odpowietrznik Opublikowano 14 Listopada 2017 #51 Opublikowano 14 Listopada 2017 Ja bym zrobił na 3D z siłownikiem na OP(mąż będzie miał to co chciał,będzie zadowolony)Pompę z tej grupy pompowej możesz wykorzystać np.do grzania CWU,może termometry z niej też da się zamontować a są potrzebne za pompami na poszczególne obiegi aby wiedzieć jaka idzie na nie temp.Domalowałem do twojego schematu naczynie przeponowe do układu zamkniętego i zawór bezpieczeństwa powiedzmy 2BAR(ma być na zasilaniu kotła)Mam nadzieje że masz rozdzielacze do OP z rotametrami. Lokalizacja wszystkich zaworów 3D i pomp w kotłowni (nie w szafkach-tam tylko same rozdzielacze)
KachaOpole Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #52 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dokładnie tak. Zawsze można zostawić jak jest na teraz (grupa mieszająca ze sterowaniem ręcznym) a przerabiać potem od tych 2 zaworów kulowych do rozdzielaczy (pompa zostanie, dokładasz zawór 3D i siłownik na niego). jeśli są kurki i rotametry na belkach to nawet spuszczać wody by nie trzeba było - tylko miejsca zostawić na przeróbkę. Na rozdzielaczu są takie przezroczyste szklanki z podziałkami. Ja bym zrobił na 3D z siłownikiem na OP(mąż będzie miał to co chciał,będzie zadowolony)Pompę z tej grupy pompowej możesz wykorzystać np.do grzania CWU,może termometry z niej też da się zamontować a są potrzebne za pompami na poszczególne obiegi aby wiedzieć jaka idzie na nie temp.Domalowałem do twojego schematu naczynie przeponowe do układu zamkniętego i zawór bezpieczeństwa powiedzmy 2BAR(ma być na zasilaniu kotła)Mam nadzieje że masz rozdzielacze do OP z rotametrami. Lokalizacja wszystkich zaworów 3D i pomp w kotłowni (nie w szafkach) Dziękuje. Jutro rano wykonam telefon i niech mąż decyduje. Mnie to już przerasta :( Dziękuje Wam za dobre rady, ale sądzę że niedługo znowu poproszę o pomoc :)
KachaOpole Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #53 Opublikowano 19 Listopada 2017 Dziękuje wszystkim którzy pomogli byśmy mieli cieplutko. Instalacja zrobiona z czujnikiem pogodowym i dwoma zaworami 3D z siłownikiem. Dodatkowo zawór termostatyczny za wymiennikiem c.wu. tak coby się pod prysznicem nie poparzyć. :) Pozdrawiam i dziękuje
KachaOpole Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor #54 Opublikowano 25 Listopada 2017 Dobry wieczór wszystkim. Znowu potrzebuje pomocy. Mianowicie mam w domu jedno pomieszczenie nad garażem. Było to po prostu pomieszczenie gospodarcze. Garaż w bryle budynku, dom docieplony, strop nad garażem podczas ostatniego remontu docieplony styropianem grafitowym xps rozciągnięte rury PEX16 z kotłowni do dwóch grzejników (każdy osobno)pod oknami i na niego wylewka 7cm. Pomieszczenie to ma 24m2 Jedno okno na ścianie i jedno dachowe. O co chodzi? A no o to, że chciałam do wiosny tam zrobić remont, ale jest za zimno by cokolwiek działać. Dlatego chce by mi teściu podłączył grzejniki które planuje na dniach zakupić. Jednak teściu to ma swoją mentalność. Nie doradzi jakie mają być... ma zasadę, kup ja Ci podepnę. Jak będą za małe to nie będzie na mnie. Z tego co czytałam to liczy się metry kwadratowe razy wskaźnik zapotrzebowania na moc. Skorzystałam ze strony na której wyliczyć można owo zapotrzebowanie i mi wyszło 61W/m2 Powinnam więc policzyć 24m2 x 61W/m2 = 1464 Takiej mocy potrzebuje tam grzejnik. Ale jakoś zbyt proste mi się wydaje takie obliczenie, nie wiem czy trzeba brać pod uwagę średnice rur, długość? No i jak ten wynik podzielić na dwa grzejniki. Dowolnie czy jest jakaś reguła? Pomożecie blondynce?
sambor Opublikowano 25 Listopada 2017 #55 Opublikowano 25 Listopada 2017 Po pierwsze jaka wysokość grzejnika Po drugie jaka temp zasilania tego grzejnika Po trzecie 2 grzejniki to lepiej niż 1 Po czwarte grzejniki trudno przewymiarować
KachaOpole Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor #56 Opublikowano 25 Listopada 2017 Grzejniki aluminiowe wysokie na około 60cm. Pomiędzy rurami wystającymi ze ściany jest 50cm Temperatura zasilania około 65st Czyli jeśli będzie grzejnik "za duży" to nie wpływa to na nic? Bardziej się obawiam by nie kupić za małych.
shogunzlasa Opublikowano 25 Listopada 2017 #57 Opublikowano 25 Listopada 2017 Termostaty ograniczaja moc grzejnika. Nawet jesli nie i to sa zeberkowane grzejniki zawsze można tam zeberko dokrecic... Gdybys mogła wstawic link do zeberka lub grzejnika ktore planujesz kupic lub zdobyc info jaka jest moc zeberka przy jakiej temp. Bo roznie podaja...
