Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Pieca Defro Pomocy

kam88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zawór 3d + siłownik + załączona pogodówka. Obecnie w instalacje idzie około 39 - 40stopni

Opublikowano

Witam. Panowie mam pytanie do użytkowników sterowników od defro. U was też ten sterownik buczy? Gdy przyloze ucho do niego to słyszę takie buczenie lub bzyczenie, co mnie troche martwi. Ster tak to działa ok ale przestal działać dźwięk przy dotykaniu ekranu. Mógłby ktos tez u siebie to sprawdzić?

Opublikowano

u mnie też buczy choć mam inny sterownik,musi byc naprawdę cicho żeby to usłyszeć jak pracuje wentylator to ciężko to wyłapać. W sterze jest kilka styczników i cewek w nich, i one sobie bzyczą

Opublikowano

Zbyszko u mnie pogodówka + zawór 4d z słownikiem i do tego odpowiednie ustawienie krzywej grzewczej w sterowniku kotła i też fajnie utrzymuje temperaturę w domu...uważam że szkoda wywalić prawie 800zl na sterownik pokojowy ten dedykowany do Defro , pewnie może i wygoda no ale kto zabroni bogatemu

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Skoro tak uważasz i jesteś przekonany, że to zbędny wydatek :rolleyes:  dla bogatych, to radzę wyskrob coś grosza kup sobie a po kilku sezonach ocenisz, przeliczysz i stwierdzisz haaa! też Jestem "bogaty" :D

Opublikowano

Skoro tak uważasz i jesteś przekonany, że to zbędny wydatek :rolleyes: dla bogatych, to radzę wyskrob coś grosza kup sobie a po kilku sezonach ocenisz, przeliczysz i stwierdzisz haaa! też Jestem "bogaty" :D

Wojtku , ja tylko uważam że ten regulator dedykowany SPK LUX jest bardzo drogi . Zgodzę się z Tobą że regulator pokojowy to wygoda i oszczędność i dlatego zamówiłem u fachowca regulator pokojowy taki podstawowy tylko do regulacji temperatury z podziałem na strefy czasowe dzień i noc . Do kotłowni mam 5 metrów więc zbędny mi jest podgląd tego co dzieje się na sterowniku kotła . Będzie sterować tylko słownikiem zaworu 4d. Poza tym zdecydowałem się zamontować regulator ciągu kominowego aby niepotrzebnie nie wypuszczać kalorii w komin.Pozdrawiam Rafał.

Opublikowano

Panowie ja u siebie mam sterownik pokojowy st 292v2 kupiony za pare groszy bo sie taki trafił i tez spełnia swa rolę. Kto posiada nowy sterownik na piecu v4 to moze sobie kupić taki sterownik pokojowy w ktorym mozna zmieniac parametry pieca a nie tylko temp. jak mu sie nie chce chodzic do kotlowni ale i tak na ekranie nie widac to co na palniku. Uważam ze zwykly regulator wystarczy jak sie ma piecyk ogarnięty.

Opublikowano

Ok Panowie wtrącę się do rozmowy.

Jakie oszczędności przy zamontowaniu  dedykowanego SPK LUX ?

Czy nie wystarczą regulatory przy grzejnikach ?

Gdy regulator wpływa na np. wyłączenie pompy od obwodu grzejnikowego to później i tak musi się cała woda zagrzać tak jak w przypadku regulatora grzejnikowego.

Gdzie ta oszczędność ?

Opublikowano

ja mam głowice termostatyczne na grzejnikach bo podłogówki niestety nie posiadam i według mnie regulator pokojowy nic by nie dał bo w którym pomieszczeniu niby go umieścić 

termostaty ustawione powoli ale już ogarnięte od 2 do nawet 4.5 

minus tego rozwiązania 

trzeba bardzo dbać o temperaturę powrotu ponieważ teraz to tylko góra grzejnika i to trochę grzeje więc z instalacji woda chłodna wraca ale mam problem rozwiązany zaworem termostatycznym na bajpasie i powrót około 56 czasem spadnie na 49 ale chwile jak cwu  też się uruchomi

co do pid

zwiększyłem przerwe podawania na 60s

zmniejszyłem temoerature spalin na 220

i korekta powietrza -10 bo spieki się robiły

Opublikowano

Ok Panowie wtrącę się do rozmowy.

Jakie oszczędności przy zamontowaniu dedykowanego SPK LUX ?

Czy nie wystarczą regulatory przy grzejnikach ?

Gdy regulator wpływa na np. wyłączenie pompy od obwodu grzejnikowego to później i tak musi się cała woda zagrzać tak jak w przypadku regulatora grzejnikowego.

