazzboono Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #22 Opublikowano 17 Listopada 2017 A tak serio to nie mam zamiaru grzebać w kotle gazowym - nie ta bajka, nie mój świat , nie moje zabawki D: Jak by to było u siebie to jeszcze inaczej ;) A tak , to można sugerować serwisantowi (jaja)
sambor Opublikowano 17 Listopada 2017 #23 Opublikowano 17 Listopada 2017 Manometr masz pewnie na kotle, więc powiesz, że spada ciśnienie nawet przy odciętej instalacji, ale tego musisz być pewny na 100% Inaczej serwis cie oleje.
Mirazzboono Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #24 Opublikowano 17 Listopada 2017 Nawet jak odetnę rozdzielacze to zostanie pion - a przy kotle nie widzę żadnych zaworów odcinających ... jakaś masakra.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.