KachaOpole Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor #58 Opublikowano 25 Listopada 2017 Chodzi mi o grzejniki w takim stylu jak ten. Może nie ta firma, nie wiem jakie dostane w sklepie. Znalazłam dane tych grzejników które ja chce kupić. Całkowita wysokość członu: 573 Wysokość montażowa: 500 Całkowita szerokość: 804 Głębokość członu: 90 Objętość wody w członie: 0,3 Masa 1 członu: 1,3 Temperatura robocza do: 95 Ciśnienie robocze do: 1,6 Moc grzewcza 1 Członu dla ^t = 50 ' C: 112 Moc grzewcza 1 Członu dla ^t = 60 ' C: 141
sambor Opublikowano 25 Listopada 2017 #59 Opublikowano 25 Listopada 2017 2 zestawy po 10 żeberek wystarczą
wodkan Opublikowano 29 Listopada 2017 #61 Opublikowano 29 Listopada 2017 Więc jak powinno być z tymi zaworami zwrotnymi na ogrzewaniu podłogowym i grzejnikowym. Czy powinny być za pompami i na powrotach czy tylko na powrotach ? Oczywiście przy takim schemacie.
shogunzlasa Opublikowano 29 Listopada 2017 #62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Jak są zawory 3D to na powrotach do powrotu, że się tak wyrażę - czyli jak na rysunku. (nie zasilanie pętli, nie powrót do 3D tylko powrót do powrotu :P)
audilhr Opublikowano 1 Grudnia 2017 #63 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Daj znać jak ci ta instalacja pracuje
krzysm83 Opublikowano 1 Grudnia 2017 #64 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Witam Szanowni koledzy zwracam się z zapytaniem co sądzicie na temat tego schematu instalacji jest on dedykowany do kotła podajnikowego Defro Komfort Eko Duo. Pytanie również czy zapewni optymalną ochronę powrotu??
odpowietrznik Opublikowano 2 Grudnia 2017 #65 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Po drobnych poprawkach będzie OK czyli na grzejniki nie 4D lecz 3D oraz zmiana lokalizacji zaworu zwrotnego na podłogę.
hajtaler428 Opublikowano 2 Grudnia 2017 #66 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Przy takim układzie pompy na odbiorach pracują w szeregu z pompą na powrocie. Potrzebne jeszcze sprzęgło
krzysm83 Opublikowano 2 Grudnia 2017 #67 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Panowie a czy nie lepiej nie pchać sie w koszty dodatkowe typu sprzęgło itp. a zastosować taki schemat
shogunzlasa Opublikowano 2 Grudnia 2017 #68 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Wolałbym zamiast 4D sprzęgło nawet bez zaworu mieszającego. Powinno dać to radę i tak lepiej od 4D...
odpowietrznik Opublikowano 2 Grudnia 2017 #69 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Albo tak.Wszystko tylko nie 4D)
krzysm83 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #70 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Pytanie jeszcze odnośnie schematu z postu nr 67 czy zasilanie zaworu 3D z obiegu podłogówki moze być wpiete jak na schemacie czy też nie powinno byc bezpośrednio przed zaworem 4D ?
hajtaler428 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #71 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Tak jak na schemacie- za zaworem 4d
krzysm83 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #72 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Tak czysto teoretycznie co sie stanie jeżeli bedzie wpięte przed?.
hajtaler428 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #73 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Jak wyjdziesz z zasilaniem z obiegu kotłowego to powrót też będziesz musiał wpiąć w obieg kotłowy i jaka będzie wtedy temperatura powrotu?
Gość Digitrax Opublikowano 6 Grudnia 2017 #74 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Jak robisz od zera zapomnij o schemacie z postu nr 67. Za jakiś czas powrócisz tutaj zniesmaczony, że masz niską temperaturę powrotu... Zastosuj sprawdzony i skuteczny schemat z postu nr 69
krzysm83 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #75 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Witam dzięki za wszelkiego rodzaju sugestie. Jestem samoukiem i instalację wykonuje pierwszy raz od podstaw dla siostry ( nowy dom ) wiem ze schemat z postu nr 69 byłby lepszym rozwiązaniem jendnak szwagier :) nie zgadza sie na dodatkowe koszty w postaci pompy kotłowej i zaworu termostatycznego w związku z czym jestem zmuszony do wykonania instalacji ze schematu 67. Mam do was jeszcze pytanie czy można połączyć dwie wężownice w zasobniku na CWU Stalmet czy jeżeli tak to w jaki sposób szeregowo czy równolegle? czy gra jest wogóle warta świeczki. Zasobnik docelowo bedzie służył do instalacji solarnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.