Gdzie ta oszczędność ?

Ja nie pisałem o sterowaniu pompą bo to bezsensu , regulator pokojowy będzie sterować słownikiem zawór 4d i to on będzie decydować ile ciepła podać na grzejniki proszę czytać ze zrozumieniem.

Opublikowano

I nic to nie da w końcu jeśli są głowice termostatyczne przy grzejnikach.

Gdzie oszczędność ??

Jeśli nie ma głowic termostatycznych przy grzejnikach to wg mnie mus takiego sterownika pokojowego + siłownik wraz z zaworem 4 D

Opublikowano

Oczczędnośći już w poprzednim sezonie grzewczym były widoczne bo zamontowałem głowice termostatyczne na grzejnikach ... A po tym sezonie zobaczymy jak będzie wyglądać sprawa po zamontowaniu regulatora pokojowego . Na pewno będzie jeszcz większy komfort .

Opublikowano

Witam ponownie...

Myślałem że już sobie poradziłem z tym piecem, ale myliłem się,

Gdy temperatura na zewnątrz była wyższa, zawór 4d był bardziej przykręcony piec łapał zadaną temp,  w domu było ciepło, spalanie około 25 kg- 42h

teraz gdy jest chłodniej i grzejniki nie są wystarczająco ciepłe, odkreciełem delikatnie zawór 4d, temperatura pieca znowu nie może osiągnąć zadanej a spalanie worek nie starcza na dobe.Pracuje dalej na PID.

co robić? nie mam juz pomysłu, może coś grzejnikami? a dodam że powrót (nie ma czujnika temp) raz rura jest gorąca,a czasami "letnia" wychłodzona

Opublikowano

Kolego kam88 podejrzewam, że brak u Ciebie obiegu grawitacyjnego. Masz włączoną ochronę powrotu?

Opublikowano

chyba jest włączona, bo nic nie zmieniałem, ale nie mam czujnika temp. powrotu zainstalowanego

Czyli czemu nie podpiąłeś wszystkich dostarczonych wraz z sterownikiem K1pv4 PZ czujników temperatury ?

Podpiąć należy zgodnie z schematem załączonym do kotła

Jeszcze jedno pytanie ??

Nie masz siłownika elektrycznego do zaworu 4D?

Opublikowano

Jeśli nie masz czujnika, to według Ciebie, jak działa ochrona powrotu?

Czy ja gdzieś napisałem że ochrona powrotu działa? Napisałem włączona ( czyli w sterowniku jest zaznaczona ta opcja ) :)

Instalator, nie zainstalował tego czujnika,  . zawór 4d sterowany ręcznie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Posiadam kociołek komfort eko pz 12 kw ze sterem K1PV4 PZ . Do kotła przyzwyczajam się od ponad roku i obecnie zrezygnowałem z PID i kociołek pracuje na ustawieniach :

tryb pracy: czas podawania 4s.,przerwa 40s, obroty wen.30 bieg,temp. co zad, 68 st.

tryb podtrzymania: czas podawania 7s, przerwa  10 min. , wen. czas pracy 20s, przerwa 12 min.

Spalanie przy temperaturze w domu 24 st w granicach 18-19kg na dobę, jak wyłączę ogrz. podłogowe  to zejdę do 12-13 kg na dobę .

ekogroszek 26-28 MJ  z OBI.

Opublikowano

A jaką masz temperaturę podajnika?

Opublikowano

Witam

Posiadam kociołek komfort eko pz 12 kw ze sterem K1PV4 PZ . Do kotła przyzwyczajam się od ponad roku i obecnie zrezygnowałem z PID i kociołek pracuje na ustawieniach :

tryb pracy: czas podawania 4s.,przerwa 40s, obroty wen.30 bieg,temp. co zad, 68 st.

tryb podtrzymania: czas podawania 7s, przerwa  10 min. , wen. czas pracy 20s, przerwa 12 min.

Spalanie przy temperaturze w domu 24 st w granicach 18-19kg na dobę, jak wyłączę ogrz. podłogowe  to zejdę do 12-13 kg na dobę .

ekogroszek 26-28 MJ  z OBI.

GRACJAN1 również mnie ciekawi temperatura podajnika i jednocześnie mam zapytania:

- dlaczego zrezygnowałeś  z PIDa czyżbyś miał większe spalanie, jeśli tak to o ile?

- piszesz, że jak wyłączysz podłogówkę to spala 12-13 kg to w ilu pomieszczeniach masz podłogówkę a w ilu grzejniki?

- jaką ustawiłeś histerezę na CO

GRACJAN1 również mnie ciekawi temperatura podajnika i jednocześnie mam zapytania:

- dlaczego zrezygnowałeś  z PIDa czyżbyś miał większe spalanie, jeśli tak to o ile?

