Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taką sytuację u nas w firmie - instalacja gazowa centralnego ogrzewania nie utrzymuje ciśnienia, i praktycznie codziennie rano na mierniku pokazuje ok 0.7 bar. (Codziennie dobijamy do 1.5 bar).

Instalacja składa się z kotła gazowego immergas victrix superior 32 kw x, kotłownia usytuowana jest na 2-piętrze (nie pytajcie dlaczego, tak było to zmontowane ponad 10 lat temu).Budynek posiada 3 kondygnacje - linia grzewcza od 2-piętra w dół do parteru. Nie mam w tej chwili wglądu w rysunek instalacji (jeżeli wogóle jest).

Instalacja co na każdej  kondygnacji posiada rozdzielacz - i tutaj wygląda mi na to że chyba od kotła idzie główny pion w dół, i na piętrach trójnikami wychodzi do rozdzielaczy.

Nie ma nigdzie widocznego wycieku... "Fachowcy" nie mogą sobie z tym poradzić, a problem jest już od dłuższego czasu. Wydaje mi się że spadek przez kilka godzin 1 bar to dosyć duża sprawa.

Już nawet aktualnie przez kilka dni odcinałem po kolei od końca rozdzielacze, i ciśnienie dalej leci - co prawda w tej chwili pisząc nie sprawdziłem ostatniego, na poziomie kotłowni, czyli na 2 piętrze.

Czy może być wadliwe naczynie wzbiorcze przy kotle ? Ale wtedy wywalało by zawór zwrotny

Z góry podziękował za pomoc

Opublikowano

Relacja z placu boju..

Najprawdopodobniej jest tak jak pisałem, czyli główny pion i wyjścia na rozdzielacze (po zakręceniu najwyższego rozdzielacza pozostałe kondygnacje są ogrzewane).

Po odcięciu rozdzielacza na samej górze (pierwszy od kotłowni) spadek był co prawda, ale mniejszy bo po 14 h spadło 0.25 bar.

Czyli byłoby coś głównie na całej kondygnacji 2-piętra, ale te 0.25 tez gdzieś umyka...

Opublikowano

Zapewne pion 10 lat temu to robiony z miedzi?. jeżeli tak to być może cieknie z lutki podczas pracy materiał się rozszerza i kapie, podczas pracy ciśnienie wzrasta .budynek duży wiec i ma w co wyciekać. naczynie przeponowe

w końcu się napełni i ciśnienie zacznie gwałtownie wzrastać bo zniknie poduszka powietrzna w nim.

Opublikowano

Może odciąć wszystkie 3 rozdzielacze, czy zostawić same piony z kotłownią - i tak przetestować ? Będzie wiadomo że wtedy z pionami coś nie tak.

Aczkolwiek tak jak mówie, po odcięciu 2 piętra spadek jest nieznaczny (0.25 bar).

Dodam że od rozdzielaczy do grzejników połączenie jest pex-em.

Opublikowano

Ale jest proponuje test samego pionu. trzeba się jeszcze przyjrzeć odpowietrznikom w szafkach oraz połączeniom rozdzielacz pex skręcane złączki bo czasem po kropelce kapie po rurkach w izolację lub peszle a coś takiego ciężko namierzyć bo jak mały wyciek a kocioł pracuje to odparuje! jak Pan uzupełnia wodę w układzie ile litrów jej brakuje?

Opublikowano

powodzenia bo poprawka po kimś, albo szukanie usterek, to człowieka doprowadza do......

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem, sprawę miał załatwić instalator kotła (rury z wcześniejszym kotłem były zainstalowane wcześniej).

Stwierdził że jest to kwestia kieliszka wody, i trzeba byłoby robić rewolucje żeby coś odkryc..

Nie znam się na kotłach gazowych, więc nie ingeruję w majstrowanie.

Dla mnie dziwna sprawa że codziennie spada ciśnienie do ok. 0.5 bar. Aczkolwiek po skręceniu 2 piętra spadło "tylko" 0.25 bar

Obawiam się że problem może dotyczyć kilka miejsc.

Zacznę od szukania przyczyn manualnych - skraplania, skrętki pex , grzejniki itp

Edytowane przez Mirazzboono
Opublikowano

Fachowiec (filozof to podobno ja fajna ksywa dzięki koledze ;-) ) ciekawe jak by mu w domu kapało to by olał temat . nie trzeba rewolucji robić trzeba obserwować właśnie kieliszek przez x lat to kupa wody! pleśń syf i inne przyjemnośći

Opublikowano

Z czasem wyjdą niestety

Opublikowano

jak Pan uzupełnia wodę w układzie ile litrów jej brakuje?

Tu jest problem jak to sprawdzić - bo kocioł posiada tylko manometr, a na zasileniu wody nie ma miernika. W ogóle zawór usytuowany jest tak że napełniając samemu ....nic nie widać.

Opublikowano

Nikt nie pobiera wody stan licznika i dolac i stan licznika to beda litry

Opublikowano (edytowane)

Może być wyciek w kotle np ba zaworze bezp lub na wymienniku lub naczyniu - jak cieknie do komory spalania to nigdy tego bez rozkręcenia kotła się nie znajdzie.

Zrobić co następuje - nabić kocioł, nagrzać i zakręcić aby wystygł i wtedy sprawdzić ciśnienie.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Mikro pęknięcie wymiennika woda odparowywuje albo w kanał z kondensatem prosze serwisanta gonic 5lat jeszczze nie minęło?

Opublikowano (edytowane)

Pan tylko się tym interesuje jak widze. Trzeba pocierpieć aby było lepiej.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nawet konsoli,nie ma?