- piszesz że jak wyłączysz podłogówkę to spala 12-13 kg to w ilu pomieszczeniach

Opublikowano

A jaką masz temperaturę podajnika?

AKTUALNIE 38 st.

Opublikowano

- piszesz, że jak wyłączysz podłogówkę to spala 12-13 kg to w ilu pomieszczeniach masz podłogówkę a w ilu grzejniki?

- jaką ustawiłeś histerezę na CO

- piszesz że jak wyłączysz podłogówkę to spala 12-13 kg to w ilu pomieszczeniach

podłogówka jest w holu, małym wc ,kuchni oraz salonie , grzejnik w pralnio-szuszarni i przedsionku. Z PID zrezygnowałem gdyż nie dopalał ekogroszku i robiły się spieki.

histereza co 2st.

Opublikowano

A na spalaniu coś zyskałeś ponieważ zastanawiam się czy nie zrezygnować z PIDa dla zmniejszenia spalania.

Jedni piszą że zyskują niewiele a drudzy, że warto dlatego podpytuję.

Jak pomyślę, że znów mam eksperymentować i biegać  2 pietra w dół dla 1 kg to już mnie nogi bolą ;)

Opublikowano

Ja nie pisałem o sterowaniu pompą bo to bezsensu , regulator pokojowy będzie sterować słownikiem zawór 4d i to on będzie decydować ile ciepła podać na grzejniki proszę czytać ze zrozumieniem.

Ja obecnie palę piecem na zasadzie sterowania temperaturą w pokojach po przez sterowniki pokojowy. Uważam, że sterownik pokojowy włącz/wyłącza pompę. Działa na zawór 4d tylko pośrednio. To sterownik na piecu poprzez kontrolę ochrony powrotu i temperatury zadanej kotła, przymyka siłownik na 4d.

Dodatkowo dodam, że sterowanie temperaturą poprzez głowice termostatyczne w pokojach: sprawdza się i w pewnych sytuacjach się nie sprawdza.

(minusy):

- przy zmianie pogody na +/- , grzejnik zawsze będzie przepuszczał temperaturę jaka będzie na nim ustawiona. Może dojść do sytuacji że w pokoju będzie chłodniej lub za ciepło. Przy sterowniku pokojowym tego efektu nie będzie, bo mierzy on temperaturę panującą wewnątrz. Dodatkowo można programować temperaturę na cały: dzień/noc/tydzień.

(plusy):

- zawory zdają egzamin jak mamy pomieszczenia, które są różnie docieplone. Na które warunki atmosferyczne mają większy lub mniejszy wpływ (słońce , wiatr). Przy sterowniku pokojowym będziemy mieć temperaturę w pomieszczeniach. Taką jaka jest wykryta w miejscu w którym jest zmontowany sterownik pokojowy.

Opublikowano

Dodatkowo dodam, że sterowanie temperaturą poprzez głowice termostatyczne w pokojach: sprawdza się i w pewnych sytuacjach się nie sprawdza.

(minusy):

- przy zmianie pogody na +/- , grzejnik zawsze będzie przepuszczał temperaturę jaka będzie na nim ustawiona. Może dojść do sytuacji że w pokoju będzie chłodniej lub za ciepło. 

Co Ty chłopie wypisujesz?

Nie ma nic lepszego niż głowice termostatyczne. One otwierają się i zamykają w zależności jaka temperatura panuje w pomieszczeniu. czyli jak ustawisz na głowicy żeby w pomieszczeniu było 21 st to z chwilą kiedy taka temperatura zostanie osiągnięta to głowica zamknie przepływ i nie będzie grzania, jak temp. spadnie poniżej zadanej to się roztworzy i puści ciepłą wodę na kaloryfery. Otwiera się i zamyka płynnie wprost proporcjonalnie do różnicy temperatur. Czyli jak jest mała różnica otwiera się minimalnie jak większa to bardziej.

Jest jeszcze jeden plus stosowania głowic z termostatem. Jak mamy zimną i jeszcze dodatkowo wietrzną pogodę to od strony wiatru pomieszczenia szybciej się wychładzają niż te pozawietrznej. Wtedy głowice puszczają ciepło tylko tam gdzie jest chłodniej w pozostałych pomieszczeniach są zamknięte.

Mało tego każdy domownik w swoim pokoju ustawia temperaturę taką jaką lubi.

Wiem co piszę bo przez 10 lat grzałem stałym przepływem a od 5ciu z głowicami. Żona skwitowała to stwierdzeniem " żeśmy się przez tyle lat męczyli"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.